Ми у Facebook
25.01.2021, 11:22

25 січня - День великомучениці Тетяни: чим відома ця свята?

25 січня православна церква відзначає день пам'яті святої мучениці Тетяни “і з нею в Римі потерпілих”
25 січня (12 січня за ст. ст.) - Свята Православна Церква вшановує пам'ять святої мучениці Тетяни (від грецького татто - встановлювати, визначати – засновниця). Вона була дочкою багатого римлянина і виховувалася ним у християнській вірі. Коли Тетяна досягла повноліття, вона стала байдужа до багатства і земних благ, свята Тетяна полюбила всім серцем благочестивий спосіб життя. Вона назавжди, відмовилася від подружнього життя і за своє благочестя була призначена дияконисою Римської церкви. На цій посаді вона з ретельністю доглядала за хворими, відвідувала в'язниці, допомагала убогим, намагаючись завжди догоджати Богові молитвами і добрими справами.


зображення з cerkva.io.ua.
зображення з cerkva.io.ua.


В цей час Римом почав правити 16-ти річний Олександр Севір (222 - 235), син християнки Мамлесі. Завдяки матері він навчився шанувати Христа, але в той же час продовжував служити ідолам і поклонявся їм як давнім римським богам. Він не був гонителем християн, але його намісники, правителі областей і консули переслідували християн. Олександр Севір був надто молодим для правління, тому вся влада зосередилася в руках лютого ворога і гонителя християн, одного із членів ради Ульпіана. Радники від імені молодого правителя управляли всім. Вони розіслали наказ, щоб галілеян (так вони називали християн) всюди примушували поклонятися римським богам, погрожуючи в разі невиконання наказу жорстокими покараннями, і навіть смертю. Тоді в римській державі полилась кров християн.

25 січня вшановують пам'ять святої мучениці Тетяни

Схопили і дияконису Тетяну. Коли її привели в храм Аполлона, щоб примусити принести жертву ідолу, Тетяна молилась - і несподівано стався землетрус, ідол впав і розбився, а частина храму завалилась і придавила багатьох язичників і жерців. Диявол, який знаходився в ідолі, з сильним криком і риданням втік з того місця і всі чули голос, бачили тінь, яка пронеслась в повітрі. Тоді язичники почали бити святу діву і викололи їй очі. Ангели невидимо стояли біля святої і наносили удари тим, хто мучив святу Тетяну, так що мучителі звернулися до беззаконного судді, щоб він наказав припинити муки, тому що самі страждають більше ніж невинна і свята діва. Тетяна мужньо терпіла страждання, молилася за своїх мучителів і просила Господа, щоб відкрив їм духовні очі. І Господь почув молитву. Катам відкрилося, що чотири ангели оточили святу і відводили від неї удари, і почули голос з неба до святої мучениці. Всі вони - вісім чоловік, впали до ніг святої Тетяни, просили простити їхній гріх проти неї і увірували у Христа. За сповідування віри Христової їх піддали тортурам і стратили. На другий день суддя знову наказав привести на муки святу Тетяну. Вона предстала перед мучителем цілком здоровою. Лице її було спокійним і радісним. Суддя намагався переконати святу діву, щоб вона принесла жертву ідолам, але Тетяна залишалась непохитною. Тоді вин наказав зняти з неї одяг і лезами різати її. З дівочого тіла, що було білим як сніг, з ран замість крові потекло молоко. Свята дивилася на небо і молилася. Потім Тетяну хрестоподібно простягли на землі і довший час били палицями. Та, як і тоді, ангели Божі невидимо стояли біля святої і наносили рани мучителям. Вони знесилилися і сказали, що хтось невидимо б'є їх залізними палицями, дев'ятеро з них відразу померли. Наближався вечір, і святу кинули у в'язницю, де вона молилася всю ніч, з ангелами співала хвалу Господу, і небесне сяйво освітило мученицю. Настав ранок, і святу Тетяну знову привели на суд. Побачивши святу мученицю здоровою і ще прекраснішою після таких страшних мук, - всі були вражені. Її стали вмовляти, щоб вона принесла жертву богині Діані. Свята діва погодилася, і її привели в храм Діани. Диявол, який перебував в ідолі Діани, відчувши наближення святої діви, почав голосно кричати: "Горе мені, горе мені! Куди бігти мені від Твого Духа, Боже Небесний, тому що вогонь, який палахкотить з усіх кутків цього храму, виганяє мене?" Свята Тетяна, підійшовши до храму, перехрестилася, підвела очі до неба і почала молитися. І раптом пролунав оглушливий удар грому і блиснула блискавка: вогонь, який падав з неба, спалив храм з ідолом, жертви жерців і багатьох невіруючих, які від блискавки мертві впали на землю. Мученицю знову жорстоко катували, і на ніч кинули у темницю, і ангели небесні явились до святої страстотерпці і зцілили її рани.

Наступного дня святу Тетяну привели в цирк і випустили голодного лева на потіху глядачам, щоб він розтерзав святу. Але лютий звір не торкнувся святої. Лев ліг біля її ніг і покірно лизав їх. Лева хотіли загнати в клітку, щоб розлютити його, але він несподівано кинувся на одного з мучителів і роздер його. Святу діву підвісили і почали стругати її тіло, але ангели невидимо завдавали ударів мучителям. Тетяну кинули у вогонь, але він не завдавав їй болю: сила полум'я стихала, ніби шануючи рабу Христову.

Язичники думали, що всі ці дивні знамення відбувалися не силою Христовою, а силою чарів. Вони думаючи, що свята Тетяна чарівниця, відрізали їй волосся, щоб позбавити її чарівної сили, і закрили мученицю в храмі Зевса. Безбожні думали, що свята ніяк не зможе більше завдати шкоди їхньому божеству, тому що з втратою волосся вона позбавлялася і сили чарувати. Але сили Божої не можна відняти. Два дні провела свята у храмі Зевса. Небесне сяйво розливалось в Храмі, і ангели Божі втішали мученицю. На третій день прийшли жерці з народом, щоб принести жертву богу Зевсу. Відчинивши храм, вони побачили розбитого ідола, а свята Тетяна радісно промовляла ім'я Господнє. Тоді мученицю привели на суд. Суддя, не знаючи, що ще зробити їй, виголосив святій Тетяні смертний вирок. Мужня страждальниця була усічена мечем у 226 році за віру Христову. Разом зі святою Тетяною стратили і її батька, тому що дізналися, що він християнин. Саме він відкрив дочці істину віри Христової. Спочатку мучителі позбавили його почесного звання, відняли в нього все майно, потім засудили на смерть. Кисть правої руки святої мучениці Тетяни знаходиться в Михайлівському соборі Успенського Псково-Печерського монастиря.

За повідомленням з cerkva.io.ua.





На правах реклами