Ми у Facebook
02.10.2020, 15:20

«Фактичний шлюб» і право на спадкування майна (ПОРАДИ)

Чи «світить» спадщина після смерті чоловіка/дружини, якщо 10 років прожили нерозписані й немає заповіту? Важливі нюанси фактичного шлюбу роз'яснюють фахівці системи безоплатної правової допомоги.
Останні десятиліття дедалі більше трапляється випадків, коли пари живуть спільно, однією сім’єю без державної реєстрації шлюбу, в так званих «фактичних шлюбних» відносинах.

Саме так юристи визначають сьогодні незареєстровані державою відносини між чоловіком і жінкою – «фактичний шлюб», або в народі його ще називають «цивільний шлюб», «громадянський шлюб».


Відносини між чоловіком і жінкою можна називати «фактичним шлюбом», коли, по-перше, пара проживає на одній території, по-друге, веде спільне господарство і, по-третє, не реєструє свої відносини в органах державної влади.


Все частіше суспільство цікавиться питанням набуття права на спадкування майна при перебуванні в «фактичних шлюбних» відносинах. 
Сімейний кодекс України передбачає випадок проживання чоловіка і жінки разом як сім’ї без юридичного оформлення шлюбу, тобто, коли вони не зверталися до державних органів і, відповідно, у них немає свідоцтва про шлюб, і при цьому вони не перебувають в іншому зареєстрованому шлюбі. Тоді покупки, здійснені ними протягом всього періоду спільного життя, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо вони не передбачили іншого, оформленого письмовим договором. І на такі правовідносини також поширюються положення глави 8 Сімейного кодексу України, яка регулює право спільної сумісної власності подружжя.


Однак, важливо зазначити, що проживання однією сім’єю жінки й чоловіка не є підставою для виникнення у них права на спадкування за законом у першу чергу. В першу чергу це можливо лише тоді, якщо померлий склав заповіт і вказав в ньому іншого з подружжя як свого спадкоємця.


Разом з тим, якщо заповіт не було складено, то спадкування буде відбуватися в порядку, встановленому цивільним законодавством, - пояснюють фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги. Законодавець встановив черговість спадкування і подружжя “фактичного шлюбу”, на жаль, не відніс до спадкоємців першої черги.
 У той же час, законодавець закріпив п’ять черг спадкоємців за законом. І відповідно до норм цивільного законодавства осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до дня смерті останнього віднесено до четвертої черги спадкоємців. 
За таких умов, отримати спадщину за законом, перебуваючи в «фактичному шлюбі» можна лише за умови відсутності спадкоємців попередніх черг (тобто за відсутності у померлого дітей, батьків, братів, сестер, баби, діда, дядька, тітки).


Інформацію про адресу найближчого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800-213-103 – безкоштовна гаряча лінія.






На правах реклами