Ми у Facebook
09.05.2022, 20:07

Ленд-ліз для України: яку зброю мають дати?

Президент США Джо Байден сьогодні увечері, 9 травня, має підписати закон про ленд-ліз для України. Знаково виглядає, що це станеться у день найважливішого для росії свята – Дня перемоги.
Ленд-ліз був під час Другої світової війни і допомогла союзникам здолати гітлерівську Німеччину. «Слово і діло» розбиралося, що являє собою ленд-ліз і як закон зможе допомогти Україні у війні з росією.

Ленд-ліз під час Другої світової війни: як це було раніше

Ленд-ліз (з англійської можна перекласти як «позичати або орендувати) – програма, завдяки якій Штати постачали своїм союзникам боєприпаси, техніку, паливо, продовольство та іншу допомогу під час Другої світової війни.

Закон був прийнятий у березні 1941 року, а закінчилася дія у вересні 1945-го. Його схвалення вважалося переломним моментом у конфлікті, оскільки дозволяло передавати зброю без процедурних перешкод.


Скільки американців підтримують постачання зброї Україні – результати опитування


Загалом США надали союзникам допомоги на 50,1 млрд доларів (близько 700 млрд у наш час). Великій Британії надійшла допомога на 31,4 млрд доларів, СРСР – на 11,3 млрд, Франції – на 3,2 млрд, Китаю – на 1,6 млрд, іншим союзникам – на 2,6 млрд.

Платити за постачання під час війни не треба було. Після закінчення війни союзники могли або повернути вцілілу техніку або розплатитися за неї. Оскільки закон про ленд-ліз передбачав списання використаної військової техніки, то США брали оплату лише за цивільні поставки – вантажівки, залізничний транспорт тощо. За знищену техніку не треба було платити.

Законопроєкт про ленд-ліз для України – суть
Законопроєкт про ленд-ліз для України був підготовлений у Сенаті США ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну – у січні 2022 року. Зареєстрував його сенатор-республіканець Джон Корнін, співавторами законопроєкту стали республіканець Роджер Вікер, демократи Бенджамін Кардін та Джин Шахін. Пізніше до розробки документ приєдналися ще 13 республіканців, чотири демократи та один незалежний сенатор.

«Цей законопроєкт гарантує, що бюрократичні перешкоди не завадять адміністрації діяти швидко, щоб надати Україні інструменти, необхідні для захисту цивільного населення, якщо путін вирішить вторгнутися. Кремль дорого заплатить за ескалацію цієї кризи, а США підкріплять справою свої обіцянки допомогти Україні захиститися», – заявив сенатор Шахін, представляючи законопроєкт.

Тобто законопроєкт має усунути бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги Україні. Він надає президенту США розширені повноваження щодо укладання угоди з урядом України щодо постачання озброєння для захисту від російської агресії.

Відповідальність за постачання лежатиме безпосередньо на Джо Байдені. Тобто Україна запитує зброю, а Байден прийматиме рішення про її передачу, не проходячи всі бюрократичні етапи узгодження. Опція відмовити у запиті, звичайно, теж є.



Після того, як закон набуде чинності, Байден матиме 60 днів, щоб розробити прискорену процедуру постачання зброї Україні.

Умови для України аналогічні тим, що були для союзників у часи Другої світової війни – заздалегідь за поставки платити не потрібно.

6 квітня закон був одноголосно прийнятий Сенатом США, а 28 квітня – Палатою представників (417 «за», 10 «проти»).

Як зазначає видання Politico, ухвалення закону говорить про два факти. По-перше, США та союзники в Європі вважають, що російське вторгнення є екзистенційною загрозою ліберальному порядку, раз вдаються до такого екстраординарного заходу.

По-друге, західний світ вірить у перемогу України над російськими окупантами.

Що може отримати Україна за програмою ленд-лізу
літаки

танки

гелікоптери

безпілотники

ракети

боєприпаси

кораблі

запчастини

ПТРК

засоби ППО

ПЗРК

обладнання

автомобілі

РСЗВ

стрілецьку зброю

Військовий журналіст Андрій Цаплієнко також повідомляв, що за програмою ленд-лізу в Україну можуть надійти:

танки третього покоління M1A2 Abrams

бойові машини піхоти США M2A3 Bradley

самохідні артилерійські установки M109A6 Paladin

реактивні системи залпового вогню на колісному шасі HIMARS

універсальна пускова установка/РСЗВ M270 MLRS

пересувний норвезький ЗРК NASAMS 2

ЗРК Patriot

багатофункціональні легкі винищувачі 4-го покоління F-16 C/D

Якщо коротко, то закон про ленд-ліз насамперед спрямований на прискорення надання військової допомоги Україні. Щоб допомога прийшла швидко, буде скорочено всі бюрократичні процедури узгодження.

Друга перевага полягає в тому, що список зброї, що надається, вже не обмежуватиметься лише оборонним летальним. Україна зможе отримувати й важче озброєння.

Нагадаємо, Адміністрація президента США Джо Байдена направила до Конгресу запит на додаткове фінансування для України в розмірі 33 млрд доларів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ