Ми у Facebook
19.06.2022, 18:10

Чи можна обміняти в банках Рівного старенький порваний долар?

Долар - один з найпопулярніших серед українців вид збереження власних заощаджень. Ще наші батьки намагалися перевести у цю валюту свої "відкладені" накопичення. Саме в доларах прораховують вартість житла та авто, відпочинок, різні види робіт.
Маєте заощадження зелених? Передивіться їх. Бо в обмінниках не всі купюри захочуть у вас прийняти. Насамперед це стосується пошкоджених “зелених” - надірваних, потертих, помятих.
Як виявляється, купюри, які були випущені до 1996 року і є дійсними на сьогодні, можуть не прийняти в обмінниках. А все тому, що у США оновили дизайн банкнот і касири у обмінниках можуть не знати, чи є ваша купюра справжньою, чи це фальшивка.
Коли ваш старенький долар зобов'язані прийняти у банку чи обміннику? Існують чіткі норми. Зокрема, якщо банкнота має невеликі потертості чи надписи (до 20 мм), надриви до 3 мм, прокол не більше 1 мм або не більше 3 плям, розміром до 5 мм кожна - вам не можуть відмовити в обміні таких грошей.
Але, є ряд випадків, коли пошкоджену доларову купюру можуть надіслати на обмін у закордонний банк-кореспондент. За таку послугу вам доведеться доплатити від 10% до 30% від номіналу купюри.
Візьміть до уваги, обмін купюр може тривати до 24 місяців.
Яку купюри підлягають обміну? Це перш за все склеєні та розірвані, такі що втратили захисні елементи, також купюри, на яких є зміни на портретах чи цифрах номіналі, пошкоджені вогнем, фарбою, чорнилом, замащені жиром, а також на обмін беруть долари, які були вилучені з обігу після відповідного розпорядження центрального банку.







На правах реклами