Великий піст 2021: коли починається та календар харчування по днях
Метою Великого посту є утримання від спокус людського життя й підготовка до свята Великодня.
Яких обмежень у їжі потрібно дотримуватись в піст?
У цей період віруючі люди відмовляються від м'яса, молока, олії, яєць та всіх страв з цими продуктами.
Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. Це дні сухоїдіння, коли можна харчуватися лише сирими стравами без олії. По вихідних можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина.
Основними продуктами харчування у цей час є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення.
Коли почнеться Великий піст 2021?
Дата початку і кінця Великого посту не фіксовані й залежать від дати, коли святкують Великдень.
Піст розпочинається у понеділок за 7 тижнів до Воскресіння Христового. Оскільки в цьому році ми будемо святкувати Великдень 2 травня, то Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.
Календар харчування:
15 березня (понеділок) - вищий ступінь суворості посту, тобто повне утримання від їжі
16 березня (вівторок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
17 березня (середа) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
18 березня (четвер) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
20 березня (субота) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
21 березня (неділя) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
22 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
23 березня (вівторок) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
24 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
25 березня (четвер) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
26 березня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
27 березня (субота) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
28 березня (неділя) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
29 березня (понеділок) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
30 березня (вівторок) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
31 березня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
1 квітня (четвер) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
2 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
3 квітня (субота) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
4 квітня (неділя) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
5 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
6 квітня (вівторок) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
7 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
8 квітня (четвер) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
9 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
10 квітня (субота) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
11 квітня (неділя) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
12 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
13 квітня (вівторок) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
14 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
15 квітня (четвер) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
16 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
17 квітня (субота) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
18 квітня (неділя) - гаряча їжа з олією - дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
19 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
20 квітня (вівторок) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
21 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
22 квітня (четвер) - гаряча їжа без олії - дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
23 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
24 квітня (субота) - Лазарева субота - дозволяється споживання рибної ікри, вареної рослинної їжі (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії
25 квітня (неділя) - Вербна неділя - дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів
26 квітня (понеділок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
27 квітня (вівторок) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
28 квітня (середа) - сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
29 квітня (четвер) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
30 квітня (п’ятниця) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
1 травня (субота) - сухоїдіння - споживання неварені їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Кардинальні зміни: астрологічний прогноз на 20 квітня для всіх знаків Зодіаку

Дізнайтеся, що підготували для вас зірки на завтра, 20 квітня.
переглядів: 113
Через скільки часу можливо повторно заразитися COVID-19?

У середньому повторне зараження коронавірусом фіксується за 3-4 місяці після перенесеного захворювання.
переглядів: 135
Як прикрасити оселю до Великодня: 10 оригінальних ідей [+Фото]

Великдень – це не лише розфарбовані яйця та вдало спечена паска, це ще й оригінальний декор з яєць і шкарлупи, розкішні вінки на дверях та зворушливі великодні композиції з квітів.
переглядів: 128
Гороскоп на 19 квітня: що чекає на всі знаки Зодіаку

Загалом день буде успішним для більшості знаків Зодіаку.
переглядів: 222
Великдень 2021: рецепти найсмачніших пасок

Настав час визначитись із рецептом святкового хліба - паски
переглядів: 1809
Гривня на початку тижня стартане з пониження

НБУ встановив курс на понеділок, 19 квітня.
переглядів: 508
Яблучна шарлотка, що здивує вашу родину: покроковий рецепт

Легкий у приготуванні рецепт яблучної шарлотки чудово смакуватиме вам та вашій родині. Шарлотка не займає багато часу в приготуванні та вважається одним із найпопулярніших рецептів серед господинь.
переглядів: 287
22 тур футбольної Прем'єр-ліги України: де дивитися

У неділю, 18 квітня трьома матчами завершиться 22-й тур чемпіонату України серед команд Прем'єр-ліги.
переглядів: 308
Топ-5 звичок, які допоможуть зберегти гострий зір

Проблеми з зором нікого не радують, а навпаки, не дозволяють повноцінно насолоджуватися життям. Але гострота зору залежить не лише від спадковості, а й від способу життя, який ми ведемо. Тож ми розповімо про звички, які допоможуть зберегти та покращити ваш зір.
переглядів: 410
Як спати, щоб прокидатись з задоволенням

Хочете, щоб організм уві сні відновлював свої сили, а не втомлювався ще більше, дослухайтесь до наших порад.
переглядів: 2964