Ми у Facebook
20.01.2021, 18:13

Що зробив Іоанн Предтеча?

Сьогодні, 20 січня, на другий день після Богоявлення, православні християни відзначають Собор Іоана Предтечі.
Християни вшановують Іоана Хрестителя, який присвятив своє життя служінню Богу та людям, а також закликав їх до покаяння та сповіщав про наближення Царства Небесного. «Бо кажу вам: з народжених жінками немає жодного пророка, більшого за Іоана Хрестителя, але найменший у Царстві Божому більший за нього» (Лк. 7: 28), – казав про святого Господь Ісус Христос.

Видатний пророк удостоєний особливого шанування серед християн. Православна Церква на наступний день після Господніх та Богородичних свят згадує святих, які послужили певній події. Відтак слово «Собор» у назві цього свята означає, що вірні збираються в храмі на богослужіння й прославляють святого Іоана Хрестителя, який послужив події Хрещення Господнього. «Я бачив Духа, Який сходив з неба, мов голуб, і перебував на Ньому. Я не знав Його; але Той, Хто послав мене хрестити водою, сказав мені: на Кому побачиш Духа, Який сходить і перебуває на Ньому, Той хреститиме Духом Святим. І я бачив і засвідчив, що Цей є Син Божий» (Ін. 1: 32-34), – свідчив Іоан Предтеча.




Святий пророк Іоан Хреститель народився у сім'ї священника Захарії та праведної Єлизавети, родички Матері Божої Діви Марії. Іоан став довгоочікуваною дитиною для своїх батьків, які були вже в похилому віці. Проте за Промислом Божим у них народився син, який мав приготувати народ до обіцяного віддавна приходу Спасителя. Він проповідував, кажучи: «Гряде Сильніший за мене слідом за мною, Якому я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінь взуття Його. Я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим» (Мк. 1: 7-8).

Пророк вів благочестиве аскетичне життя і заохочував людей відкрити свої серця Небесному Отцю. За сміливість не відступати від правди цар Ірод наказав відсікти йому голову. Відтак святий зазнав мученицької смерті, однак він отримав радість вічного блаженного життя з Господом. Постать Іоана Хрестителя є добрим прикладом того, що варто бути вірним своєму покликанню і не відступати від правди Божої.

Про це йдеться на офіційній сторінці ПЦУ в мережі Фейсбук.

"У спільній молитві вшануймо пам'ять Пророка і Предтечі Іоана Хрестителя. Нехай постать велета духу надихне кожного з нас зміцнювати свою віру та проявляти любов до ближнього. Якщо Любов, Якою є наш Господь Бог, буде панувати у нашому житті, – ми станемо відданими учнями Христа", - йдеться на офіційній сторінці ПЦУ.

Дізнайтеся, чи обов'язково називати дитину за церковним календарем? Що таке Святки? 8 січня православні святкували Собор Пресвятої Богородиці.





На правах реклами