Ми у Facebook
31.07.2020, 16:46

На Рівненщині скоро стартує сезон полювання на пернату дичину

Мисливці повинні мати спеціальні документи та дозволи, а полювати можна буде тільки у визначені дні. Яка відповідальність за порушення правил полювання та браконьєрство?
Державна екологічна інспекція повідомляє про старт мисливського сезону на пернату дичину.

"Для тих хто чекає на відкриття полювання повідомляємо, що вже скоро, а саме з 8 серпня 2020 року, на Житомирщині та Рівненщині розпочнеться довгоочікуваний сезон полювання на пернату дичину:

на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої);

лиску, норця великого, куликів сіру гуску (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, бранця великого);

на голубів (крім голубів – синяка), перепілку з 16 – години 08 серпня по 01 листопада 2020 року включно.

Днями полювання є субота, неділя, середа, а на дичину вирощену на фермах та випущену в угіддя під постріл днем полювання є четвер.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати з наступними документами:

- посвідчення мисливця;
- щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита;
- дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл);
- відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;
-паспорт на собак мисливських порід.

Всі вище перераховані документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль.

Зокрема, нагадуємо, що відповідно до ст. 20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, заборонено полювати немисливською (у тому числі військовою) вогнепальною, пневматичною та іншою стрілецькою зброєю, а також нарізними вкладками, напівавтоматичною або автоматичною зброєю з магазинами більш як на два патрони. Саме це і є найбільш характерними порушеннями під час полювання на пернату дичину.

Для збільшення пропускної спроможності мисливських угідь обласної організації УТМР прийняті такі норми відстрілу пернатої дичини мисливцем за день полювання:
качки – 3 шт.; ниркові – 1 шт.; гуси – 1 шт.; лиски – 3 шт.; перепілку – 10 шт.; кулики – 5 шт.; голуби – 5 шт.

За незаконне добування або знищення птахів нараховуватимуться такі збитки:

гуси, куріпка сіра – 2 тис. грн.;
голуби, качки, кулики, лиски, перепілка – 1 тис. грн.
Зокрема, збільшено такси у 5 разів за кожне знищене чи пошкоджене штучне гніздо птахів.

Також, крім відшкодування збитків за браконьєрство, передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил полювання у вигляді штрафу:

на громадян - від 102 грн до 1020 грн.,
на посадових осіб - від 510 грн до 1530 грн.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу здійснюватимуть заходи з виявлення браконьєрів на території Житомирської та Рівненської областей.

Шановні громадяни, в разі виявлення фактів браконьєрства, прохання повідомляти на телефони «Гарячої лінії» за номерами: 068-717-03-34 та (0412) 46-49-54.





На правах реклами