Ми у Facebook
13.01.2021, 11:20

13 січня - Щедрий Вечір, свято Меланії та Старий Новий рік: про історію та традиції свята

В рівненських родинах, 13 січня настає Щедрий вечір, як і будь-яке інше свято в Україні, сповнене власних традицій і звичаїв і навіть заборон.
За християнським календарем 13 січня – це не тільки Щедрий вечір, але і день преподобної Меланії (Маланки) та Старий Новий рік.
Традиції святкування



На Щедрий вечір або Маланку прийнято робити багатий стіл, де головною стравою є щедра кутя. На відміну від пісної куті, яку подають на Святвечір, до щедрої можна додавати все, що завгодно, – молоко, масло, вершки тощо.

Рецепт багатої куті на Щедрий вечір для рівнян

Її готують з пшениці, меду і маку. Це символічно: зерно означає воскреслі життя, мед – солодке життя і символ здоров'я, а мак – достаток. Особливістю "щедрого" столу є розмаїття: що більше на ньому різних страв, то щедрішим буде наступний рік. Всі страви повинні бути ситними. Обов'язковим атрибутом столу є страви зі свинини – ця тварина символізує достаток у домі. Традиційно готують вареники, млинці, холодець, різні ковбаси.

Щедрувальники обходять будинки з добрими побажаннями їхнім господарям. Також 13 січня проводяться веселі гуляння з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів.


Як вже відомо, дата Старого Нового року збігається з датою святого Василя. Здавна, у цей день було прийнято прокидатись вдосвіта і засівати зерном будинки сусідів і знайомих. "Засівати" могли тільки хлопці й вважалось, якщо на Старий Новий рік до хати прийде багато засівальників, то рік у господарів буде дуже вдалим.

Ще одною традицією на Старий Новий рік є просити пробачення у своїх близьких і людей, яких ви могли образити. Вірять, що це допоможе налагодити і зміцнити стосунки у наступному році.


Популярним звичаєм серед молодих дівчат на Старий Новий рік є ворожіння. Після вечері вони красиво вбираються, запрошують подруг і разом ворожать на долю й наречених. Також, на Старий Новий рік молодь співає обрядові пісні – щедрівки. Гурти юнаків і юнок ходять домівками, прославляють Бога і за це отримують від господарів смаколики чи гроші.


Варто зазначити, 13 січня ті хлопці, які раніше отримали відмову від коханої дівчини, могли знову спробувати посвататись. Свататися на Маланки можна і вперше, адже вважається, що якщо погодитися на шлюб в Щедрий вечір, то і життя молодої пари буде щедрим і радісним.







На правах реклами