«Корисна програма»: секрети ідеальної випічки (+РЕЦЕПТ)
Кекси, мафіни, пиріг або шарлотку прийнято подавати до чаю, брати з собою в дорогу, готувати до урочистих заходів. Варіантів приготування випічки - безліч. У чому секрет ідеального тіста? Яке борошно найкорисніше? Що краще - місити тісто власноруч або купити вже готову суміш для випічки? Чим мафіни відрізняються від кексів? І з якими оригінальними начинками можна приготувати кекси й шарлотку? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти проекту розібралися в секретах вибору тіста і приготування випічки.
Яка випічка популярна в різних країнах?
Кожна країна може похвалитися своїми національними рецептами випічки.
«Пастель де чокліт» - кукурудзяний пиріг, щоденне блюдо чилійців, - розповідає ведучий Олександр Лук'яненко. - М'ясна начинка покривається сумішшю з подрібнених кукурудзяних зерен, молока і кукурудзяної олії, а потім запікається і подається в глиняних тарілках. Зазвичай для приготування «Пастель де чокліт» господині вибирають яловичий фарш або курятину, а також можуть додавати родзинки, цибулю, маслини і варені яйця».
«Ботеркук» - традиційна голландська випічка до кави. Це дуже смачний розсипчастий пиріг на основі вершкового масла. Цей десерт дуже ситний і калорійний, його подають маленькими порціями.
«Італійська кростата» - пиріг з пісочного тіста з різними начинками: заварним кремом, рикотою або нутелою. Несолодку кростату готують з м'ясом, рибою, морепродуктами й овочами.
Кекси, які світяться в темряві, - винахід французьких кухарів. Весь секрет у глазурі з желе, води і тоніка. Суміш необхідно наносити не менше 6 разів, а між змащуванням кекси потрібно тримати в морозилці.
Чи корисна випічка?
«Головний плюс випічки - в її висока поживна цінність, - розповідає дієтолог Олена Михайленко. - Вона допомагає вгамувати сильний голод при важких фізичних навантаженнях або нерегулярному харчуванні. Крім того, випічка - джерело вуглеводів, при розщепленні яких утворюється глюкоза. Вона життєво необхідна для мозку і є «паливом» для функціонування нервової системи. Згідно з дослідженнями вчених, навіть звичайне вимішування тіста позитивно впливає на емоційний стан людини, підвищує настрій і тонус. А вже дегустація результату - тим більше. Щоб не набрати зайву вагу, просто не зловживайте і займайтеся спортом. Добова норма випічки для дітей - 50-70 г, для дорослих - 100 г».
Вироби з якого тіста найбільше шкодять фігурі?
«Найбільш калорійним вважається пісочне тісто - у 100 г продукту міститься 450-550 ккал і 25-45% жиру, - продовжує дієтолог. - У листковому тісті - 400 ккал і 20% жиру. В заварному - 300 ккал і 35% жиру. Бісквітне тісто менш калорійне - 280 ккал і 10-15% жиру. У дріжджовому прісному тісті 270 ккал і лише 4% жиру. А найбільш дієтичне - прісне тісто: 200 ккал і 2% жиру».
Чим мафіни відрізняються від кексів?
«І мафіни, і кекси формуються з однакових інгредієнтів: масло, яйце, цукор, борошно, розпушувач. Але це їх єдина схожість, - пояснює кулінарний експерт Ірина Рудневська. - Відмінності - в використовуваній рецептурі, техніці приготування та формі».
Мафіни можуть бути як солодкими, так і солоними, й обов'язково круглими. Прикрашати їх не прийнято, а ось всередині - ягоди, фрукти, шоколад та інші начинки. При приготуванні мафінів сухі інгредієнти змішують окремо від вологих. Після чого з'єднують і швидко перемішують. Текстура виходить досить щільною, хоча і цілком повітряною.
Кекси не мають обмежень за формою і розміром - вони можуть бути великі і маленькі, круглі і прямокутні, з цукровою помадкою і з цукатами. Текстура кексів ніжніша і пориста. Це обумовлено технологією виробництва десерту: масло змішують з цукром, після чого додають решту інгредієнтів згідно з рецептом. Збивати при цьому краще міксером, а не вручну.
Які оригінальні начинки можуть бути в кексах?
«Варіантів - безліч, потрібно покладатися на свої смакові переваги, - вважає ведучий Олександр Лук'яненко. - Вівсяні кекси з лавандою готуються на основі вівсяної муки, бананового пюре й лаванди з молоком. Такі кекси мають ніжний смак і стануть чудовою прикрасою столу. Для цінителів кислуватого присмаку підійдуть лимонні кекси з пудинговою начинкою - така випічка буде менш калорійною, адже основним інгредієнтом є кисломолочний сир, а не борошно. Якщо ви любите прянощі, то кекси з розмарином саме для вас. А шанувальникам кисло-солодкого смаку рекомендуємо спробувати кекси з ананасом і куркою. Якщо хочете більш оригінальне поєднання смаків, тоді спробуйте, наприклад, шоколадні кекси з беконом».
Як підняти тісто?
«Правильне тісто - гарантія того, що ваша випічка буде смачною і красивою, - пояснює пекар Ігор Лаврешин. - Як тільки ми ставимо пиріг в гарячу духовку, повітря, яке є в бісквітному, дріжджовому або масляному тісті, починає нагріватися, розширюватися, а пиріг або кекс - підніматися. Тому головна умова для пишного тіста - достатня кількість повітря. Наприклад, яйця для бісквітного тіста потрібно добре збивати, а саме тісто дуже акуратно перемішувати. Листкове тісто - розморожувати повільно, переклавши з морозильної камери в холодильник, розгортати і готувати на холоді, щоб масло не розтануло і не втратило вологу».
Основні правила приготування ідеальної випічки:
- Температура приготування. Щоб тісто добре піднімалося, потрібно гарненько розігріти духовку. Саме тому більшість пишних виробів печуть при високій температурі - 180-200°С.
- Консистенція тіста. Якщо вона слабка - наприклад, як у рідкому тісті або тусті з малою кількістю борошна, - випічка осяде, щойно ви дістанете її з духовки.
- Перевірка готовності. Не відкривайте завчасно духовку. Починайте перевіряти виріб тільки тоді, коли тісто піднялося рівномірною гіркою, без вм'ятин посередині. Вставте дерев'яну трісочку в середину пирога або кексу - там тісто завжди пропікається повільніше, ніж по краях.
Булочки «Равлики» з корицею від пекаря Ігоря Лаврешина
Складові:
Борошно - 570 г
Молоко - 100 мл
Вода - 100 мл
Яйця - 2 шт.
Цукор - 60 г
Ванільний цукор - 1 пакетик
Сіль - 5 г
Дріжджі сухі - 8 г
Вершкове масло - 60 г
Соняшникова олія
Для начинки:
Цукор тростинний - 100 г
Кориця - 100 г
Для крему:
Сир маскарпоне - 100 г
Цукрова пудра - 100 г
Приготування:
1. Для тіста в сотейнику змішуємо всі рідкі інгредієнти: теплі молоко і воду, яйця. Додаємо цукор, ванільний цукор, сіль та дріжджі, і в самому кінці - вершкове масло кімнатної температури, щоб воно розчинилося. Потім додаємо просіяне борошно і добре вимішуємо.
2. Змащуємо робочу поверхню соняшниковою олією і розгортаємо тісто у вигляді прямокутника розміром приблизно 40х60 см. Зверху змащуємо заготівлю з тіста розтопленим вершковим маслом і посипаємо корицею.
3. Акуратно скручуємо тісто в рол. Нарізаємо його на шматки товщиною 3 см.
4. Укладаємо роли в формочки з фольги. Ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин, щоб тісто збільшилося в розмірах у 2 рази.
5. Розігріваємо духовку до 220 градусів. Коли тісто підніметься, ставимо булочки випікатися, при цьому знижуємо температуру духовки до 190 градусів.
6. Дістаємо, коли випічка стане золотисто-коричневого кольору - зазвичай це 15-20 хвилин, в залежності від потужності духовки.
7. Для крему акуратно змішуємо маскарпоне з цукровою пудрою і покриваємо цим кремом готові булочки. З декількох таких булочок можна збирати пиріг. Зверху можна полити варенням, посипати цедрою лимона і апельсина. Смачного!
Ще більше корисних порад про пироги і кекси - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:
мафін, кекс, тісто, випічка, Інтер, Корисна програма, споживач
Як пофарбувати яйця до Пасхи: 6 цікавих способів, про які ви не чули
Пофарбувати яйця перед Великоднем це улюблена справа багатьох, але не всім відомі нестандартні способи, як це зробити.
переглядів: 231
Лікування атрофії зорового нерва: як стовбурові клітини допомагають покращити зір
Атрофія зорового нерва (АЗН) є однією з найнебезпечніших причин погіршення та втрати зору. Це можливий наслідок багатьох офтальмологічних захворювань, що призводять до пошкодження нерва та порушення проведення імпульсів від сітківки до мозку. В останні роки для лікування захворювання в розвинених країнах все частіше застосовують стволові клітини (СК). Якщо ви хочете скористатися цією методикою, щоб поліпшити зір, можете записатися до лікаря або уточнити вартість лікування атрофії зорового нерва на сайті Booking Health.
переглядів: 174
Які зараз черги на польському кордоні
Прикордонники повідомили інформацію про стан черг на польському кордоні станом на ранок, 19 квітня.
переглядів: 220
Рівнянам перерахують субсидії автоматично: кому все ж доведеться звертатися
З 1 травня по 30 вересня в Україні настає неопалювальний період, протягом якого будуть розраховані житлові субсидії.
переглядів: 284
Автобазари України: перспективи сьогодення
Автомобільний ринок в Україні проходить через цікавий період розвитку, враховуючи збільшення попиту на автомобілі та зміну споживацьких переваг. Від нових авто до машин з пробігом, від електричних моделей до класичних бензинових та дизельних моделей — український автомобільний базар, зокрема, автобазар у Рівному, пропонує широкий вибір для всіх категорій покупців.
переглядів: 208