Ми у Facebook
26.11.2021, 10:35

Православні рівняни сьогодні вшановують Іоанна Златоуста: що не можна робити цього дня

26 листопада православна церква вшановує Іоанна Златоуста — архієпископа Константинопольського, одного з трьох Вселенських святителів, який жив у 4-5 століттях.
Іоанн народився в Антіохії в сім'ї чиновника і здобув чудову освіту. Юнак рано почав вивчати Святе Письмо і незабаром прийняв християнство, а потім і чернецтво. Молоду людину вважали за гідного кандидата на місце єпископа, але він ухилився від сану, віддавши перевагу життю в пустелі. У цей час він написав "Шість слів про священство", "Порівняння влади багатства і переваг царських з істинною і християнською любов'ю чернечого життя" та інші праці. Повернувшись до Антіохії, Іоанн присвятив кілька років створенню нових богословських творінь: "Про провидіння", "Книги про дівство", "До молодої вдови".

Незабаром Іоанна висвятили пресвітера і довірили йому обов'язок нести Слово Боже людям. Він виявився блискучим проповідником і отримав від пастви прізвисько Златоуст. Протягом двадцяти років, двічі на тиждень, а іноді й щодня, Іван проповідував у храмі. У цей же час він написав тлумачення на багато книг Писання, а також безліч бесід, повчань, похвал святих. Ставши 397 року патріархом Константинополя, Іван активно займався духовним удосконаленням священства.


Вислови святителя Іоанна Златоуста

***
«Якщо я все життя своє провів у гріхах і принесу покаяння, чи спасуся? – Звичайно, спасешся, бо милосердя Боже міри не має, неможливо і словом виразити Його доброту».

***
«Злоба, якою б вона не була, є злобою людською, і тому обмежена, а прощаюче милосердя є Боже, і тому безмежне».

***
«Ти грішник? – Не впадай у відчай».

***
«Море, хоч яке велике, має межі, а благодать Божа не має меж».

***
Страшний не гріх, але безсоромність після гріха.

***
Пам’ятати образу, означає бути переможеним злом.

***
Людина не доживає і до ста років, а метушиться на тисячу.

***
«Сталося хороше – благословляй Бога, і хороше залишиться! Сталося погане – благословляй Бога, і погане припиниться! Слава Богу за все!»


Що не можна робити цього дня

- Не можна бути скупим, аби не зустріти Новий рік у злиднях;
- Наші предки вірили, що цього дня не можна байдикувати;
- Не варто цього дня вирушати в подорож. Вважається, що вона не принесе бажаних емоцій;
- Не можна сваритися та ображатися.





На правах реклами