Ми у Facebook
02.06.2020, 10:00

Молоко з супермаркету не псується тижнями – у чому секрет

А ви знали, чому магазинне молоко довго не псується?
Ви коли-небудь задавалися питанням, чому магазинне молоко довго не псується. Як відомо, запаковане молоко у супермаркеті може зберігатися до шести тижнів, при цьому воно залишається свіжим і смачним. Але справа тут не в особливій "хімії" чи антибіотиках, які нібито додають у молоко. Весь секрет в ультрапастеризації.

Звичайне молоко, куплене у бабусі на сільському ринку, псується швидко через наявність у ньому бактерій різного виду (як молочнокислих, так і маслянокислих та іншого, у т. ч. патогенної мікрофлори). А ось якщо зробити молоко стерильним і упакувати в герметичну асептичну тару, то зберігати його можна дуже довго, тому що причини швидкого псування усунені.



Ультрапастеризація – це найбільш передовий спосіб виробництва молока. Ця процедура передбачає різке нагрівання молока (за 1-2 секунди до 135-150 °C), а потім одразу його так само різко охолоджують до 4-5 °C. Стерильне молоко упаковують в герметичні асептичні пакети і коробки. Звичайно, ультрапастеризація відбувається в стерильних умовах. В результаті патогенна мікрофлора гине, а корисні речовини не руйнуються, тому молоко може зберігатися доволі довго.






На правах реклами