Ми у Facebook
18.10.2021, 10:50

Тарифи на опалення у Рівному будуть нижчими

Рівнерада скасує тарифи на опалення, прийняті раніше виконкомом, та шукатиме можливість компенсувати частину їх вартості з міського бюджету.
З такою спільною ініціативою виступили міський голова Рівного Олександр Третяк, секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян та очільники п'яти фракцій Рівнеради. Мова йде про фракції “Європейська солідарність”, “Рівне Разом”, "Голос", "За майбутнє" та ВО “Свобода”.

Відповідний проект рішення сьогодні зранку був зареєстрований в апараті Рівнеради і буде винесений на розгляд найближчого сесійного засідання.

В пояснювальній записці до проекту рішення його автори наголошують - різке здорожчання вартості опалення для населення може призвести до того, що тисячі рівненських родин опиняться за межею бідності. Отже, необхідно терміново вжити всіх можливих заходів, аби мінімізувати негативний соціальний ефект від зростання тарифів.



- Виконком затвердив економічно обґрунтований тариф 2.7 тис.грн/Гкал, щоб ми могли почали процес подачі тепла. Та навіть цей тариф є непідйомнимним для населення, люди не витримають такого зростання! Частина мешканців нашої громади може опинитися за межею бідності. Зменшення кількості людей, які отримують субсидії та зростання тарифів на теплопостачання заженуть людей в боргову яму. Тому робимо все можливе щоб забезпечити населенню такі тарифи, які люди будуть взмозі сплатити, - говорить міський голова Рівного Олександр Третяк. - Тим часом, уряд усіма силами «переводить стрілки» на місцеву владу, забуваючи про те, що самі цю проблему створили. Запропонований урядом Меморандум пропонує зберегти економічно необґрунтовані тарифи, а різницю вартості тарифу на опалення повністю перекласти на місцеві бюджети. Розмір цієї нестачі колосальний. Для Рівного це близько 300 мільцонів. Тим самим бюджет розвитку міста зникає. Створюється загроза, що в наступні роки в громаді буде недофінансування освіти і медицини, скоротяться програми муніципального розвитку, зупиниться громадський бюджет. Без цих коштів ми не зможемо реалізовувати інфраструктурні об’єкти, покращувати благоустрій, здійснювати заміну мереж, капітальні ремонти, фактично посилиться залежність від Києва. Ми сьогодні маємо перед собою завдання: з одного боку захист людей в холодну пору, а з іншого -збереження міського бюджету розвитку.
Ми готові перенаправити частину коштів і компенсувати різницю, але залишити місто без перспектив не те щоб розвитку, але нормальної життєдіяльності ми не вправі! Ми будемо до останнього боротися за добробут і комфорт рівнян! Маємо об’єднати зусилля і відстояти інтереси громади!

У свою чергу секретар Рівнеради Віктор Шакирзян зауважив:

- Ще раніше під час депутатських слухань, я чітко заявляв, що виступатиму проти підвищення тарифів на опалення для простих рівнян, що ми маємо боротися за кожну гривню у тарифі, аби люди не думали чим годуватимуть свої родини, після сплати всіх рахунків. Моя позиція незмінна ми маємо зробити все можливе, аби максимально знизити тарифи для населення. Якщо для цього потрібно використати всі наявні резерви міського бюджету, значить ми маємо це зробити. Крім того, ми сподіваємось на підтримку держави, адже самотужки, лише коштами громади, з цією проблемою впоратись буде дуже важко. Я радий, що більшість депутатів Рівнеради, зокрема з фракцій “Свобода”, “Рівне Разом”, “Європейська солідарність”, “Голос” та “За майбутнє” висловили в цьому питанні єдину консолідовану позицію.

Розглянуть вищезазначений проект рішення депутати Рівненської міської ради уже на найближчому пленарному засіданні сесії, що відбудеться вже у четвер.





На правах реклами