Ми у Facebook
17.11.2021, 10:44

Законопроєкт про столицю – це атака на місцеве самоврядування в Україні, – «УДАР Віталія Кличка»

Монобільшість у Верховній Раді планує найближчим часом розглянути та схвалити скандальний законопроект «Про місто Київ – столицю України», який піддає небезпеці місцеве самоврядування в Україні.
«Нинішній законопроєкт про столицю – це атака на місцеве самоврядування в Україні» - так прокоментував інформацію лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук.

Нагадаємо, що вже понад 2 роки, як у ВР депутати провладної більшості зареєстрували законопроєкт про столицю 2143-3. Ще тоді його поспішний розгляд можна було трактувати не інакше, ніж протистояння голови Офісу президента з мером Києва Віталієм Кличком.

Законопроєкт – небезпечний прецедент для України. Саме так його кваліфікують в «УДАРі», адже дана спроба є небезпечним прецедентом узаконення центральною владою політичного тиску на місцеву владу, і не лише у Києві.

«Сьогодні влада бореться зі своїм політичним конкурентом Кличком. Але якщо завтра виникнуть проблеми з іншими мерами міст, то це розв’яже руки владі діяти за аналогією», - коментує «УДАРівець» Михайло Никитюк.

Наділення київського голови КМДА, якого одноосібно призначатиме президент, повноваженнями фактично керувати містом – це реальна загроза узурпації влади та знищення місцевого самоврядування. Враховуємо, що місто – це окрема громада, яка має право сама через законно обраних представників в межах закону визначати напрям свого розвитку.

В «УДАРі Віталія Кличка» наполягають на тому, що новий закон про столицю України - місто Київ, якщо його ухвалювати:

• не має порушувати Конституції України та європейських демократичних норм
не має порушувати конституційних прав мешканців столиці та принципів місцевого самоврядування
• не має містити норм, що послаблюють повноваження місцевого самоврядування у місті Києві, надані йому на момент місцевих виборів, та які скорочують термін роботи чинної ради
• не має передбачати скасування власних виконавчих органів Київської міської ради, а його ухвалення має відбуватися із дотриманням цінностей парламентаризму та врахуванням правової автономії місцевого самоврядування і спеціального статусу Києва як столиці України.

В «УДАРі Віталія Кличка» закликають відмовитися від подальшої політизації у питанні прийняття закону про столицю та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни.





На правах реклами