Ми у Facebook
05.10.2020, 16:20

Пара лідерів виборчих перегонів у Рівному не змінилася

Минулого тижня в місті Рівному відбувалось телефонне опитування. І, хоча, проведення соціологічних досліджень в Рівному не є якоюсь дивиною, власне це опитування, яке проводили RTS, викликало найбільшу хвилю емоцій. Ми вирішили розставити усі крапки над "і".
Багато хто з кандидатів і їх прихильників обурювались публічно в соціальних мережах, а один з кандидатів навіть написав заяву в поліцію. Щоб розставити всі крапки над “і” ми вирішили взяти інтерв'ю в відомого соціолога, керівника компанії RTS та засновника ТОВ “Роботизовані Телесистеми” Антона Соколова.

- Антоне, розкажіть трохи про RTS і методологію, яку ви застосовуєте при Ваших соціологічних дослідженнях.

- Компанія РТС створена півтора року тому і за часи існування ми провели безліч соцдосліджень національного та регіонального рівня. Ми маємо дуже потужну IT-складову, та унікальні алгоритми регіонального таргетингу на випадково згенеровані номери телефонів, що дозволяють нам працювати більш точно і не витрачає багато ресурсів. Ми намагаємось презентувати наші дослідження та висвітлювати в ЗМІ, в тому числі на телебаченні.
В планах створення проекту «онлайн» досліджень, для національних новинних каналів. Для прикладу: трапилась якась подія, а ми вже через 5-6 годин видаємо результат суспільної думки наших громадян по відношенню до цієї події.

- Чому Рівне? Що вас так зацікавило в нашому місті?

- Ми робили три дослідження в Полтаві, Рівному і Житомирі в рамках промокампанії РТС, тобто для себе, для презентації нашої методології та РТС загалом. Але у Рівному є цікава особливість, яка нас зацікавила: відмовився від балотування діючий міський голова і це відкрило простір можливостей для багатьох кандидатів. І хоча діючий міський голова запропонував свого наступника - його рейтинг не показує динаміки до зростання. Натомість, за посаду очільника міста боряться забудовники, колишній і теперішній губернатори, представники протестантських релігійних течій. Саме тому ми вирішили деталізувати опитування у Рівному. Провели ще одне. Також в рамках нашої статутної діяльності.

- Деякі рівненські кандидати звинуватили вас в маніпуляціях та введенні в оману виборців. Це правда?

- (Посміхається, - авт.)...Так я чув про це, навіть отримав деякі письмові запити, а Муляренко ще й попросив, щоб ми не вказували його фракційну приналежність до ЄС. Що стосується маніпуляцій чи введення в оману виборців, то мушу розчарувати багатьох: всі наші питання ретельно готуються.

- А як же питання про Муляренка і Шакирзяна? Вони дійсно є лідерами уподобань?

- Так. Я вже зазначав, що ми на початку вересня вже проводили опитування в місті Рівне і мали свої власні результати, які вказували на те, що Віктор Шакирзян і Олексій Муляренко виходять в другий тур мерських перегонів.

Ми не могли як основу використовувати результати інших соціологічних досліджень, бо зараз є багато маніпуляцій пов'язаних з виборами. Наприклад, в місті Рівне поширюють фальшиву соціологію нібито соціологічної групи “Вибір”. По-перше такої соціологічної групи просто не існує. А по-друге, цю “соціологію” поширює Роман Микитюк, який не є соціологом і працює в Ляльковому театрі, очолює РОМГО “Лялькар”.

Хочу ще раз вкотре наголосити: ми використовуємо лише підтверджену у відкритих джерелах та верифіковану інформацію! Можете перевірити це самі: на сайті Рівненської міської ради є інформація про те, що Олексій Муляренко справді є членом фракції “Європейської Солідарності”, але позапартійним. За результатами незалежного моніторингу “Слово і Діло” Олексія Муляренка справді відзначили як найвідповідальнішого політика Рівненщини. Віктор Шакизян не має повної вищої освіти і за словами міського голови Рівного є представником Романа Куриса — забудовника ЖК “На Щасливому” (можете це легко перевірити в відкритих реєстрах та Інтернеті).

- І на завершення. Чи не могли б Ви поділитись з нашими читачами результатами даного дослідження?

- Ми не планували робити оприлюднення результатів цього дослідження, бо робили його для себе: для перевірки певних гіпотез. Якщо говорити загалом, то його результати не суттєво відрізняється від тих результатів, які ми оприлюднили в Інтерфаксі 9 вересня 2020 року. Якщо коротко, то й надалі в другий тур найімовірніше виходять Віктор Шакирзян та Олексій Муляренко, трохи підріс рейтинг Віталія Коваля. Але важливо інше: майже 40% рівнян й надалі не визначились зі своїм вибором, тому усіх рівнян чекає точно “гарячий” жовтень.





На правах реклами