Ми у Facebook
14.04.2021, 14:40

Бути чи не бути: автономне опалення всім охочим українцям

Міський голова Тернополя сказав про своє бажання усунути законодавчі перешкоди для встановлення індивідуального опалення і звернувся про підтримку до людей.
Про це повідомляють журналісти "Реально".
Депутати Верховної ради мають якнайшвидше внести зміни у Закон України «Про житлово – комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII та Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України від 26.07.2019 р. № 169 «Про затвердження порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води».

Перший крок:


Міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив, що потрібно подбати про індивідуальне опалення вже зараз, поки є час. Для цього необхідно внести зміни до законодавства та усунути перешкоди, що заважають українцям вільно за власним бажанням встановлювати індивідуальне опалення у багатоквартирних будинках. Очільник міста зареєстрував петицію на сторінці Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до законодавства та дозволити при наявності технічної можливості всім мешканцям багатоквартирних будинків, які висловили бажання, відключитись від системи централізованого опалення і перейти на індивідуальне опалення. Також на власній сторінці Сергій Надал оприлюднив детальну покрокову інструкцію, як можна підписати петицію. Підписання петиції — це і є перший крок до розгляду парламентом відповідних змін до законодавства.


Чому є така потреба?


Спрощення підключення до індивідуального опалення дозволить ширше впроваджувати енергоощадні технології, а кожна родина зможе впливати на витрати домашнього господарства. Наразі через законодавчі колізії, зокрема вимоги згоди 100% мешканців відповідного багатоквартирного будинку на від’єднання від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання і перехід на систему індивідуального опалення, громадяни України не можуть повністю реалізувати право на перехід на індивідуальне опалення. Зміни до законодавства потрібно вносити зараз, оскільки роботи з переведення багатоквартирного будинку на індивідуальне опалення можна проводити лише у період між опалювальними сезонами.






На правах реклами