Ми у Facebook
01.08.2020, 11:33

Три Спаси, “кольорові” зони, комуналка: що зміниться у серпні?

Головне державне свято, продовження карантину, нові ціни та штрафи, спека та вступна кампанія в навчальні заклади. Що ще очікує українців наприкінці літа-2020?
КАРАНТИН
Адаптивний карантин через пандемію Covid-19, який діє до 31 липня, триватиме ще місяць, але за новими критеріями. У період з 1 по 31 серпня 2020 Україну буде поділено на 4 зони залежно від рівня захворюваності на коронавірус – “зелену”, “жовту”, “помаранчеву” та “червону”. У цих чотирьох зонах будуть запроваджені різні ступені карантинних обмежень. Обмежувальні заходи запроваджуватимуть залежно від ситуації, що виникає в тому чи іншому населеному пункті конкретної області.
Такі нові умови карантину в Україні запроваджені постановою Кабміну від 22 липня.



На території України у період дії карантину ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

-перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
-перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи;
-самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації.

Карантин на Рівненщині продовжили: що змінилося?


ТАРИФИ, ЦІНИ, КОМУНАЛКА

Електроенергія може подорожчати удвічі. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), з 1 серпня 2020 року дозволила збільшити тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії на 54,6%. Тобто з 155,4 грн/МВт до 240,23 грн/МВт (без ПДВ). НКРЕКУ ухвалила це рішення для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел (у рамках домовленостей з “зеленими” енергетиками після скасування пільгових “зелених” тарифів).

Щоправда, Міністерство енергетики України заявило, що не планує збільшувати ціни на електроенергію для населення. Хіба що для промислових споживачів вартість тарифів на електроенергію може піднятися на 4%. Середній тариф на електроенергію для непобутових споживачів другого класу зараз становить 2,7 гривні/кВт-год і виросте орієнтовно на 10 копійок/кВт-год.

У серпні можуть змінитися тарифи на газ. Адже запровадження повноцінного відкритого ринку блакитного палива з 1 липня Кабмін переніс на місяць – з 1 серпня. Йдеться про ринкові ціни на газ для побутових споживачів, тобто для населення.

Коли буде введений повноцінний відкритий ринок газу, роздрібні розцінки для населення будуть формуватися ринковим шляхом, а тому тариф на газ буде змінюватися щомісяця, ще й в залежності від компанії – постачальникка “блакитного палива”. Адже споживач отримає можливість міняти постачальника газу в будь-який час. "Нафтогаз" із першого серпня більше не зобов'язаний продавати “блакитне паливо” для населення за встановленою Кабміном ціною. Тепер тарифи залежатимуть від постачальників і умов на ринку. Звичайно, ціни на газ різко зростуть перед початком і під час опалювального сезону – так було і в минулі роки.

Стосовно тарифів на опалення, в уряді запевняють, що вони будуть змінюватися тільки один раз на рік. І це не завжди означає їх збільшення, зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, пише Сегодня.


ВСТУП-2020

Із 1 серпня усі абітурієнти можуть подавати документи до закладів вищої освіти.
Електронні заяви на вступ можна буде подати до 22 серпня.

Нагадаємо, 17 липня відбувся останній іспит із ЗНО. Додаткова сесія триватиме з 24 липня до 10 серпня. Результати додаткової сесії стануть відомі до 14 серпня.



Вступ 2020: на які спеціальності треба проходити творчий конкурс


Е-ЛІКАРНЯНІ

Від серпня 2020 року в тестовому режимі запрацює система електронних лікарняних. Про це заявив на брифінгу 11 липня міністр охорони здоров'я Максим Степанов. За його словами, 700 лікарень відгукнулися на пропозицію протестувати електронні лікарняні. Тестовий режим означає, що одночасно будуть і електронні, і звичайні лікарняні. Очікується, що перехід до електронних лікарняних листків дозволить заощадити близько 4 мільйони гривень, які МОЗ щорічно витрачав на закупівлю спеціальних бланків.


НОВІ ШТРАФИ У ТОРГІВЛІ

Із 1 серпня 2020 року почнуть діяти нові штрафи за порушення правил застосування РРО. Це 10% (за перше порушення) і 50% (за кожне наступне порушення) вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), пише buh.ligazakon.net.

01.08.2020 набувають чинності Закони № 128 та № 129, які вносять зміни до Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”.

Суб’єкти господарювання, які зобов’язані здійснювати розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО, повинні попередньо програмувати найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), ціну товарів (послуг) та їх кількості. Їм необхідно вести облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в обліку. За незастосування РРО або застосування із порушенням встановлених вимог передбачається збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій.

Нагадаємо, нові розміри штрафів планувалось застосовувати з 19 квітня 2020 року. Але через карантин цей термін перенесли на 1 серпня.


ТРАНСПОРТ

У серпні Укрзалізниця планує повністю відновити пасажирське сполучення з усіма регіонами. Із 24 липня Укрзалізниця відновила курсування 46 приміських потягів територією обслуговування Львівської залізниці, повідомляє пресцентр відомства. А на початку серпня почнуть курсувати ще 25 поїздів.

Нагадаємо, для посадки в поїзд пасажири обов’язково повинні надягнути захисну маску, а також пройти температурний скринінг при вході на вокзал та при посадці до вагона. З огляду на заходи безпеки пасажирам рекомендовано якнайменше пересуватися по вагонах.

До речі, Укрзалізниця відновила раніше заборонений продаж їжі у потягах далекого сполучення та в швидкісних поїздах. Відтепер у потягах далекого сполучення можна придбати кондитерські вироби та холодні напої. У буфетах Інтерсіті+ та Інтерсіті пропонуватимуть їжу в індивідуальній упаковці та готові страви. Вони мають бути попередньо розфасовані в щільно закриту тару.


СПЕКОТНА ПОГОДА

Укргідрометцентр опублікував прогноз на серпень 2020.

“Середня місячна температура передбачається 19-24° тепла (в горах 16-17° тепла), що на 1-2° вище середніх багаторічних значень. Місячна кількість опадів очікується 33-84 мм, в Карпатах до 122 мм, що в межах середніх багаторічних значень”, - йдеться у повідомленні.

Серпень буде так само спекотним, як і липень. Але сухим, із мінімальною кількістю опадів. Такий прогноз озвучив народний синоптик Леонід Горбань. Довгоочікувана прохолода прийде в Україну вже в двадцятих числах серпня. "Уже з 23 серпня температура знизиться до +20...22 градусів вдень, а вночі до +12...13. На півдні буде трохи тепліше – до +25 вдень, і +16 ...18 вночі. В останні дні місяця температура повітря знизиться ще на кілька градусів", - прогнозує народний синоптик.


СВЯТА, ВИХІДНІ

У серпні традиційно відзначається головне державне свято - День Незалежності України. Оскільки 2020 року 24 серпня припадає на понеділок, на українців чекають три вихідні поспіль – 22, 23, 24 серпня.

Серпень 2020 року буде багатий на традиційні релігійні свята – улюблені в народі три Спаса – Медовий, Яблучний і Горіховий. 14 серпня починається Успенський піст.

Загалом у серпні 31 день, цього року в календарі на останній місяць літа - 20 робочих днів та 11 неробочих - 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 24, 29 і 30 серпня.

Наприкінці серпня, 30.08, Рівне відзначає свій День міста. Через карантин святкування буде позбавлено традиційних масових заходів та масштабних скупчень людей. "Родзинкою" Дня міста стане відкриття наземної частини Таємничих підземель у парку ім.Т.Шевченка. Також можна буде побачити фігуру Змієборця та новий сучасний фонтан біля неї.

День Незалежності 2020: як будемо святкувати найголовніше свято України





На правах реклами