Ми у Facebook
28.03.2021, 17:00

Віталій Коваль: Початок пандемії був схожий на початок війни...

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль розповів про рік пандемії на Рівненщині.
“Рік тому на Рівненщині виявили перших ковідних хворих.

Цілодобовий оперативний штаб на той час уже працював більше тижня. Ми із заступниками чергували 24/7 та щоранку і щовечора інформували про ситуацію в області.

Сказати відверто, початок пандемії був схожий на початок війни на Сході України. Ми до кінця не розуміли, як протидіяти невидимому ворогу. Але знали, що повинні вистояти.

Пам’ятаю цих перших хворих на ковід з Сарненщини. Особисто приїхав в районну лікарню відвідати та підтримати їх. Тоді ж були і перші блокпости в с.Тинне, аби локалізувати спалах хвороби.

Ми продовжували купувати засоби індивідуального захисту для медиків, ШВЛ-апарати, реагенти для ПЛР-тестування. З державною підтримкою, спільними зусиллями з підприємцями, волонтерами та благодійниками забезпечували лікарні необхідним та дбали про безпеку медиків.

На початку березня на Рівненщині було лише декілька опорних лікарень та 10 кисневих точок для боротьби з COVID-19. Зараз – 19 медзакладів та 1536 ліжок з киснем. Ми у 120 разів збільшили кількість кисневих точок, у 4 рази – ліжок для пацієнтів з COVID-19.

Нині в області достатньо медиків, які надають допомогу ковідним хворим. 100% з них застраховані. Окрім того, створений резерв лікарських кадрів інфекційної терапії. За свою роботу лікарі отримують 300% доплати до окладу за лікування коронавірусних пацієнтів.

Нам вдалося уникнути найгірших сценаріїв розвитку подій. Зараз на жаль, у нас нова ковідна хвиля. Але ми навчилися боротися із цією хворобою, працювати у вогнищах епідемії, локалізовувати спалахи захворювання.

Ми визначили новий сучасний маршрут, який дозволяє вчасно доставити пацієнта до медичного закладу. Розділили лікарні на ті, що надають допомогу хворим на COVID-19 і так звані «чисті» лікувально-профілактичні заклади. В разі необхідності ми готові залучити ще 4 резервних медзаклади.

І найголовніше – ми розпочали кампанію вакцинації! На Рівненщині наразі працює 9 мобільних бригад та 24 стаціонарних пункти щеплення.

Друзі, не забувайте і про карантинні обмеження, елементарні засоби гігієни, дотримуйтесь дистанції та носіть маски!

А ще, бережіть себе та своїх рідних. І будьте здорові!”





На правах реклами