Ми у Facebook
18.04.2021, 13:30

Інфекціоністка розповіла, кому не варто вакцинуватися AstraZeneca

Опублікували два наукових дослідження, що встановлюють причинно-наслідковий зв’язок між вакциною AstraZeneca COVID-19 і важкими тромботичними ускладненнями.
Київська інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська пояснила, кому не варто вакцинуватися AstraZeneca, передає ТСН.

«Обидві статті доходять одного і того ж висновку – ці незвичайні важкі явища, що супроводжуються тромбоцитопенією, викликані помилковими антитілами, спрямованими проти фактора 4 (антігепаріновий) тромбоцитів (PF4), який викликає їхню масивну агрегацію, тромбоз і призводить до зниження кількості тромбоцитів в інших місцях, що призводить своєю чергою до кровотечі. Отже, у пацієнтів може бути і важкий тромбоз, і сильна кровотеча. Тромбоцитарний фактор 4 розташований на поверхні тромбоцитів, і, зв’язуючись з гепарином, призводить до утворення антитіл, що викликають їхню активацію, агрегацію і руйнування», – каже лікарка.

Голубовська додає, що синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ДІП), яка діагностується і лікується аналогічно стану, що розвивається після вакцинації, – введенням внутрішньовенних імуноглобулінів (ВВІГ) і антикоагулянтів. Синдром, пов’язаний із вакциною, отримав назву індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії (VITT).

Читайте також:
300 хворих за добу: оновлена ковід-статистика Рівненщини
На Рівненщині Covid-19 виявили у 6-місячної дитини





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ