Ми у Facebook
04.05.2020, 08:00

Коронавірус і світ: як європейські країни послаблюють карантин

Фото: Оксана Федас

Коронавірус – нова реальність. Від неї неможливо позбутися, але можливо адаптуватися. У багатьох європейських країнах це розуміють і вже почали послаблювати карантинні обмеження.
Наприклад, в Іспанії, яка наразі на другому місці у світі за кількістю хворих, 26 квітня дітям до 14 років дозволили виходити на вулицю без дорослих та перепросили їх за це обмеження.

На сайті Міністерства закордонних справ можна подивитися актуальний перелік карантинних заходів у більшості іноземних країн. Нагадаємо, що в Україні карантин триватиме до 11 травня, але за його дотриманням стежать у пів ока.

У цьому матеріалі 4 влада детальніше про послаблення карантину в п’яти країнах – Чехії, Данії, Норвегії, Австрії та Німеччини. Дехто з них уже відкрив кордони, дехто діє значно обережніше.

Чехія

Надзвичайний стан тут оголосили 12 березня. 14 березня зачинили ресторани, кафе та більшість магазинів. 16 березня закрили кордони.

Громадський транспорт тут не скасовували, лише збільшили інтервали між потягами метра та трамваями та, наприклад, інтервали між нічним транспортом. Здебільшого через те, що пасажирів стало значно менше.

Увесь цей час люди могли ходити на роботу і з роботи (якщо роботодавці не змогли забезпечити дистанційну роботу), відвідувати парки чи бувати на природі, вирішувати справи на пошті, в банку та в державних установах.

Станом на ранок 27 квітня в Чехії зафіксували 7504 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, 227 померлих та 2960 одужалих.

Після Великодня в країні очікували збільшення кількості хворих, але цього не сталося. Тому 23 квітня карантинні заходи почали поступово послаблювати.

Зокрема, тепер люди, які живуть в Чехії, можуть вільно виїхати за межі країни. На кордоні їх не питатимуть, куди і навіщо вони їдуть. Повернутися їм теж можна, але тоді доведеться провести 14 днів в обов’язковій ізоляції або – від 27 квітня – надати при перетині кордону довідку про те, що в людини негативний тест на коронавірус.

Дозволили також в’їзд до країни мешканцям Євросоюзу, яким це треба по роботі або які вступають до чеських вишів. Такі люди мають на кордоні засвідчити, що в них немає коронавірусу, а за 10-14 днів після перетину кордону ще раз пройти лабораторний тест на коронавірус.

Що ще дозволили в Чехії 24 квітня:

-Збиратися групами до 10 людей. Більшою групою можна збиратися людям з одного домогосподарства, для виконання роботи та на похорон. Дистанція має бути мінімум два метри.

-Їсти і пити в громадських місцях можна лише коли це неуникно потрібно. В таких випадках треба відійти принаймні на 10 метрів від місця, де їжу чи напої купили.

-Під час реєстрації шлюбу можуть бути присутні наречений та наречена, свідки, працівник, відповідальний за церемонію, та ще чотири людини.

-На богослужіння з 27 квітня можуть збиратися до 15 людей (раніше відвідувачі не могли прийти до храмів). Перед входом до храму вони мусять дезінфікувати руки і вдягати маску, а всередині дотримуватися дистанції щонайменше 2 метри.

-На вулиці треба бути в масці або в будь-якому її аналогу, який закриває рот і ніс, – наприклад, замотатися шаликом. Без маски можна бути водіям у власних автомобілях та дітям до двох років, людям з розладами аутичного спектру та водіям громадського транспорту, якщо їхня кабіна щільно відокремлена від салону.

З 27 квітня також відкриваються магазини площею до 2500 метрів квадратних, спортзали і фінтес-центрів (без можливості використовувати роздягальні і душ), автошколи, бібліотеки та відкриті простори денро-, зоопарків та ботсадів.

За попереднім планом, вуличні майданчики кафе та ресторанів запрацюють 11 травня, а внутрішні приміщення – 25 травня. На цю ж дату заплановано дозволити таксі (зараз вони заборонені) та роботу готелів.

Данія


Станом на 28 квітня у Данії зафіксовано 9008 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. З них 6121 людей уже одужали, а 434 померли.

Журналістка Тетяна Кусок для «Європейської правди» розповідає, як розгортався карантин у Данії. Першого хворого тут виявили 27 лютого й одразу почали поступово діяти: спочатку, наприклад, просили людей утриматися від подорожей та не проводити заходи понад для понад тисячі осіб.

«18 березня закрили всі торгові центри, перукарні, тату-салони, спортклуби та зали. Ресторанам та іншим закладам харчування дозволили продавати їжу лише на винос. В одному місці могли перебувати не більше 10 людей»,розповідає Тетяна Кусок.

Водночас, за інформацією данської поліції, обмеження про 10 людей не діє, наприклад, у громадському транспорті та у приватних будинках чи квартирах.

Натомість уже 15 квітня по всій країні почали відкривати ясла, дитсадки та початкові школи.

Перше, що зробили данці як послаблення карантину, – відкрили садки та початкові школи.

Відкрилася лише частина, тому що не всі змогли виконати вимоги: забезпечити щонайменше 2 метри між людьми у приміщеннях та проводити більшість часу на вулиці – не в усіх шкіл достатньо великі подвір’я. Тому «у столиці домовилися, що діти зможуть зайняти територію Міського музею Копенгагена та Університету прикладних наук».

«У садках дитячі групи були поділені на підгрупи, щоб мінімізувати контакти дітей. Усі іграшки, які важко продезінфікувати, прибрали, а свої заборонили приносити взагалі. Привести дитину до садочка дозволили лише одному із батьків. Батькам школярів заборонили заходити до приміщення школи»,розповідає Тетяна Кусок.

До слова, подібні обмеження в дитсадках діють і в Швеції, але тут дитсадки і початкові школи не закривали на карантин взагалі. Про шведську модель боротьби з коронавірусом, яка на тлі інших європейських країн виглядає найменш радикальною, читайте у матеріалі «Без карантину: українка зі Швеції розповідає, як скандинави протидіють коронавірусу».

З 20 квітня у Данії запрацювали перукарні, автошколи, суди, дослідні лабораторії. Наступні послаблення карантину, в тому числі, імовірно, відновлення роботи кафе, станеться не раніше 10 травня.

На офіційних постерах із рекомендаціями під час пандемії радять кашляти і чхати в рукав – про носіння масок ні слова.

На сайті данської поліції є дуже детальний перелік запитань і відповідей про те, що можна і не можна робити в Данії на карантині.

Навіть запитання про те, чи можна відвідати свого власного коня в конюшні. Можна. Також дозволені заходи, під час яких люди не виходять зі своїх авто: наприклад, автокінотеатри. У Львові такий нещодавно заборонили через коронавірус.

Австрія

В Австрії станом на ранок 28 квітня зафіксовано 15 357 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Із них 12 580 людей вже одужали, а 569 померли.

Карантин тут ввели 16 березня. Поруч із закриттям магазинів та інших закладів головним обмеженням стала заборона на зібрання понад 5 людей.

Країна почала послаблювати карантин 14 квітня. Тоді тут відкрилися магазини площею до 400 метрів квадратних (приблизно як два тенісних корти), а також магазини зі садовими товарами та будматеріалами.

Вулиці Відня 8 квітня 2020 року. Фото Надзвичайного і повноважного посла України в Австрії Олександра Щерби з його сторінки у фейсбуку
Вулиці Відня 8 квітня 2020 року. Фото Надзвичайного і повноважного посла України в Австрії Олександра Щерби з його сторінки у фейсбуку


1 травня мають відкритися торгові центри, магазини площею понад 400 метрів, перукарні. А також школи, але лише для учнів останніх класів. Для решти поступовий запуск навчання почнеться 15 травня.

Канцлер Австрії Себастьян Курц на пресконференції сказав: «Ми рухаємося до нової нормальності швидше за інші країни».

Частиною «нової нормальності» він, зокрема, вважає носіння масок чи будь-яких їхніх аналогів – до послаблення карантину в Австрії воно було обов’язкове лише в громадському транспорті, а тепер буде також у магазинах та закритих приміщеннях.

21 квітня канцлер сказав, що 15 травня у країні запрацюють бари, ресторани та церкви, якщо до того часу не станеться нового вибуху хвороби.

Фази послаблення карантину в Австрії заплановані із двотижневими проміжками – щоби був час побачити наслідки попередніх послаблень та за потреби натиснути на гальма, якщо рівень захворюваності зміниться. Якщо він різко зросте, влада може скасувати заплановане або й уже зроблене послаблення карантину.

Водночас у Відні 24 квітня приблизно 200 людей протестували проти карантину. Протест організувала Ініціатива за доказову інформацію про коронавірус. Представники ініціативи, зокрема, вважають, що обов’язкове носіння масок «контрпродуктивне».

З іншого боку, опитування свідчать, що назагал підтримка канцлера та його партії серед громадян останнім часом зростає.

28 квітня в країні скасували обмеження на пересування громадян. Це означає, що після 30 квітня вони зможуть виходити з дому не лише в разі крайньої потреби. З того ж дня можна буде збиратися групами до 10 людей.

Норвегія

Станом на ранок 28 квітня у Норвегії зафіксовано 7660 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію, 206 смертей та всього наразі 32 одужання. Це значить, що наразі в країні хворіє 7 422 людина, але лише 44 з них у важкому чи критичному стані.

«26 днів довгих днів минуло відколи ми мусили кардинально змінити своє життя», – сказала прем’єр-міністерка Норвегії Ерна Солберг на брифінгу 7 квітня. Цього ж дня у своїй промові вона заявила, що коронавірус у країні під контролем і тепер «робота норвежців – утримувати цей контроль».

Тоді ж вона розповіла, за яким планом країна відновлюватиме роботу (цей план наразі втілюється).

З 20 квітня у країні відкрилися дитячі садки та послуги, які надають один-на-один – кабінети психотерапівтів та окулістів, наприклад, з 27 квітня – початкові школи.

Норвезька прем'єр-міністерка Ерна Солберг із двома учениця однієї з норвезьких шкіл показують, як можна вітатися на відстані протягом карантину. Фото від 27 квітня 2020 року. Дрежело AFP
«Великі спортивні та культурні події скасовані до 15 червня», – додала Солберг. Водночас прем’єр-міністерка наголосила, що послаблення карантину – не привід розслаблятися.

Вона закликала дотримуватися усіх рекомендацій, що й раніше. Зокрема, всім, «хто може працювати з дому, варто працювати з дому», кашляти у лікоть, дотримуватися дистанції та мити руки.

Німеччина

Станом на ранок 28 квітня Німеччина входить у п’ятірку лідерів-країн за кількістю інфікованих людей. Тут зафіксовано загалом 159 934 хворих, 6314 померлих та 120 400 одужалих.

Про те, як виглядав карантин у Німеччині на початковій фазі, читайте у публікації «Рівнянки розповіли, як переживають карантин у Польщі, Німеччині, Франції та США».

17 квітня міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан сказав, що епідемія під контролем, а вже 20 квітня в Німеччині дозволили відчинити крамниці площею менше 800 квадратних метрів та автосалони, книжкові й велокрамниці.

З 4 травня мають запрацювати перукарні та школи, але лише для цьогорічних випускників. Про подальші послаблення поки не йдеться, адже ще не зрозумілий ефект від попередніх.

Головний показник, за яким у Німеччині оцінюють ситуацію, – не кількість хворих, а коефіцієнт заражень – скільки людей заражає один хворий. І цей показник останнім часом зріс.

Пішоходи відпочивають на площі у Мюнхені. Фото за першу половину квітня. Джерело The Newyorktimes<br />
Пішоходи відпочивають на площі у Мюнхені. Фото за першу половину квітня. Джерело The Newyorktimes


«Інститут Роберта Коха, який вивчає інфекційні хвороби, 27 квітня оголосив про невелике зростання коефіцієнту зараження в Німеччині до 1%. Це означає, що статистично одна інфікована коронавірусом людина заражає одну людину. 16 квітня цей показник був на рівні 0,7», – повідомляє видання DW. Мета німецького карантину полягає якраз у тому, щоб тримати цей показник нижче одиниці.





На правах реклами