Ми у Facebook
12.01.2021, 20:01

Що таке Святки?

У Православній церкві України дали вичерпні пояснення.
Святками (святими днями) у церковній традиції називається період від відзначення події Різдва Христового до Хрещенського Святвечора. Адже ці дванадцять днів освячені великими подіями – народженням Спасителя та Богоявленням. Також існує ще інша назва «святі вечори», яка пояснюється тим, що в давнину в цей період християни, завершуючи денну працю, присвячували вечір Господу. А святитель Іоан Золотоустий згадує, що Різдво Христове відбулося ввечері, ймовірно цей аргумент також вплинув на назву.




Про відзначення святок з перших віків християнства згадує святий Єфрем Сирін, святитель Амвросій Медіоланський та святитель Григорій Ниський, а згідно з уставом преподобного Сави Освяченого (VI століття після Різдва Христового) у період святок немає посту (навіть у середу та п’ятницю), а також не здійснюються земні поклони ані в храмах, ані в келіях. А ще в цей період не звершується Таїнство Шлюбу. Зазначимо, що у сам день Навечір’я Богоявлення (Хрещенський Святвечір), 18 січня, Церквою встановлено піст.

Пам’ятаймо, що святкові дні ми маємо присвячувати в молитві Господу та звершувати добрі справи для ближніх. Тож беручи приклад з перших християн, проведімо святки з особливим благоговінням, творячи милостиню для потребуючих, щоби з радістю та користю для душі прославляти Господа. Христос народився! Славімо Його!

Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ в мережі Фейсбук.

Нагадаємо, Подія Різдва Христового є радісною для земного та небесного світу. Які православні свята будуть у січні?





На правах реклами