«Корисна програма»: лимонні секрети й поради (+ВІДЕО)
«Лимони широко культивуються в країнах з субтропічним кліматом - на прилавках українських ринків і магазинів найчастіше можна зустріти турецькі і аргентинські плоди, - розповідає Олександр Лук'яненко. - Знамениті і особливо цінуються гурманами французькі лимони з Ментони, де збирають по три врожаї цитрусових, французи навіть їм присвятили щорічний фестиваль. На кожне свято вони використовують понад 150 тисяч тонн лимонів».

Чим корисні лимони?
Лимони багаті вітамінами А, В1, В2 і С. Вони зміцнюють захисні властивості організму, допомагають боротися з вірусами й запобігають появі анемії, адже сприяють засвоєнню заліза. Ці цитрусові корисні тим, хто хоче схуднути, бо розщеплюють жири, а ще - спортсменам, оскільки завдяки калію, магнію, натрію та кальцію допомагають збалансувати водно-сольовий баланс. Лимони знижують рівень холестерину і нормалізують рівень цукру в крові. А ще ці плоди - непогані антисептики.
«Через велику кількість вітамінів, у першу чергу - С, РР, вітамінів групи В, ці цитрусові обов'язково повинні бути присутніми в нашому раціоні, - вважає дієтолог Олександр Кущ. - У день дорослій людині корисно з'їдати 1-2 лимони. З огляду на те, що всі цитрусові відносяться до потенційних алергенів, дітям з 3-х років і годуючим мамам потрібно дуже обережно вводити їх в раціон, починаючи з маленьких порцій. До речі, лимонний сік дуже агресивний для зубної емалі, тому краще «приховати» його в складі страви або почистити зуби після їжі. І пам'ятайте, що вітамін С швидко руйнується від контакту з повітрям, тому не варто довго зберігати вже розрізані лимони або, принаймні, потрібно загортати їх у харчову плівку».
Які бувають лимони?
За формою лимони можуть бути круглими, овальними, з витягнутими плодоніжками. Всі види лимонів умовно можна розділити на дві категорії: з тонкою шкіркою і з товстою шкіркою. Перші краще купувати, коли важливий сік. Другі - ідеальні для додавання в супи або напої.
«Іноді лимони можуть відрізнятися гіркуватим присмаком, - каже експерт з якості фруктів Максим Діденко. - Причинами гіркоти можуть бути особливості сорту, неправильне зберігання або недозрілий стан плода. У будь-якому випадку, якщо лимон гіркий, то позбутися такої якості можна, опустивши плід на кілька секунд в окріп».
Як вибрати якісний лимон?
При виборі лимонів Максим Діденко радить звернути увагу на такі ознаки:
1. Шкірочка лимона повинна бути без пошкоджень і мати рівномірне забарвлення. Не купуйте лимон, якщо на його поверхні є ознаки гниття, плями, а ще - у плода занадто липка або блискуча поверхня.
2. Стиглий лимон може бути тільки яскраво-жовтим і мати приємний цитрусовий аромат.
3. Якщо злегка стиснути лимон в руці, то його шкірка повинна бути пружною. Занадто твердий лимон буде недостиглий, м'який - перестиглий.
Що приготувати з лимоном?
Лимон - один з продуктів першої необхідності на кухні. Його використовують в соусах до салатів, в заправці до риби й морепродуктів, з лимона готують освіжаючий лимонад і гарячий чай від застуди.

«Але якщо ви думаєте, що з лимонами можна лише готувати рибу і пити чай, то дуже помиляєтеся, - каже Олександр Лук'яненко. - У Марокко ці цитрусові засолюють і маринують: цілі лимони тут залишають протягом трьох місяців в розсолі з лимонного соку і спецій. У Греції з лимонів варять суп, додаючи в них куряче м'ясо і яйця. А італійцям лимони допомагають краще відчути смак кави - тут до чашечки еспресо додають часточку лимона. І, звичайно ж, яка Італія без лімончелло - легендарного лимонного лікеру, який вже давно завоював популярність по всьому світу. До смаку лимон і шанувальникам десертів: у Франції з нього готують суфле, у Бельгії - пироги, а в Америці - традиційні тістечка».
ДЕСЕРТ «ЛИМОННИЙ МУС»

Інгредієнти:
Лимон - 2 шт.
Нежирний сир - 100 г
Мед - 3 ст. л.
Желатин - 1 ст. л.
Вода - 250 мл
Горіхи і ягоди - для прикраси
Спосіб приготування:
Миємо лимони і відрізаємо з одного боку верхівки. Акуратно виймаємо м'якоть, щоб не пошкодити «стаканчики» з лимонної цедри. Відставляємо їх убік, а з м'якоті дістаємо кісточки, ріжемо й відправляємо у блендер. Додаємо туди ж сир, ¼ склянки води і збиваємо до однорідної повітряної маси. Ставимо суміш на вогонь і добре прогріваємо. Розводимо ложку желатину в декількох ложках теплої води і виливаємо в сирно-лимонну масу. Додаємо мед. Вимішуємо і заповнюємо лимонні заготовки з шкірки. Відправляємо в холодильник на кілька годин. Готовий десерт прикрашаємо улюбленими ягодами та горіхами. Смачного!
Чим холодніше і похмуріше на вулиці, тим більше приводів згадати про лимони: вітамін С зміцнить імунітет, аромат підніме настрій, а «Лимонний мус» від шеф-кухаря «Корисної програми» закріпить ефект. А як з лимона приготувати цілий обід? І за допомогою яких незвичайних способів використовувати цей цитрус в побуті? Ще більше корисних порад про лимони - у випуску «Корисної програми»:
https://youtu.be/33AB_IcEfqk
Текст і фото - пресслужба Інтер

Шарлотка із творогом вразить всіх: покроковий рецепт

Якщо ви ще не куштували цей пиріг, то обов'язково спробуйте, він точно стане одним з ваших улюблених!
переглядів: 1168
У червні "Дія" запустить бета-версію ШІ-асистента

Міністерство цифрової трансформації України готується до запуску бета-версії інноваційного ШІ-асистента у застосунку "Дія" вже у червні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Цей крок обіцяє значно спростити та прискорити процес отримання державних послуг для громадян України.
переглядів: 284
Костопільська лікарня надаватиме безкоштовне лікування зубів військовим та ветеранам

У Костополі запроваджено безкоштовне лікування зубів для військових та ветеранів.
переглядів: 311
Канікули без ризику: ДСНС презентує матеріали для дітей «Літні пригоди без шкоди»

З наближенням літніх канікул, коли діти більше часу проводять без нагляду дорослих, питання безпеки стає особливо актуальним. Щоб допомогти батькам та вчителям ефективно та цікаво донести до дітей важливі правила, Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підготувала серію помічних матеріалів під назвою «Літні пригоди без шкоди».
переглядів: 319
Як приготувати домашній газований квас з квіток бузини

З настанням теплої пори року та цвітінням бузини, пропонуємо вам унікальний рецепт освіжаючого напою, який здивує своїм ароматом та легкими квітковими нотками – домашній квас з квіток бузини.
переглядів: 342