Ми у Facebook
24.04.2021, 18:04

Чому неділя - Вербна?

фото з pomisna.info

У неділю Православна Церква відзначатиме одне з дванадцяти найбільших свят – Вхід Господній в Єрусалим. За тиждень до Пасхи ми згадуємо, як Син Божий ішов на добровільні страждання. Інша назва цього свята – Вербна, або Квітна неділя. Звідки походить ця назва та що вона означає для християн?
У давнину зелене віття, і зокрема листя пальм, – були символом перемоги. Саме тому зеленим гіллям у ті часи зустрічали царів після переможної битви, його несли у руках під час тріумфальної процесії, а також нагороджували тих, хто здійснив героїчний подвиг. Єврейський народ, який тоді перебував під римським ярмом, почувши звістку про великі чудеса Ісуса Христа, зокрема про воскресіння Лазаря, очікував, що Месія стане їхнім визволителем і завоює їм свободу. Тому, коли Господь входив у Єрусалим, люди прославляли Його, тримаючи у руках пальмове листя. Однак більшість мешканців міста бачили в Спасителі передусім земного царя, який вирішить їхні труднощі, не усвідомлюючи, що Ісус Христос є Сином Божим, Царство Якого не від світу цього.



Багатьма мовами світу свято Входу Господнього в Єрусалим називається Пальмовою неділею, а також Неділею Ваїй, що з грецької означає листя пальми. Коли ж його почали відзначати на Русі, то замість екзотичної рослини люди освячували гілочки верби, які розквітали у цей час. Відтак згодом у слов'янських мовах з'явилася ще одна, альтернативна, назва цього свята: білоруською – Вербніца, болгарською – Връбница, Цветница, сербською – Цвети, словацькою – Kvetná nedeľa, а в Україні – Вербна, або Квітна чи Цвітна неділя.

Сьогодні під час всенічного бдіння, а також завтра після Божественної літургії ми освячуватимемо зелене віття як символ перемоги Христа над смертю, прославлення тієї великої добровільної жертви, яку Він звершив заради нашого спасіння.

Про це йдеться на офіційній сторінці Православної Церкви України в мережі Фейсбук.

Вербна неділя на карантині: як самотужки освятити вербу





На правах реклами