«Корисна програма» розкрила кавунові секрети (+ВІДЕО)
Чи впливає сорт кавуна і колір його м'якоті на корисні властивості?
«Всі кавуни відрізняються один від одного за кількістю насіння і солодкості, а ось за вмістом вітамінів і мікроелементів вони однакові, - пояснює дієтолог Карина Дейнеко. - У м'якоті кавуна містяться каротин, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, магній, калій, фосфор, залізо та інші компоненти. Клітковина і пектин прекрасно впливають на роботу кишечника, допомагаючи очистити організм від шкідливих речовин і шлаків. Корисний кавун при хворобах нирок і набряках».
Також кавун містить лікопін - потужний антиоксидант, який сприяє зниженню факторів ризику хвороби серця, раку та інших захворювань. Чим більше лікопіну в сироватці крові і жировій тканині, тим менші шанси розвитку атеросклерозу. Найкраще, на думку фахівця, вживати кавун під час основного прийому їжі - на обід або на полуденок. При цьому важливо знати міру, норма - не більше 300 грамів кавуна за один прийом.
«Важливо ще пам'ятати про протипоказання, - додає дієтолог. - Кавун рекомендується вживати в обмеженій кількості людям з патологіями, при яких важливо обмежувати вживання цукру і рідини. Варто і зовсім відмовитися від нього хворим із загостренням виразки, гастриту та інших захворювань шлунково-кишкового тракту. Крім того, не варто їсти кавун з хлібом, як багато хто любить, так як обидва ці продукти мають високий глікемічний індекс. Коли ми їх з'єднуємо, ми підсилюємо дію глюкози і фруктози на організм. Плюс до цього хліб при поєднанні з фруктами може провокувати процеси бродіння в кишечнику».
Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати стиглий і якісний кавун.
За словами експерта плодово-овочевого ринку Максима Діденка, слід звертати увагу на колір «родимої» плями, розмір кавуна і його запах.
1. Ідеальний кавун повинен бути середнього розміру. Оскільки занадто великий може бути «перегодований» добривами, а маленький - виявитися незрілим.
2. Зверніть увагу на жовту пляму, так звану «родиму». На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта - кавун стиглий.
3. Не купуйте ягоди біля дороги - кілька годин в пилу насичують продукти свинцем, тому вони стають непридатними для вживання.
4. У якісного кавуна глянцева, блискуча кірка без тріщин, надрізів та інших пошкоджень. Не варто надрізати кавун або купувати його нарізаним частинами, адже солодка м'якоть - відмінне середовище для розвитку хвороботворних бактерій.
5. Термін зберігання кавуна - до 3 місяців. При цьому плоди повинні лежати в прохолодному приміщенні й не бути пошкодженими. Кислий запах вказує на те, що продукт зіпсований.
Більше корисних порад про кавуни - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:
Текст і фото - пресслужба Інтер
ДО ТЕМИ: «Корисна програма»: як вибрати стиглу диню?
У Рівненському ЦНАПі більше не приймають заяви на компенсацію за розміщення ВПО
Через Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному припинено прийом заяв на отримання компенсації витрат власникам житла за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб!
переглядів: 194
Як користуватися олівцем для брів: покрокова інструкція
Олівець для брів – це незамінний інструмент для створення доглянутих і виразних брів. Він допомагає скоригувати форму, колір та густоту брів, надаючи обличчю завершеного вигляду.
переглядів: 159
Затискачі для упаковок з хлібом: як їх можна використати знов
Зазвичай після відкриття упаковки хліба ми без вагань викидаємо пластикові затискачі. Але ця, на перший погляд, непримітна дрібничка може стати в нагоді у господарстві та допомогти зекономити.
переглядів: 317
Із зарплат українців почнуть відраховувати 9 відсотків
В Україні планується впровадження пенсійної реформи, яка передбачає обов’язкові відрахування у розмірі 9% від заробітної плати на накопичувальну пенсію. Про це повідомила міністрка соціальної політики Оксана Жолнович.
переглядів: 306
Як зробити пенсійне в Дії
Е-пенсійне посвідчення – це цифровий документ, який підтверджує призначення пенсії та усуває необхідність у паперовому аналозі.
переглядів: 651