Ми у Facebook
25.04.2021, 09:15

Сьогодні православні християни відзначать Вербну неділю: звичаї та прикмети дня

Це свято також має іншу назву — Вхід Господній в Єрусалим. У цей день віруючі святять вербу і віддаються молитві, готуючись до світлого Великодня.
Вербна неділя: історія свята

Цього дня Ісус відвідав Єрусалим. Коли він в'їжджав у місто на ослі, місцеві жителі зустрічали його, вистилаючи дорогу пальмовими гілками і викрикуючи «Осанна!». Так зустрічали лише царів. Таким чином, Ісуса народ визнав Месією.



Вербна неділя: традиції

В Україні пальмові гілки символічно замінили на вербу. Так, на Вербну неділю прийнято ходити до церкви і освячувати вербу. Освячена в церкві верба вважається особливою. За традицією, гілочки верби потрібно принести з церкви і розкласти в будинку, розмістити в кожній кімнаті. Прийнято зберігати освячену вербу в будинку протягом усього року, адже вона вважається оберегом від усіх неприємностей.

А от вербу з торішньої Вербної неділі прийнято спалювати, адже вважається, що протягом року вона вбирала в себе всю негативну енергію в будинку.

Маємо ще один звичай пов'язаний із вербовими гілочками. Так, люди злегка б'ють один одного вербними гілками і примовляють: "Не я б'ю – верба б'є, віднині за тиждень Великдень" або "Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий як вода і багатий як земля". У такий спосіб християни нагадують один одному про наближення Великодня та бажають близькій людині здоров'я і добробуту.


Вербна неділя: що не можна робити цього дня

В цей період все ще триває Великий піст. В цей день можна їсти рибу і випити трохи вина. Крім того, в святе свято не можна лаятися і лихословити, а також слід утриматися від гучних святкувань і застіль. Потрібно постаратися відійти від суєти, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсної седмиці.

Повір'я у Вербну неділю

Якщо у Вербну неділю тепло і сухо — влітку буде великий урожай фруктів.

У Вербну неділю вдарив мороз — рік принесе багато пшениці.

Вітер, який дме в такий день, буде супроводжувати все літо.

Якщо погода ясна й тепла — урожай фруктів буде хорошим.

Якщо дівчина хоче в найближчому році вийти заміж, то їй необхідно до світанку наламати гілок на молодий вербі, покласти їх біля ліжка й весь день думати про кохану людину.


Читайте також: Синоптики розповіли, яку погоду очікувати рівнянам на Вербну неділю





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ