«Корисна програма»: секрети ідеальної випічки (+РЕЦЕПТ)
Кекси, мафіни, пиріг або шарлотку прийнято подавати до чаю, брати з собою в дорогу, готувати до урочистих заходів. Варіантів приготування випічки - безліч. У чому секрет ідеального тіста? Яке борошно найкорисніше? Що краще - місити тісто власноруч або купити вже готову суміш для випічки? Чим мафіни відрізняються від кексів? І з якими оригінальними начинками можна приготувати кекси й шарлотку? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися в секретах вибору тіста і приготування випічки.
Яка випічка популярна в різних країнах?
Кожна країна може похвалитися своїми національними рецептами випічки.
«Пастель де чокліт» - кукурудзяний пиріг, щоденне блюдо чилійців, - розповідає ведучий Олександр Лук'яненко. - М'ясна начинка покривається сумішшю з подрібнених кукурудзяних зерен, молока і кукурудзяної олії, а потім запікається і подається в глиняних тарілках. Зазвичай для приготування «Пастель де чокліт» господині вибирають яловичий фарш або курятину, а також можуть додавати родзинки, цибулю, маслини і варені яйця».
«Ботеркук» - традиційна голландська випічка до кави. Це дуже смачний розсипчастий пиріг на основі вершкового масла. Цей десерт дуже ситний і калорійний, його подають маленькими порціями.
«Італійська кростата» - пиріг з пісочного тіста з різними начинками: заварним кремом, рикотою або нутелою. Несолодку кростату готують з м'ясом, рибою, морепродуктами й овочами.
Кекси, які світяться в темряві, - винахід французьких кухарів. Весь секрет у глазурі з желе, води і тоніка. Суміш необхідно наносити не менше 6 разів, а між змащуванням кекси потрібно тримати в морозилці.

Чи корисна випічка?
«Головний плюс випічки - в її висока поживна цінність, - розповідає дієтолог Олена Михайленко. - Вона допомагає вгамувати сильний голод при важких фізичних навантаженнях або нерегулярному харчуванні. Крім того, випічка - джерело вуглеводів, при розщепленні яких утворюється глюкоза. Вона життєво необхідна для мозку і є «паливом» для функціонування нервової системи. Згідно з дослідженнями вчених, навіть звичайне вимішування тіста позитивно впливає на емоційний стан людини, підвищує настрій і тонус. А вже дегустація результату - тим більше. Щоб не набрати зайву вагу, просто не зловживайте і займайтеся спортом. Добова норма випічки для дітей - 50-70 г, для дорослих - 100 г».
Вироби з якого тіста найбільше шкодять фігурі?
«Найбільш калорійним вважається пісочне тісто - у 100 г продукту міститься 450-550 ккал і 25-45% жиру, - продовжує дієтолог. - У листковому тісті - 400 ккал і 20% жиру. В заварному - 300 ккал і 35% жиру. Бісквітне тісто менш калорійне - 280 ккал і 10-15% жиру. У дріжджовому прісному тісті 270 ккал і лише 4% жиру. А найбільш дієтичне - прісне тісто: 200 ккал і 2% жиру».
Чим мафіни відрізняються від кексів?
«І мафіни, і кекси формуються з однакових інгредієнтів: масло, яйце, цукор, борошно, розпушувач. Але це їх єдина схожість, - пояснює кулінарний експерт Ірина Рудневська. - Відмінності - в використовуваній рецептурі, техніці приготування та формі».
Мафіни можуть бути як солодкими, так і солоними, й обов'язково круглими. Прикрашати їх не прийнято, а ось всередині - ягоди, фрукти, шоколад та інші начинки. При приготуванні мафінів сухі інгредієнти змішують окремо від вологих. Після чого з'єднують і швидко перемішують. Текстура виходить досить щільною, хоча і цілком повітряною.
Кекси не мають обмежень за формою і розміром - вони можуть бути великі і маленькі, круглі і прямокутні, з цукровою помадкою і з цукатами. Текстура кексів ніжніша і пориста. Це обумовлено технологією виробництва десерту: масло змішують з цукром, після чого додають решту інгредієнтів згідно з рецептом. Збивати при цьому краще міксером, а не вручну.
Які оригінальні начинки можуть бути в кексах?
«Варіантів - безліч, потрібно покладатися на свої смакові переваги, - вважає ведучий Олександр Лук'яненко. - Вівсяні кекси з лавандою готуються на основі вівсяної муки, бананового пюре й лаванди з молоком. Такі кекси мають ніжний смак і стануть чудовою прикрасою столу. Для цінителів кислуватого присмаку підійдуть лимонні кекси з пудинговою начинкою - така випічка буде менш калорійною, адже основним інгредієнтом є кисломолочний сир, а не борошно. Якщо ви любите прянощі, то кекси з розмарином саме для вас. А шанувальникам кисло-солодкого смаку рекомендуємо спробувати кекси з ананасом і куркою. Якщо хочете більш оригінальне поєднання смаків, тоді спробуйте, наприклад, шоколадні кекси з беконом».

Як підняти тісто?
«Правильне тісто - гарантія того, що ваша випічка буде смачною і красивою, - пояснює пекар Ігор Лаврешин. - Як тільки ми ставимо пиріг в гарячу духовку, повітря, яке є в бісквітному, дріжджовому або масляному тісті, починає нагріватися, розширюватися, а пиріг або кекс - підніматися. Тому головна умова для пишного тіста - достатня кількість повітря. Наприклад, яйця для бісквітного тіста потрібно добре збивати, а саме тісто дуже акуратно перемішувати. Листкове тісто - розморожувати повільно, переклавши з морозильної камери в холодильник, розгортати і готувати на холоді, щоб масло не розтануло і не втратило вологу».

Основні правила приготування ідеальної випічки:
- Температура приготування. Щоб тісто добре піднімалося, потрібно гарненько розігріти духовку. Саме тому більшість пишних виробів печуть при високій температурі - 180-200°С.
- Консистенція тіста. Якщо вона слабка - наприклад, як у рідкому тісті або тусті з малою кількістю борошна, - випічка осяде, щойно ви дістанете її з духовки.
- Перевірка готовності. Не відкривайте завчасно духовку. Починайте перевіряти виріб тільки тоді, коли тісто піднялося рівномірною гіркою, без вм'ятин посередині. Вставте дерев'яну трісочку в середину пирога або кексу - там тісто завжди пропікається повільніше, ніж по краях.
Булочки «Равлики» з корицею від пекаря Ігоря Лаврешина

Складові:
Борошно - 570 г
Молоко - 100 мл
Вода - 100 мл
Яйця - 2 шт.
Цукор - 60 г
Ванільний цукор - 1 пакетик
Сіль - 5 г
Дріжджі сухі - 8 г
Вершкове масло - 60 г
Соняшникова олія
Для начинки:
Цукор тростинний - 100 г
Кориця - 100 г
Для крему:
Сир маскарпоне - 100 г
Цукрова пудра - 100 г
Приготування:
1. Для тіста в сотейнику змішуємо всі рідкі інгредієнти: теплі молоко і воду, яйця. Додаємо цукор, ванільний цукор, сіль та дріжджі, і в самому кінці - вершкове масло кімнатної температури, щоб воно розчинилося. Потім додаємо просіяне борошно і добре вимішуємо.
2. Змащуємо робочу поверхню соняшниковою олією і розгортаємо тісто у вигляді прямокутника розміром приблизно 40х60 см. Зверху змащуємо заготівлю з тіста розтопленим вершковим маслом і посипаємо корицею.
3. Акуратно скручуємо тісто в рол. Нарізаємо його на шматки товщиною 3 см.
4. Укладаємо роли в формочки з фольги. Ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин, щоб тісто збільшилося в розмірах у 2 рази.
5. Розігріваємо духовку до 220 градусів. Коли тісто підніметься, ставимо булочки випікатися, при цьому знижуємо температуру духовки до 190 градусів.
6. Дістаємо, коли випічка стане золотисто-коричневого кольору - зазвичай це 15-20 хвилин, в залежності від потужності духовки.
7. Для крему акуратно змішуємо маскарпоне з цукровою пудрою і покриваємо цим кремом готові булочки. З декількох таких булочок можна збирати пиріг. Зверху можна полити варенням, посипати цедрою лимона і апельсина. Смачного!
Ще більше корисних порад про пироги і кекси - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:

мафін, кекс, тісто, випічка, Інтер, Корисна програма, споживач
Місячний календар стрижки волосся на березень 2025 року

Місячний календар стрижок на березень 2025 допоможе вам вибрати найбільш сприятливий день для стрижки або фарбування волосся. Місячний календар заснований на трьох складових: місячна фаза, знак зодіаку, місячна доба. Ці три фактори впливають на здоров'я та зростання волосся.
переглядів: 118
Як отримати слуховий апарат безкоштовно на Рівненщині: інструкція

Жителі Рівненщини, які мають проблеми зі слухом, можуть отримати безоплатні слухові апарати. Міністерство охорони здоров'я України вперше централізовано закупило 24 тисячі інноваційних слухових апаратів Oticon, які вже розподіляються між медичними закладами.
переглядів: 127
Рівненські комунальники отримали шість сучасних сміттєвозів

Комунальне автотранспортне підприємство 1728 (КАТП 1728) продовжує оновлювати свій автопарк, щоб підвищити якість надання послуг з вивезення сміття та зробити місто чистішим і комфортнішим для жителів.
переглядів: 187
Меню Великого посту: як правильно харчуватися за днями тижня

Великий піст – це не лише утримання від певних продуктів, а й час духовного очищення та самодисципліни. Харчові обмеження допомагають людині сконцентруватися на молитві, покаянні та смиренні. Дотримання посту передбачає певний розподіл раціону за днями тижня.
переглядів: 289
Яку розсаду варто посіяти у березні для гарного врожаю

З настанням весни садівники починають активну підготовку до нового сезону. Березень – ключовий місяць для посіву розсади овочів, які пізніше дадуть рясний урожай. Від правильного вибору термінів посіву та догляду за сіянцями залежить якість майбутніх рослин.
переглядів: 243