Ми у Facebook
22.12.2021, 08:00

Яка обробна дошка краща - пластикова чи дерев'яна?

Обробна дошка річ на кухні просто необхідна. Якщо ви готуєте вдома, доводити корисність цього предмета вам не треба. Тому питання про те, чи потрібна обробна дошка, чи ні, взагалі не стоїть.
Вся річ в іншому - якщо дошка потрібна, то яка?

Дошка, що може бути простіше? Та ні, варто зайти в магазин (реальний або віртуальний - не важливо) і перед вами виникає нескінченний перелік обробних дощок різних форм, кольорів та розмірів. І матеріалів, з яких вони виготовлені також.

Так з якого матеріалу має бути зроблена найкраща, правильна кухонна дошка?

Що ж, спробуємо розібратися.

Керамічні та скляні обробні дошки


Починаємо ми з цих матеріалів не просто так. Вся справа в тому, що ми вкрай не радимо вам купувати дошки з кераміки, скла або каменю. Адже якщо ви щось різатимете на таких твердих поверхнях, то ніж свій ви просто затупите і вб'єте.

Навіщо виробляють такі дошки-шкідники нам невідомо.

Вердикт: Не треба!

Дерев'яні обробні дошки


Дерев'яна обробна дошка – традиційний варіант. Екологічно, звично та красиво.

Ці дошки позбавлені вад скляних і керамічних, тобто вони не псують ножі. До того ж, обробні дошки із твердих порід дерева ще й досить довговічні.

Але є у таких дошок і недоліки:

Деревина - пористий матеріал, здатний вбирати рідини та запахи. З цієї причини не варто різати на одній і тій же дошці свіжу рибу та фруктовий салат. Якщо, звичайно, ви не спеціально намагаєтеся одержати яблука зі смаком оселедця.

Деревина покривається з часом сіткою подряпин. У ці подряпини і пори потрапляють частинки їжі, які дуже важко видалити. Це - справжня годівниця для бактерій. Це вже зовсім не гігієнічно.

Дерев'яну дошку не можна мити в посудомийній машині. Різкі перепади температур і більша вологість можуть просто зіпсувати дерево. Дошку "поведе", вона може луснути.

Вердикт: Загалом дерев'яна обробна дошка, це швидше щось пов'язане зі смаком і світоглядом, ніж практикою. Якщо вам подобаються солідні, надійні, перевірені рішення, заради яких ви погоджуєтесь миритися з низкою незначних незручностей - дерев'яна дошка ваш вибір.

Пластикові обробна дошка


З одного боку, для багатьох з нас пластик досі асоціюється з чимось несерйозним та небезпечним для здоров'я. Це пов'язано з тим, що довгий час ми мали справу з дешевими виробами з низькоякісного пластику.

Хоча харчовий поліпропілен – абсолютно безпечний для здоров'я, абсолютно не токсичний і, при цьому, практичний матеріал. Мало того, зараз у продажу з'явилися різні екопластики з пшеничного або бамбукового волокна. Там з екологічністю все ще краще.

До переваг пластикових дощок можна віднести:

• Ці дошки абсолютно хімічно інертні. Вони не вбирають рідини та запахи. Та не виділяють запахи самі.
• Пластикові дошки легші і компактніші за дерев'яні. Вони займають менше місця. Ними простіше користуватися.
• Пластикову дошку легко мити вручну. Можна її мити і в посудомийній машині.
• Ножі такі дошки теж не псують.

А ось і головний недолік пластикових дощок:

Більшість пластикових дощок все ж таки менш довговічні, ніж дерев'яні. Коротше кажучи, це не та річ, яку ви залишите у спадок нащадкам.

Вердикт: Пластикові дошки практичні. Ними легко та зручно користуватися. Вони гігієнічні та прості у догляді. Але при цьому такі дошки є менш довговічними. Щоправда, і коштують вони часто недорого. Іншими словами, якщо вам потрібна проста річ, якою ви користуватиметеся, а потім без жалю викинете, щоб купити натомість нову – пластик ваш варіант.

Джерело - https://grandway.ua/catalog/nozhi/nozhi-kuhonnye/kuhonnye-doski/





На правах реклами