Ми у Facebook
21.04.2021, 11:50

Страсний тиждень перед Великоднем: що можна і не можна робити

Страсний тиждень – останні дні перед Великоднем. У ці дні віруючі згадують шлях страждань і хресної смерті Спасителя, щоб потім з радістю відсвяткувати Його Світле Воскресіння.
У цей період віруючі намагаються уникати найменших послаблень: в ці дні пост тримається найсуворіше і рекомендується відвідувати служби в храмі.


Що можна, а що не можна робити під час Страсного тижня:

В останній тиждень Великого посту віруючі не можуть їсти рибу і рибні продукти, а також зменшують кількість їжі, яку з’їдають за добу. Суворість до харчування також має на увазі і суворість духу — християни ходять на служби, де моляться Богу.

Незважаючи на такі суворі правила, християни, що постять, можуть себе побалувати соками, грибами, квашеною капустою і маринованими овочами.


Найважчий день Страсного тижня припадає на Велику п’ятницю — в цей день в пам’ять про смерть і муки Ісуса Христа віруючі відмовляються від їжі. Деякі продовжують відмовлятися від їжі також в суботу та відкладають перший прийом їжі після п’ятниці на Великдень.

Головним в ці дні вважається – більше молитися, щиро каятися, надавати допомогу близьким, а розваги і повсякденне суєту залишити на потім. Це допоможе підготувати душу до зустрічі Світлого Великодня і зрадіти з чистими думками і серцем.


У Великий понеділок – потрібно закінчити всі роботи по дому: відремонтувати, пофарбувати, прибрати.
У Великий вівторок - потрібно закінчити всю роботу, яка пов'язана з одягом.
У Велику середу - з дому виносять останнє сміття.
У Чистий четвер- прийнято купатися до сходу сонця. У церквах запалюють свічки, які потрібно зберегти і принести додому, так як така свічка буде захищати будинок від пожежі протягом всього року. Також в цей день починають пекти паску та фарбувати яйця.
У Страсну п'ятницю - не можна нічого робити по дому, а також співати, танцювати і навіть просто слухати музику. На згадку про муки Христа увечері в церкві під час богослужінь виносять Плащаницю.
У Велику суботу - готують все для святкового столу.

Закінчується Страсний тиждень Великим Воскресінням – Великоднем.


Читайте також: Готуємося до Вербної неділі: традиції та прикмети









На правах реклами