04.08.2020, 09:43
Соковита і поживна літня ягода чорниця: користь і шкода
Кому можна, а кому не варто вживати чорницю
Ті, хто ще не пробував чорницю, багато чого втратили. Ця ягідка шанувалася в народі з давніх часів, її недарма називали молодильної і широко використовували в рецептах народної медицини. Сьогодні інтерес до чорниці відроджується завдяки безлічі корисних властивостей, про які піде мова в цій статті. Але не будемо забувати і про шкоду, яку може принести ця ягода. Тому стаття буде розглядати обидва аспекти чорниці: користь і шкода.
Користь чорниці
Чорниця починає дозрівати в середині літа, в липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості. У культурі ця дикунка не приживається, так що на дачній ділянці її не зустрінеш. Ось і доводиться бродити в пошуках чорниці по болотах і лісах.
Склад чорниці, здавалося б, нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 р чорниці.
Вітамін С, таніни і флавоноїди ефективні при погіршенні зору, коньюктівіта, зниженою адаптації до темряви, відшаруванні сітківки. Відвар з чорниці застосовується при лікуванні запальних процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму, екзем і опіків, анемії. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Природно, антиоксиданти присутні і в багатьох інших плодах і ягодах, от тільки їх кількість в яблуках або червоному винограді набагато менше, ніж у нашій чудо-ягоді. Тому чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.
Корисне листя чорниці
Цікаво, що листя чорниці, як і ягоди, дуже корисні при захворюваннях нирок, а діабетикам знизять рівень глюкози в крові. З листя чорниці заварюють чай, який тонізує і підвищує імунітет при вірусних інфекціях, допомагає при головних болях, а також тривалому докучливому кашлі. Листя чорниці незамінне при дерматологічних захворюваннях і запаленнях суглобів.
Чорниця може заподіяти шкоду
Чорниця може нашкодити організму людини. Тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу або панкреатитом, чорниця протипоказана, адже до її складу входить щавлева кислота. У деяких людей можлива харчова алергія на деякі компоненти ягід. Нарешті, можна вживати тільки чорницю з екологічно чистій місцевості, оскільки вона здатна накопичувати в собі багато шкідливих речовини, особливо радіоактивні. У цьому випадку цілющі властивості будуть зведені нанівець, а корисний продукт стане отруйним. Так що, якщо ви не збирали чорниці самі, то майте справу лише з перевіреними продавцями.
Кілька порад щодо вживання чорниці
Влітку вживати слід свіжі ягоди, тоді організм отримає максимум корисного, що є в чорниці;
Ягода зберігає більшість корисних властивостей в сушеному вигляді;
Дієтична цінність чорниці незаперечна, свіжі ягоди легко засвоюються і збагачують організм вітамінами і мінералами;
Кращий час для збору листя чорниці пора цвітіння;
Чорницю збирають вручну вранці або ввечері. Так як шкірка у ягід дуже ніжна, намагаються її не пересипати з однієї тари в іншу;
Вибираючи товар на ринку, звертають увагу на наступне: однорідний темний колір, наявність сизого нальоту, ягідки сухі і досить великі;
Корисні властивості зберігаються повністю лише у свіжих ягодах, на 2 місці сік-фреш, на третьому — чорниця, що перетерта з цукром (1: 1).
Користь чорниці
Чорниця починає дозрівати в середині літа, в липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості. У культурі ця дикунка не приживається, так що на дачній ділянці її не зустрінеш. Ось і доводиться бродити в пошуках чорниці по болотах і лісах.
Склад чорниці, здавалося б, нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 р чорниці.
Вітамін С, таніни і флавоноїди ефективні при погіршенні зору, коньюктівіта, зниженою адаптації до темряви, відшаруванні сітківки. Відвар з чорниці застосовується при лікуванні запальних процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму, екзем і опіків, анемії. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Природно, антиоксиданти присутні і в багатьох інших плодах і ягодах, от тільки їх кількість в яблуках або червоному винограді набагато менше, ніж у нашій чудо-ягоді. Тому чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.
Корисне листя чорниці
Цікаво, що листя чорниці, як і ягоди, дуже корисні при захворюваннях нирок, а діабетикам знизять рівень глюкози в крові. З листя чорниці заварюють чай, який тонізує і підвищує імунітет при вірусних інфекціях, допомагає при головних болях, а також тривалому докучливому кашлі. Листя чорниці незамінне при дерматологічних захворюваннях і запаленнях суглобів.
Чорниця може заподіяти шкоду
Чорниця може нашкодити організму людини. Тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу або панкреатитом, чорниця протипоказана, адже до її складу входить щавлева кислота. У деяких людей можлива харчова алергія на деякі компоненти ягід. Нарешті, можна вживати тільки чорницю з екологічно чистій місцевості, оскільки вона здатна накопичувати в собі багато шкідливих речовини, особливо радіоактивні. У цьому випадку цілющі властивості будуть зведені нанівець, а корисний продукт стане отруйним. Так що, якщо ви не збирали чорниці самі, то майте справу лише з перевіреними продавцями.
Кілька порад щодо вживання чорниці
Влітку вживати слід свіжі ягоди, тоді організм отримає максимум корисного, що є в чорниці;
Ягода зберігає більшість корисних властивостей в сушеному вигляді;
Дієтична цінність чорниці незаперечна, свіжі ягоди легко засвоюються і збагачують організм вітамінами і мінералами;
Кращий час для збору листя чорниці пора цвітіння;
Чорницю збирають вручну вранці або ввечері. Так як шкірка у ягід дуже ніжна, намагаються її не пересипати з однієї тари в іншу;
Вибираючи товар на ринку, звертають увагу на наступне: однорідний темний колір, наявність сизого нальоту, ягідки сухі і досить великі;
Корисні властивості зберігаються повністю лише у свіжих ягодах, на 2 місці сік-фреш, на третьому — чорниця, що перетерта з цукром (1: 1).
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Ольга МАРТИНЮК Переглядів: 4318Інші статті рубрики:
Графіки відключень електроенергії на Рівненщині 6 грудня
На Рівненщині, як і в інших регіонах України, продовжують діяти графіки погодинних відключень електроенергії.
переглядів: 126
Дітям-переселенцям на Рівненщині видають зимові комплекти одягу
Завдяки співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та благодійним фондом «Регіон Карпат» NEEKA, Рівненська область отримала допомогу у вигляді зимових комплектів одягу для маленьких переселенців.
переглядів: 162
Сирники з бананом: смачнющий сніданок, який швидко готувати
Сирники з бананом — це ідеальний вибір для легкого та корисного сніданку. Готуються швидко, а їх ніжний смак сподобається як дітям, так і дорослим.
переглядів: 249
Інтуїція та здоров'я: астропрогноз для всіх знаків на четвер
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на завтра.
переглядів: 314
Рецепт з осіннім настроєм: готуємо гарбузово-курячі котлети
Ці котлети сподобаються навіть тим, хто не любить смак гарбузи.
переглядів: 1211