Ми у Facebook
15.12.2020, 09:00

Райони і громади Рівненщини мають розподілити майно

6 грудня набув чинності Закон про реорганізацію громад і районів. Документ врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, фінансів, прав та зобов’язань.
Тому до кінця року, а це два наступних тижні, керівникам і депутатам новостворених 4-х районів та 64-х громад Рівненщини треба прийняти багато важливих рішень.

Про це йшлося під час онлайн наради із регіонами під головуванням заступника Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслава Негоди. У селекторній студії від Рівненщини були присутні заступники голови ОДА Ігор Тимошенко, Людмила Шатковська та Сергій Гемберг, керівники структурних підрозділів та територіальних органів влади.

«Багато з новостворених районних рад і рад громад організовують свою діяльність практично «з нуля». І їм зараз потрібна конкретна допомога. Мало просто давати посилання на закон – треба звернути увагу посадовців та депутатів на приписи закону, ігнорування яких може спричинити істотні порушення прав мешканців громад. Тому ми дуже розраховуємо на допомогу обласних державних адміністрацій, які краще знають ситуацію в громадах свого регіону», - звернувся до учасників заходу В'ячеслав Негода.

Учасники першої наради обговорили питання правонаступництва щодо майна спільної власності територіальних громад ліквідованих районів, прав та обов’язків ОМС, що припиняються.

Як відомо, Закон, серед іншого, зобов’язує районні ради ліквідованих районів передати до органів місцевого самоврядування територіальних громад усі об’єкти спільної власності згідно із розмежуванням видатків на їхнє утримання.

Як відзначив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, на Рівненщині така робота триває, зокрема, проводяться зустрічі голови ОДА Віталія Коваля, його заступників із представниками влади на місцях, де обговорюють алгоритми взаємодії з фінансових питань, створення доступних сервісів для громадян в соціальній сфері, взаємодії між громадою, обласною та центральною владою.

«Під час зустрічей ми налаштовуємо громади і райони на ефективну комунікацію, особливо в момент формування бюджетів на 2021 рік, задля досягнення стабільності. Водночас, багато питань потребують синхронізації органів центральної влади – Державних служб статистики та казначейства, Мін’юсту, зокрема щодо реєстрації громад», - відзначив Ігор Тимошенко.

Мінрегіон разом з експертами надали покроковий алгоритм передачі спільного майна та прав засновників комунальних закладів, установ та підприємств у власність громад.

«Зараз місцеве самоврядування має пройти вирішальне випробування на зрілість. При прийнятті законопроекту № 3651-д одним з найдискусійніших стало питання, чи впораються органи місцевого самоврядування з розподілом майна. Тому, якщо виявиться, що місцеве самоврядування не спроможне впоратися із цими функціями, законодавець буде змушений взяти ці повноваження на себе», - сказала експертка з правових питань Віра Козіна, одна з авторок консультаційних матеріалів з організації перших кроків новообраних місцевих рад та їхніх виконавчих органів в умовах адміністративно-територіальної реформ, які є ТУТ.

У Мінрегіоні запропонували учасникам наради розміщувати усі необхідні для реорганізації громад та районів матеріали і роз’яснення, підготовлені центральними органами виконавчої влади, експертами чи профільними асоціаціями, на головному порталі реформи «Децентралізація».





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ