Ми у Facebook
11.10.2020, 11:20

«Корисна програма»: як приготувати смачну солянку? (+РЕЦЕПТ)

М'ясна, рибна, грибна і навіть вегетаріанська... Легендарний суп ось уже кілька століть підкорює гурманів ідеальним поєднанням смаків.
Кислинка - від томатів, сіль - від оливок і солоних огірків, насиченість - від м'ясного або рибного асорті, солодкість - від засмаженої цибулі...

Хто, коли і як додумався зібрати такі різні інгредієнти в один набір? Яка з солянок сама дієтична? Чи корисна вона для здоров'я? І які інгредієнти найкраще підходять для м'ясної, рибної та грибної солянки?

У четвер, 8 жовтня, о 10:00 на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про цю легендарну страву.

У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розповіли, на що варто звертати увагу при приготуванні солянки.



«Перші рецепти солянки з'явилися на Русі в XV столітті - в ті часи так називали густий і дуже жирний суп, - розповідає Олександр Лук'яненко. - У XVIII столітті в куховарських книгах це блюдо отримало нову назву - «селянка», оскільки готували його в основному в селах, збираючи в одному котлі залишки продуктів. Зараз класичну збірну солянку подають в ресторанах, і існує безліч рецептів її приготування. Залежно від основного компонента можна готувати м'ясну, грибну, рибну солянку, нерідко її роблять з капусти, в блюдо також додають копченості, ковбасу, сардельки, сосиски, шпик. Рибні солянки варять зі свіжої, солоної і копченої риби, а грибні - з сушених, солоних, свіжих і маринованих грибів. В одній страві вітається поєднання різних продуктів: це ж все-таки збірна солянка!»


У чому користь солянки?

Солянка - страва калорійна і ситна, тому дієтологи не рекомендують її вживати тим, хто хоче скинути зайві кілограми. А ось в детоксикації організму цього наваристого супу немає рівних. Все завдяки ферментованим продуктам, що входять до складу: солоним огіркам і розсолу з них, оливкам, маслинам і каперсам. Вони насичують організм вітаміном С і оновлюють сольовий баланс, а також прискорюють виведення токсинів.



Як правильно вживати солянку?

«В силу того, що солянка відноситься до наваристих супів з характерним кисло-солоним смаком, не рекомендується зловживати нею при хронічних патологіях органів шлунково-кишкового тракту і нирок, - радить дієтолог Катерина Толстикова. - Дорослим здоровим людям цей суп можна включати в раціон харчування не частіше 1 разу на тиждень. Норма вживання солянки на добу: дорослим - 200-250 мл, дітям від 12 років - 150 мл. Вагітним і дітям я б радила вибирати суп без додавання копченостей».




Яка солянка - найбільш дієтична?



«Енергетична цінність такого супу відносить його до категорії висококалорійної їжі, - продовжує дієтолог. - З усіх видів даного супу найменшою калорійністю володіють класична грибна солянка і солянка з нежирних сортів риби. Середній показник калорійності на 100 мл готового супу становить: м'ясна солянка - 98 ккал, рибна - 72 ккал, грибна - 58 ккал».




Порада від шеф-кухаря

«Бульйон для солянки повинен бути насиченим і крутим, - говорить експерт ток-шоу, шеф-кухар Крістоф Роллер. - Закладати м'ясо, рибу або гриби необхідно в холодну воду і готувати на повільному вогні. Це необхідно для того, щоб вода просочилася ароматом обраного інгредієнта. Обов'язково слід знімати піну при закипанні бульйону, інакше суп вийде каламутним. Як тільки бульйон буде готовий, дайте йому настоятися, це зробить його більш насиченим».


Також експерт з якості та безпеки продуктів Юлія Слива розповіла, на що слід звертати увагу при приготуванні та вживанні солянки:

1. Свіжа солянка повинна мати яскраво виражений приємний аромат. Якщо вона має кислий різкий запах, значить, її термін зберігання закінчився.

2. Інгредієнти для солянки повинні бути свіжими.

3. Солянка не буде смачною, якщо її консистенція нагадує крем-суп. Швидше за все, її основні інгредієнти були переварені.

4. Готову солянку потрібно з'їсти якомога швидше. У холодильнику суп може зберігатися не більше 3 днів.



М'ясна «Селянка» за старовинним рецептом

Цей рецепт Олени Молоховець був опублікований в 1861 році у книзі «Класика кулінарної літератури».



Інгредієнти:
Яловичина - 500 г
М'ясне асорті (телятина варена або смажена, куряче або качине філе, шинка) - 200 г
Сосиски - 2 шт.
Ріпчаста цибуля - 1 шт.
Оливки - 12 шт.
Мариновані гриби (грузді, печериці, білі) - 18 шт.
Солоні огірки - 2 шт.
Огірковий розсіл - 2 склянки
Капуста - 1/4 качана
Сметана - 1 стакан
Борошно - 1 ст. л.
Масло - за смаком
Сіль, чорний перець, лавровий лист - за смаком
Зелень (петрушка, кріп) - на смак


Спосіб приготування:

Крок 1. Варимо бульйон з нарізаною на невеликі шматочки яловичиною з чорним перцем і лавровим листом.

Крок 2. Проціджуємо бульйон і кладемо в нього нарізане м'ясне асорті і сосиски.

Крок 3. Дрібно нарізану цибулю підсмажуємо в глибокій сковороді з маслом. Додаємо до цибулі ложку борошна і розводимо невеликою кількістю бульйону.

Крок 4. Кладемо в сковороду нарізані мариновані гриби, огірки, оливки. Потім вливаємо туди ж огірковий розсіл і додаємо нашатковану капусту. Тушкуємо всі інгредієнти на невеликому вогні до готовності капусти.

Крок 5. Перекладаємо суміш з сковороди в бульйон, додаємо сметану і доводимо до кипіння.

Крок 6. Куштуємо блюдо, при необхідності досолюємо, перчимо і знімаємо з вогню. Настоюємо 30-60 хвилин.

Крок 7. Готову солянку подаємо з подрібненим кропом або петрушкою.

Смачного!


Ще більше корисних порад про солянку - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/uC880QSF4gQ


Текст і фото - пресслужба Інтер






На правах реклами