Ми у Facebook
25.12.2021, 14:05

Рівненські медики провели унікальну для України операцію

Унікальну, двоетапну, чотиригодинну операцію із застосуванням малоінвазивних методик вперше в Україні провели на Рівненщині. Унікальну, без перебільшення – хвора на другий день після операції сама встала та пішла.
Цими днями, 20 грудня, доктор медичних наук, заслужений лікар України, заступник директора з питань реформування надання медичної допомоги КП “Рівненська обласна клінічна лікарня імені Юрія Семенюка” РОР Валентин Піонтковський, спільно з провідним німецьким ортопедом-травматологом, професором Евальдом Герінгом, в обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології на базі Рівненської обласної клінічної лікарні виконали оперативне втручання на грудному відділі хребта.

Під час такої операції пошкоджений хребець замінюють титановою конструкцією. Рівне тримає першість, адже в Україні немає клініки, де роблять подібну операцію. Наразі їх виконують тільки в Рівному на базі обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології.

До проведення такого операційного втручання Валентин Піонтковський з лікарями обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології готувались майже три роки, вивчаючи унікальну технологію подібних методик, відшліфовуючи свою майстерність та переймаючи досвід в ортопеда-травматолога зі світовим ім’ям, професора Евальда Герінга.

Дане оперативне втручання потребує не лише віртуозності та великого досвіду операційної бригади, але й достатньо складного надсучасного обладнання.

На консультацію до Валентина Костянтиновича звернулась 64 літня пацієнтка, яка тривалий час зволікала зі зверненням до медиків та мучилась від страшного болю в грудному відділі хребта. Хворій ставало все гірше та наростали болі, які вже не реагували на знеболювальне.

Провівши МРТ-дослідження, лікарі виявили застарілий незрощений переломом тіла Th12 хребця. Травма спровокувала хворобу Кюммеля-Вернея, це пізній некроз тіла хребця.




Раніше на хворого з таким захворюванням чекали інвалідний візок або операція, для проведення якої потрібно було забирати одне ребро та виконували торакотомію – розріз в ділянці грудної клітки довжиною 15 см, що є досить травматичним оперативним втручанням та потребує довготривалого відновлення. А тепер достатньо зробити декілька невеличких розрізів, через які лікарі заведуть ендоскоп та інструментарій, видалять зруйнований хребець та здійснять фіксацію міжтіловою опорою.

На першому етапі оперативного втручання через невеликі проколи шкіри, зі сторони спини пацієнтки, було виконано транспедикулярну фіксацію грудо-поперекового відділу хребта, а далі, застосовуючи малоінвазивний ендоскопічний доступ до грудного відділу хребта, під керівництвом Евальда Герінга, Валентином Піонтковським було виконано видалення зруйнованого тіла хребця та суміжних міжхребцевих дисків, та постановка міжтілової опори – титанового кейджу.




Проведена у Рівному ендоскопічна фіксація переднього відділу хребта є одним із найсучасніших методів оперативного лікування переломів грудних та поперекових хребців. Подібний метод дозволяє значно зменшити тривалість операції, знизити травматичність оперативного втручання, значно зменшити післяопераційний больовий синдром, у хворого залишаються набагато менші післяопераційні шрами та набагато швидше проходить реабілітація.

Валентин Костянтинович сотворив чудо! Завдячуючи цій новітній малоінвазивній методиці та професійній майстерності Валентина Піонтковського, хвора вже на другий день після операції, самостійно та без супутньої допомоги, досить активно, ходить. А на п’ятий день після операції буде виписана. Та через три місяці зможе повернутися до роботи та звичного способу життя.





На правах реклами