Ми у Facebook
20.11.2020, 14:30

На Рівненщині знайшли зуб молодого мамонта (+ФОТО)

Рештка доісторичної тварини, якій декілька десятків тисяч років, займе місце в експозиції музею, який створюється в Зарічненському районі.
На початку осені житель села Морочне Володимир Малайчук, проїжджаючи на підводі повз меліоративний канал, побачив дивну річ, яка лежала на краю водойми. Своєю знахідкою чоловік поділився з краєзнавцем, працівником Нобельського Національного природного парку Павлом Дубінцем. Останній зробив припущення, що це – зуб доісторичної тварини.



Про це розповів Нобельський Національний Природний Парк на своїй сторінці у Фейсбук.



Для перевірки достовірності та експертного висновку дирекція Нобельського НПП надіслала знахідку до кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

«Згідно еспертного висновку, було встановлено, що це лівий верхній моляр другої дорослої зміни (М2), який належав молодому Mammuthus primigenius. Це проміжна (між ранньою та пізньою) товстоемалева форма мамонтів, яка існувала на території Східної Європи у другій половині пізнього плейстоцену, приблизно в інтервалі 55-27 тис. років тому.
Зуб цілий. Повна кількість пластин в зубі – 16. Довжина коронки зуба складає 174 мм, висота – 147,5 мм, ширина – 82,7 мм. Частота пластин на 10 см – 10,25. Середня товщина емалі – 1,7 мм. Зуб практично не зачеплений стиранням, тому форму стирання описати неможливо»
, - такий вердикт науковців.

Тепер зуб доісторичної тварини, як цінна археологічна знахідка, займе місце в експозиції історико-природничого музею, який створюють при Нобельському НПП.



Краєзнавці Нобельського національного природного парку кажуть, що це перша ідентифікована й досліджена знахідка подібного типу на цій місцевості.








На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ