Ми у Facebook
18.11.2020, 09:30

Третяк чи Шакирзян: чому все залежить виключно від рівненських націонал-демократів?

До моменту, коли рівняни оберуть нового голову свого міста, лишилося менше тижня, але вже сьогодні можна з упевненістю стверджувати – Рівне очолить той, хто 22-го листопада зможе краще мобілізувати своїх виборців для приходу на дільниці.
Варто зауважити, словом «свої» я схильний називати не тільки тих, хто твердо визначився з підтримкою «за Третяка» чи «за Шакирзяна», а і тих, хто свідомо голосуватиме проти когось з них. В першу чергу, це ті, хто у першому турі голосував за висуванців інших партій.

Вибір рівнян: як місту не повернутися в «лихі» 90-ті

Фінал рівненських виборів цьогоріч обіцяє стати чи не найменш передбачуваним в Україні. Вважати так змушує і мінімальний розрив між конкурентами за результатами першого туру, і вражаюче низька явка виборців, яку засвідчило аналогічне минулотижневе голосування у Кам'янець-Подільську, Краматорську, Луцьку, Одесі, Сумах та Херсоні. Хто стане мобілізованішим? Ті хто за Третяка і проти Шакирзяна чи ті хто за Шакирзяна і проти Третяка?
Перед першим туром активно розкручувана впродовж останніх півроку партія «Рівне разом» цілеспрямовано не помічала конкурентів. Її апологети запевняли: рейтинг Віктора Шакирзяна є удвічі вищим за рейтинг найближчого переслідувача, а відомі політологи з Києва Вадим Карасьов та Володимир Фесенко, які незрозуміло навіщо вирішили завітати у Рівне перед самісінькими виборами, авторитетно запевняли: основна інтрига – чи збере Віктор Шакирзян свої 50% вже у першому ж турі?

Найдорожча піар-кампанія в історії рівненських виборів у підсумку дала лише трохи більше 20% за Шакирзяна. В рази дешевша кампанія за висуванця «Європейської солідарності» Олександра Третяка принесла йому лише на якісь два відсотки менше. А відтак в очах рівнян Віктор Шакирзян втратив статус головної сенсації перегонів. Зважаючи на ідеологічну близькість виборців «ЄС» з більшістю партій, що подолали 5%-ий бар’єр, стало абсолютно незрозуміло, звідки маловідома і, за великим рахунком, ідеологічно безбарвна партія «Рівне разом» черпатиме відсотки, яких критично не вистачає?
Зауважимо, штаб Віктора Шакирзяна на цих виборах обслуговує досвідчений політтехнолог Тарас Максименко – той самий, який раніше успішно займався просуванням і Віктора Чайки, і Віктора Матчука, і Володимира Хомка, а відтак краще за інших знає: на Рівненщині найорганізованіше ходять на вибори, передусім, ідеологічні виборці націонал-демократичних сил. До 2009-го року вони забезпечували стабільно високу підтримку «Народному руху» та іншим політичним силам, що їх вів за собою незабутній Василь Червоній, у 2012-му зробили тріумфаторами більшість висуванців «Батьківщини» і «Свободи», а на минулорічних парламентських виборах розділилися на прихильників «Європейської солідарності», «Голосу» та «Свободи». Саме за підтримку цих виборців нині точиться основна боротьба. Упевнений, нового міського голову Рівного оберуть саме вони.

Зважаючи на це, піарники висуванця «Рівне разом» вирішили зробити ставку на підтримку шанованої серед націонал-демократів Православної церкви України і почали активно поширювати в соцмережах звернення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона з приводу другого туру виборів міського голови Рівного, де владика сказав, зокрема, таке:

- Обираючи нового міського голову, ми маємо пам’ятати, що у владі повинні бути талановиті і освічені люди, які відвідують богослужіння у православній церкві, не соромляться виявляти свою православну віру і християнське почуття любові до Бога та ближнього…

Вочевидь, штаб «Рівне разом» навіть не сумнівався: рівняни одразу зрозуміють: прикметники «талановитий», «освічений» і «православний» куди більше підходять кандидату, що має прізвище Шакирзян, а не Третяк.
Слідом за доволі дискусійним зверненням Владики Іларіона успіх вирішили «підкріпити» ще і зверненням якомога більшої кількості націонал-патріотичних сил. Втім, відгукнулася тільки рівненська міська організація партії «Свобода» (на виборах набрала 7,25%):

- Вважаємо, що повинні виконати наші першочергові завдання: розпочати очищення Рівного від корупції, а Усті та Басівкутського озера – від забруднення іншими нечистотами. Ми отримали запевнення від місцевої політичної сили «Рівне Разом» та її лідера Віктора Шакирзяна і вважаємо, що ефективно спільно втілимо наше бачення розвитку міста.



З іншими націонал-демократами справа, вочевидь, не пішла. Тим більше, що вже невдовзі після оголошення результатів першого туру, про підтримку кандидатури Олександра Третяка відкрито заявили одразу дві знакові партії цього табору.

Рівне на політичному роздоріжжі

Думку прибічників «Голосу» (набрав на виборах 7,81%) особисто озвучила лідерка партії Кіра Рудик:

- Програмні цілі кандидата від «Європейської солідарності» Олександра Третяка найбільш схожі з програмою «Голосу». У нас є спільні бачення та позиції по розвитку міста. Зокрема, комплексний підхід до озеленення, реалізація проєкту «Зелена стежка», розвиток транспортної системи та, обов’язково, оновлення Генерального плану Рівного. І, що для партії «Голос» найважливіше, Олександр Третяк — це молодий, амбіційний та проєвропейський політик, благодійник і патріот України. Наша підтримка однозначно на його користь.



Вже невдовзі після цього публічно висловився також і лідер «Народного руху України» Віктор Кривенко (набрали на виборах 2,58%):

- У Рівному «Народний рух України» підтримує кандидатуру Олександра Третяка. Він є наймолодшим кандидатом на посаду міського голови, балотується від "Європейської Солідарності", безпартійний. Нове обличчя в політиці, проте з вагомим досвідом управління, ректор Рівненської духовної семінарії, волонтер з великими досягненнями у підтримці наших воїнів та їх рідних.
Зважаючи на все вище приведене, вважаю, що націонал-демократам не завадить розібратися, передусім, у тому, наскільки слова, заявлені вищевказаними спікерами відповідають впертим фактам реальності.

З одного боку, прихильники Віктора Шакирзяна розкручують як вигідне для себе звернення владики Київської церкви, з іншого – її представник, прессекретар Рівненської єпархії ПЦУ Василь Рудніцький за списками «Рівне разом» у Рівнераду так і не пройшов. Натомість мандат депутата спокійнісінько отримала людина, яку у списку розмістили рівно на одну позицію вище – настоятель Московського храму «Всіх волинських святих» Михайло Жаровський.
З одного боку номінально найбільшою з-поміж націоналістичних партій, які багато років виступають за українські мову, культуру, церкву, армію і справді є Всеукраїнське об’єднання “Свобода». З іншого – саме її партійці сьогодні є постійними спікерами на каналах Віктора Медведчука «112», «Zik» та «NewOne», куди принципово не ходять представники партії, яка подарувала Українській Нації квоти на українську мову на радіо та телебаченні, розвиток україноцентричного кінематографу, боєздатну армію і, зрештою, той самий Томос про автокефалію українського православ’я.

З технологічної точки зору піарники роблять усе як завжди – згодовують цільовим аудиторіям тези, які вони найбільше підтримують. З іншого, маю великі сумніви, що те, що діє на малоосвічених виборців, пройде у середовищі людей, які на вибори багато років ходять, щоб відстоювати та утверджувати інтереси, передусім, Української України…

Майбутнє Рівного обов’язково матиме молоде європейське обличчя. Для цього зосталося зробити лише один рішучий крок – відкласти усі справи, прийти на виборчі дільниці і проголосувати за того, хто не має негативного шлейфу і точно є проукраїнським і проєвропейським. Хай усі побачать, наскільки нас багато!







На правах реклами