Ми у Facebook
05.07.2022, 14:38

Коли завершується Петрів піст та що можна їсти під час нього

Петрів піст (або Петрівський, Апостольський, Петрівка) – це перший піст після Великого посту. Це один із чотирьох багатоденних постів у році, якого дотримуються православні християни. Його тривалість кожного року різна, але дата закінчення завжди одна.
Історія і традиції Апостольського посту

Апостольського посту православні християни почали дотримуватися майже відразу з часів становлення нової віри. Як говорить легенда, апостол Петро започаткував цей піст, бо так просили жінки, що хотіли зекономити продукти: змусити чоловіків менше їсти тих продуктів, яких на той час не вистачало. У своїх настановах апостоли вказували, що після П'ятидесятниці (Трійці) треба святкувати одну седмицю (один тиждень), а потім розпочинати піст.

Петрівський піст не є дуже суворим постом, оскільки є дні, коли дозволяється їсти рибу, тому що Петро і Павло були рибалками.

Є багато народних звичаїв, що пов'язані з Апостольським постом. Перший день посту вважають початком косовиці сіна, існує навіть народне прислів'я:

Коли починалася Петрівка дівчата пускали на воду вінки з квітів, що стояли в будинку на Зелені Свята. Петровий піст – це період розпалу літа, багатий на обрядові свята та народні традиції, серед яких є і свято Івана Купала.

Апостольський піст: що можна і не можна їсти?

Апостола Петра вважають покровителем рибалок, тому рибу на в цей піст їсти дозволено, однак не кожного дня: в середу і п'ятницю під час цього посту треба їсти тільки сиру їжу. У понеділки можна їсти гарячу їжу, однак без масла. У всі інші дні під час Апостольського посту можна їсти рибу, інші морепродукти, гриби, масло і, також, овочі, фрукти, каші, зелень.

Протягом Петрового посту не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця. Також заборонено пити алкоголь





На правах реклами