Ми у Facebook
14.04.2021, 20:17

Кого слухати і куди бігти мешканцям Рівненщини, якщо може бути вторгнення ворожих військ?

зображення з rivnepost.rv.ua.

Останнім часом у ЗМІ з'являється інформація про скупчення військ Росії поблизу кордонів України.
У сусідній Білорусі, за 60 кілометрів від Рівненщини, закордонний російський військовий округ «Білорусь» модернізується зброєю, живою силою та технікою. Українське командування очікує, що незабаром біля українського кордону і в Криму Росія збере ще до 25 батальйонних тактичних груп.

Також частішають повідомлення про загострення ситуації на східному фронті.

Як перед цим запевняли високопосадовці, нещодавно Верховна Рада України прийняла важливий закон щодо укомплектування збройних сил резервістами за рішенням Президента України, не проводячи мобілізацію. Ідеться про резервістів, які звільнилися зі збройних сил протягом останніх шести років. І мають великий досвід, у т.ч. й бойових дій. Поки що ніяких активних дій на кордоні з Білорусі з нашою областю немає. Наші правоохоронні органи, СБУ відслідковують ситуацію. І наші Збройні Сили готові захищати нашу країну на всій її території.

Щодо подальшого розвитку подій політологи та інші експерти висловлюють різноманітні твердження. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не допускає можливість війни з Україною, але Кремль готовий до “захисту” російськомовних українців.

Як слід діяти, якщо події розгортатимуться за ненайкращим сценарієм?

- Кого слухати? З метою забезпечення оповіщення населення Рівненщини, при загрозі виникнення надзвичайних ситуацій, в області функціонує автоматична система оповіщення цивільного захисту. На сьогодні система забезпечує оповіщення 93% населення, яке проживає на території області, та 100% керівного складу області. При загрозі безпеці та життю населення області перш за будуть працювати сирени та гучномовці. Одразу закликаю громадян керуватися виключно офіційною інформацією! Через FM-приймачі та телевізори інформація має починатися словами: "Увага, увага. Говорить оперативний черговий пункту управління облдержадміністрації". Це основна інформація, якою слід користуватися, приймати до уваги під час надзвичайних ситуацій. В області створено великий фонд захисних споруд. Вони знаходяться по всій території області. Інформація про розміщення цих споруд у населених пунктах викладена на веб-сайтах обласної державної адміністрації (rv.gov.ua), районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та сайті Головного управління ДСНС України в області. Справді, з'являється інформація, що ситуація напружена, але хочу наголосити, що ми живемо і працюємо, і надіємося, що це просто демонстрування сили перед кордоном України, - сказав на брифінгу перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Нагадаємо, ще у 2017 році, тодішній перший заступник міністра оборони Іван Руснак під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО заявив, що Росія може використати територію Білорусі для вторгнення своїх військ в Україну. І тоді, на його думку, могли використати навчання Запад 2017.





На правах реклами