Ми у Facebook
14.05.2021, 10:45

Рівнянин розповів про подорож до екзотичної Кенії (+ФОТО)

Нещодавно відбувся перший прямий авіапереліт з Києва до Кенії. Про чартер подбали національний туроператор TPG та українські дипломати в цій африканській країні.
На борту літака перебувала делегація українських журналістів, серед яких був і шеф-редактор Видавничого дому “Ого” Віктор Данилов. Він розповів про побачене в цій дивовижній подорожі.



Кенія – країна у східній Африці, яка відрізняється своєю колоритністю та екзотикою. Колишня англійська колонія поєднує у собі багате минуле й динамічний розвиток, тому подорож до неї обіцяє незабутні враження та нові відкриття.


Природа

Величезні території Кенії займають національні парки та природні заповідники – місця, де вільно розгулюють дикі тварини.



Спеціально для мандрівників там організовують сафарі, на яких туристи отримують унікальну можливість зустріти десятки видів екзотичних тварин та птахів. Саме в Кенії можна побачити легендарну п’ятірку: лев, буйвол, слон, леопард та носоріг.



Рослинність в савані досить різноманітна й завдяки клімату дозволяє прогодуватись безлічі тварин. Неможливо відвести погляд від величезних баобабів.



Багато високих дерев, листя яких об’їдають жирафи та слони. На узбережжі довкола видніються пальми, кокоси з яких подорожнім дістають місцеві жителі.



Під час сафарі на кордоні з Танзанією ми мали нагоду милуватися найвищою вершиною Африки - Кіліманджаро. Вона забезпечує величезний регіон водою, втім її все одно недостатньо для населення.




Побут

На сході Кенію омиває Індійський океан, тому риба та морепродукти тут доступні та недорогі. Кенійці активно розводять корів, кіз та овець.

Радує око розмаїття екзотичних фруктів. Манго, банани, ананаси, пешнфрути-маракуї тут недорогі й завжди достиглі.



Турист має бути готовим до того, що кенійська кухня не відрізнятиметься багатим асортиментом, а чистота довкілля може виявитись не найвищого рівня.

На ринках продавці часто накручують ціни, коли бачать іноземців. Якщо місцевому пропонують манго за пів долара, то туристу – за півтора. Тому потрібно бути готовим торгуватися.


Населення

Привітні та доброзичливі мешканці вітаються словом “джамбо”. Також там часто можна почути вислів “акуна матата”, який означає “немає проблем”.

Одна з офіційних мов, якою спілкується місцеве населення, – суахілі. Також функціонують десятки різних діалектів, тож часом кенійцям і між собою досить складно порозумітися.

Більшість населення - християни-католики та протестанти, однак тут вільно сповідують й інші релігії та традиційні місцеві вірування.

Для туриста може видатися незвичним лівосторонній рух транспорту. Англійці зробили чималий внесок в інфраструктуру Кенії - морський порт, залізниця, частково облаштовані дороги. Однак правила дорожнього руху у країні доволі умовні. Тут практично немає світлофорів чи звичних нам дорожніх знаків, але за дев’ять днів поїздки українські журналісти не помітили жодної аварії.

До слова, у передгір'ях Кіліманджаро проживає кочове плем’я масаї. Вони мало що знають про сучасні технології та живуть за первісним ладом: у них дозволене багатоженство, а на обличчях своїх жінок та дітей глави сімей ставлять клеймо. Чоловіки уособлюють воїнів-захисників, ходять з шаблями і завжди готові захищати своїх рідних від ворогів та диких тварин, а жінки постійно працюють для блага сім’ї. Представники племені – високі, худі люди у барвистому вбранні з безліччю прикрас.



Кенія – це та країна, де первісна природа з дикими тваринами й історичне минуле з кочовими племенами тісно переплітаються із сучасною туристичною інфраструктурою. Пристойні готелі з хорошими ресторанами та розмаїттям розваг і екскурсій зроблять відпочинок для українців безпечним, комфортним та незабутнім.



Рекомендуємо завітати в Кенію та насолодитися краєвидами перлини Африки!

50 цікавих фактів про Кенію

1. Кенія є одним з головних туристичних курортів Африки.
2. Відокремившись від Великої Британії в 1963 році, Республіка Кенія - одна з найбільш розвинутих африканських країн.
3. Кенія розташована посередині східного узбережжя Африки.
4. За своїм розміром країна майже дорівнює штату Техас у США.
5. Мова суахілі свого часу зародилася саме в Кенії.
6. Столиця Кенії місто Найробі стабільно входить в список найнебезпечніших міст світу.
7. Середня температура в Найробі від +7 до +27°С. Вона залежить від часу доби. Температура дуже різко змінюється вдень і ввечері.
8. На початку XX століття англійці активно іммігрували в Кенію.
9. У кенійців дві державні мови: англійська та суахілі, але останньою розмовляє 90% населення.
10. Перші християнські місіонери з’явилися в Кенії досить пізно - в середині XIX століття.
11. У Кенії побудований найбільший у Східній Африці міжнародний аеропорт в Найробі.
12. На території Кенії розташовано аж 59 природних заповідників та національних парків.
13. Лінія екватора ділить Кенію майже навпіл.
14. За антропологічними та археологічними дослідженнями, Кенія - батьківщина зародження людської цивілізації.
15. На одному з берегів кенійського озера Рудольф були знайдені знаряддя праці та рештки предків людей, що жили в цьому місці близько 3 мільйонів років тому.
16. Кенійське озеро Вікторія – друге за площею прісне озеро на планеті. Англійський мандрівник, який відкрив цю водойму в середині XIX століття, назвав озеро в честь королеви Британії.
17. Його довжина - 402 кілометри, а ширина - 322 кілометри. Глибина озера Вікторія в його найглибшій точці - 80 метрів.
18. У XVII столітті араби Оману ввели тут свої правила життя.
19. Кінець 1990-х і початок 2000-х років стали найгіршими для Кенії. У ці роки країна зазнавала насильства на етнічному ґрунті, що призвело до загибелі сотень людей.
20. Дід колишнього американського президента Барака Обами по батькові був знахарем кенійського племені Луо.
21. Кенія майже щороку переживає сезон дощів. Північний регіон Кенії отримує дуже мало опадів, у той час як центральні, прибережні й західні частини отримують понад 40 дюймів опадів у рік.
22. У 1930-ті роки близько 30 000 білих людей оселилося в Кенії, що зіграло важливу роль в економіці країни.
23. У Кенії поруч з парком Масаї-Мара є готельні номери, споруджені на верхівках дерев.
24. У серпні 2004 року вчені Кенії виявили скам’янілості гігантського крокодила, яким 200 мільйонів років.
25. Інші результати досліджень доводять, що примати почали жити тут близько 20 мільйонів років тому.
26. Найвищою точкою Кенії є однойменний пік висотою понад 5000 метрів, навколо якого розрісся розкішний національний парк.
27. У Кенії не чотири пори року, як у нас, а два: дощовий і сухий сезони.
28. У Кенії на вершинах гір та в деяких затишних куточках країни сніг не тане цілорічно.
29. У Кенії виготовляють лікер на основі фрукта марули, що є найсильнішим афродизіаком для слонів.
30. У Кенії популярні цукерки з плодів баобаба мають незвичайний і гострий смак.
31. Річка Тана є найдовшою річкою в Кенії, вона простягнулася по східному краю долини Ріфт на 708 кілометрів.
32. У деяких куточках Кенії сніг лежить цілий рік.
33. Кенійський спортсмен Джуліус Його став чемпіоном світу з метання спису, а потім завоював срібну медаль в цьому виді спорту на Олімпіаді в Бразилії. Навчитися професійно метати спис, а потім вдосконалити свою майстерність допомогли йому відеоролики на YouTube з виступами олімпійських чемпіонів. Послугами тренера Його практично не користується.
34. Кенія стала найуспішнішою африканською нацією на Олімпійських іграх у 2008 році.
35. Тут зовсім не використовують природний газ – ні на побутовому, ні на державному рівні.
36. Одне з багатств Кенії – її фауна: 39% ссавців, що населяють кенійські землі, і 36% птахів не зустрічаються більше ніде на планеті.
37. З кенійських земель щорічно мігрують півтора мільйона антилоп гну, близько 250 тисяч зебр і півмільйона газелей. Під час всього шляху стада тварин супроводжують тисячі хижаків і птахів-падальщиків.
38. На території цієї держави мешкає чимала популяція страусів.
39. Великі землі Кенії ось уже кілька десятиліть є особливою охоронною зоною – полювати в цій країні-заповіднику суворо заборонено.
40. Наприкінці 1950-х років в Кенії був виявлений найвищий жираф. Тварини-рекордсмена, чий зріст становив 6,1 метра, й досі не перевершив жоден його побратим.
41. Древній вулкан Кенія, на честь якого й була названа країна – друга за висотою африканська вершина, чиї піки піднімаються над землею майже на 5200 метрів.
42. Незважаючи на близькість до екватора, на горі Кенія є 11 льодовиків, що забезпечують питною водою більшу частину країни.
43. В одному з кенійських поселень у 2008 році випав сніг. Місцеві жителі не відразу зрозуміли, що сталося, але потім прийшли в захват від цього дива.
44. Мандрівники часто привозять з Кенії сувенірні маски. Ці маски кенійці придумали спеціально для туристів, тому що в національних віруваннях і традиціях кенійців маски не мають жодного значення.
45. Тільки в Кенії писком моди вважаються саморобні сандалі, підошви яких роблять зі старих автомобільних покришок - до речі, це дуже популярний сувенір.
46. Близько двох третин південної Кенії засаджено тисячами окультурених та диких квітів. На узбережжі рослини в основному пишні, зелені, різноманітні й тропічні.
47. На узбережжі Індійського океану вирощують сандалові дерева. Кокосові пальми й густі мангрові ліси ростуть біля Індійського океану.
48. На території країни добувають таїландські рубіни й рожеві сапфіри.
49. Кенія - аграрна країна, тому кількість опадів впливає на економіку країни. Їх дуже багато з квітня по червень, а в жовтні та грудні кількість опадів досить низька.
50. У Кенії проживає більше квакерів (представників одного з напрямів протестантизму), ніж у будь-якій іншій країні світу – близько 133 тисяч осіб.

Редакція “ОГО” дякує за надану можливість подорожі до Кенії Українському журналістському фонду та туроператору TPG.






На правах реклами