06.12.2020, 11:09

«Корисна програма»: лимонні секрети й поради (+ВІДЕО)

Лимони - найкращі помічники в боротьбі з застудами й вірусами. Ці цитрусові є вдома практично у кожного, але питань про них - багато.
У четвер о 10:00 на телеканалі «Інтер» вийшов новий випуск «Корисної програми» про лимони. Як знайти найкращі плоди на ринках і в магазинах? Які смаки приховують різні сорти лимонів? Як позбутися гіркоти? І де ростуть найсмачніші плоди? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати лимони, чим вони корисні для нашого організму і що з них можна приготувати.


«Лимони широко культивуються в країнах з субтропічним кліматом - на прилавках українських ринків і магазинів найчастіше можна зустріти турецькі і аргентинські плоди, - розповідає Олександр Лук'яненко. - Знамениті і особливо цінуються гурманами французькі лимони з Ментони, де збирають по три врожаї цитрусових, французи навіть їм присвятили щорічний фестиваль. На кожне свято вони використовують понад 150 тисяч тонн лимонів».




Чим корисні лимони?

Лимони багаті вітамінами А, В1, В2 і С. Вони зміцнюють захисні властивості організму, допомагають боротися з вірусами й запобігають появі анемії, адже сприяють засвоєнню заліза. Ці цитрусові корисні тим, хто хоче схуднути, бо розщеплюють жири, а ще - спортсменам, оскільки завдяки калію, магнію, натрію та кальцію допомагають збалансувати водно-сольовий баланс. Лимони знижують рівень холестерину і нормалізують рівень цукру в крові. А ще ці плоди - непогані антисептики.

«Через велику кількість вітамінів, у першу чергу - С, РР, вітамінів групи В, ці цитрусові обов'язково повинні бути присутніми в нашому раціоні, - вважає дієтолог Олександр Кущ. - У день дорослій людині корисно з'їдати 1-2 лимони. З огляду на те, що всі цитрусові відносяться до потенційних алергенів, дітям з 3-х років і годуючим мамам потрібно дуже обережно вводити їх в раціон, починаючи з маленьких порцій. До речі, лимонний сік дуже агресивний для зубної емалі, тому краще «приховати» його в складі страви або почистити зуби після їжі. І пам'ятайте, що вітамін С швидко руйнується від контакту з повітрям, тому не варто довго зберігати вже розрізані лимони або, принаймні, потрібно загортати їх у харчову плівку».



Які бувають лимони?

За формою лимони можуть бути круглими, овальними, з витягнутими плодоніжками. Всі види лимонів умовно можна розділити на дві категорії: з тонкою шкіркою і з товстою шкіркою. Перші краще купувати, коли важливий сік. Другі - ідеальні для додавання в супи або напої.


«Іноді лимони можуть відрізнятися гіркуватим присмаком, - каже експерт з якості фруктів Максим Діденко. - Причинами гіркоти можуть бути особливості сорту, неправильне зберігання або недозрілий стан плода. У будь-якому випадку, якщо лимон гіркий, то позбутися такої якості можна, опустивши плід на кілька секунд в окріп».



Як вибрати якісний лимон?

При виборі лимонів Максим Діденко радить звернути увагу на такі ознаки:

1. Шкірочка лимона повинна бути без пошкоджень і мати рівномірне забарвлення. Не купуйте лимон, якщо на його поверхні є ознаки гниття, плями, а ще - у плода занадто липка або блискуча поверхня.

2. Стиглий лимон може бути тільки яскраво-жовтим і мати приємний цитрусовий аромат.

3. Якщо злегка стиснути лимон в руці, то його шкірка повинна бути пружною. Занадто твердий лимон буде недостиглий, м'який - перестиглий.


Що приготувати з лимоном?

Лимон - один з продуктів першої необхідності на кухні. Його використовують в соусах до салатів, в заправці до риби й морепродуктів, з лимона готують освіжаючий лимонад і гарячий чай від застуди.



«Але якщо ви думаєте, що з лимонами можна лише готувати рибу і пити чай, то дуже помиляєтеся, - каже Олександр Лук'яненко. - У Марокко ці цитрусові засолюють і маринують: цілі лимони тут залишають протягом трьох місяців в розсолі з лимонного соку і спецій. У Греції з лимонів варять суп, додаючи в них куряче м'ясо і яйця. А італійцям лимони допомагають краще відчути смак кави - тут до чашечки еспресо додають часточку лимона. І, звичайно ж, яка Італія без лімончелло - легендарного лимонного лікеру, який вже давно завоював популярність по всьому світу. До смаку лимон і шанувальникам десертів: у Франції з нього готують суфле, у Бельгії - пироги, а в Америці - традиційні тістечка».



ДЕСЕРТ «ЛИМОННИЙ МУС»



Інгредієнти:
Лимон - 2 шт.
Нежирний сир - 100 г
Мед - 3 ст. л.
Желатин - 1 ст. л.
Вода - 250 мл
Горіхи і ягоди - для прикраси

Спосіб приготування:
Миємо лимони і відрізаємо з одного боку верхівки. Акуратно виймаємо м'якоть, щоб не пошкодити «стаканчики» з лимонної цедри. Відставляємо їх убік, а з м'якоті дістаємо кісточки, ріжемо й відправляємо у блендер. Додаємо туди ж сир, ¼ склянки води і збиваємо до однорідної повітряної маси. Ставимо суміш на вогонь і добре прогріваємо. Розводимо ложку желатину в декількох ложках теплої води і виливаємо в сирно-лимонну масу. Додаємо мед. Вимішуємо і заповнюємо лимонні заготовки з шкірки. Відправляємо в холодильник на кілька годин. Готовий десерт прикрашаємо улюбленими ягодами та горіхами. Смачного!


Чим холодніше і похмуріше на вулиці, тим більше приводів згадати про лимони: вітамін С зміцнить імунітет, аромат підніме настрій, а «Лимонний мус» від шеф-кухаря «Корисної програми» закріпить ефект. А як з лимона приготувати цілий обід? І за допомогою яких незвичайних способів використовувати цей цитрус в побуті? Ще більше корисних порад про лимони - у випуску «Корисної програми»:
https://youtu.be/33AB_IcEfqk



Текст і фото - пресслужба Інтер

Щасливе Рівне