Ми у Facebook
18.11.2020, 21:30

Іноземців в Україні навчатимуть за державні гроші

Кабмін дозволив навчати іноземців за кошти державного бюджету
Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив Постанову № 729 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2018 р».

Із діючої Постанови виключається пункт про те, що в установах вищої освіти виділятимуться щороку 150 квотних місць на навчання іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, особам, яким надано статус біженця, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

Це має привести акт у відповідність до частини 2 статі 4 Закону «Про вищу освіту»: Право на вищу освіту: «Іноземці та особи без громадянства, у тому числі закордонні українці, які постійно проживають в Україні, особи, яких визнано біженцями, та особи, які потребують додаткового захисту, мають право на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету. Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між закладами вищої освіти про міжнародну академічну мобільність».

Таким чином, ухвалений Каміном документ скасовує обмеження щодо здобуття вищої освіти, зокрема за кошти державного та місцевого бюджетів, іноземцями та особами без громадянства, у тому числі закордонними українцями, які постійно проживають в Україні, особами, яких визнано біженцями в Україні, та особами, які потребують додаткового захисту.

Вступ зазначених осіб до закладів вищої освіти здійснюватиметься нарівні з громадянами України. При цьому не зрозуміло, де на всіх набрати коштів і яким буде відбір студентів, які матимуть право навчатися за кошти українських платників податків. Також не зрозуміло, чи не займуть іноземці місця українських студентів.





На правах реклами