«Корисна програма» розкрила кавунові секрети (+ВІДЕО)
Чи впливає сорт кавуна і колір його м'якоті на корисні властивості?

«Всі кавуни відрізняються один від одного за кількістю насіння і солодкості, а ось за вмістом вітамінів і мікроелементів вони однакові, - пояснює дієтолог Карина Дейнеко. - У м'якоті кавуна містяться каротин, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, магній, калій, фосфор, залізо та інші компоненти. Клітковина і пектин прекрасно впливають на роботу кишечника, допомагаючи очистити організм від шкідливих речовин і шлаків. Корисний кавун при хворобах нирок і набряках».
Також кавун містить лікопін - потужний антиоксидант, який сприяє зниженню факторів ризику хвороби серця, раку та інших захворювань. Чим більше лікопіну в сироватці крові і жировій тканині, тим менші шанси розвитку атеросклерозу. Найкраще, на думку фахівця, вживати кавун під час основного прийому їжі - на обід або на полуденок. При цьому важливо знати міру, норма - не більше 300 грамів кавуна за один прийом.
«Важливо ще пам'ятати про протипоказання, - додає дієтолог. - Кавун рекомендується вживати в обмеженій кількості людям з патологіями, при яких важливо обмежувати вживання цукру і рідини. Варто і зовсім відмовитися від нього хворим із загостренням виразки, гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Крім того, не варто їсти кавун з хлібом, як багато хто любить, так як обидва ці продукти мають високий глікемічний індекс. Коли ми їх з'єднуємо, ми підсилюємо дію глюкози і фруктози на організм. Плюс до цього хліб при поєднанні з фруктами може провокувати процеси бродіння в кишечнику».
Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати стиглий і якісний кавун.

За словами експерта плодово-овочевого ринку Максима Діденка, слід звертати увагу на колір «родимої» плями, розмір кавуна і його запах.
1. Ідеальний кавун повинен бути середнього розміру. Оскільки занадто великий може бути «перегодований» добривами, а маленький - виявитися незрілим.
2. Зверніть увагу на жовту пляму, так звану «родиму». На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта - кавун стиглий.
3. Не купуйте ягоди біля дороги - кілька годин в пилу насичують продукти свинцем, тому вони стають непридатними для вживання.
4. У якісного кавуна глянцева, блискуча кірка без тріщин, надрізів та інших пошкоджень. Не варто надрізати кавун або купувати його нарізаним частинами, адже солодка м'якоть - відмінне середовище для розвитку хвороботворних бактерій.
5. Термін зберігання кавуна - до 3 місяців. При цьому плоди повинні лежати в прохолодному приміщенні й не бути пошкодженими. Кислий запах вказує на те, що продукт зіпсований.
Більше корисних порад про кавуни - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:
Текст і фото - пресслужба Інтер
ДО ТЕМИ: «Корисна програма»: як вибрати стиглу диню?

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 145
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 154
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 170
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 169
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 121