Ми у Facebook
20.07.2020, 13:30

Експозиція музею в Острозькому замку стане доступнішою для людей з інвалідністю

Цьогоріч Комунальний заклад «Державний історико-культурний заповідник Острога» Рівненської облради (ДІКЗО) за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) реалізовуватиме проєкт «Інклюзивний музей в Острозькому замку».
У межах проєкту експозицію музею доповнять низкою тактильних копій експонатів. Також заплановано створити путівник музеєм для незрячих, слабозорих і путівник з адаптованим текстом для людей із порушеннями слуху українською. Окрім того, аудіогід ДІКЗО доповнять англійською, польською мовами й тифлокоментарем українською. Основне завдання проєкту – зробити доступнішою для людей з інвалідністю багату історико-культурну й мистецьку колекцію заповідника.

– Наша ціль – забезпечення музею інструментами (аудіогіди, путівники, тактильні моделі та вказівники) для включення до аудиторії заповідника людей із порушенням зору та слуху, а також тих відвідувачів, які використовують англійську та польську для спілкування, – коментує керівник проєкту, заступник директора ДІКЗО з наукової роботи Андрій Брижук.




За фінансової підтримки УКФ, що становить близько півмільйона гривень, музейники планують до жовтня представити результати. Ідеться про створення трьох аудіогідів, розміщених на платформі «Іzi.travel»; чотирьох тактильних копій експонатів. Серед них два створять спеціально для проєкту та два адаптують із наявних 3D-макетів, отриманих за результатами проєкту «Віртуальний музей спадщини кн. Острозьких», який реалізовували 2019 року за підтримки УКФ. Також буде створено три комплекти путівників; 20 тактильних орієнтирів, тактильний етикетаж і тактильні QR-коди до аудіогіду.



До слова, упродовж останніх півтора року ДІКЗО активно працює над залученням грантового фінансування. Зокрема, 2019 року реалізовано проєкт «Інтерактивний музей стародруків» від «Малі міста — великі враження» (програма Міністерства культури), створено інтерактивну експозицію Музею книги та друкарства з новими просторовими рішеннями й методами показу колекції. Архітектурну особливість вежі ХVI століття було підкреслено, показуючи масштабну проєкцію. Також 2019 р. установа виступала партнером у проєкті «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» за підтримки УКФ, у рамках якого оцифровано й розміщено у відкритому доступі 20 експонатів. Це були перші кроки діджиталізації колекцій музею.

Цьогоріч у заповіднику продовжили процес діджиталізації та після тестування в Острозькому замку запущений аудіогід https://cutt.ly/ukrinform.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ