Ми у Facebook
08.07.2022, 10:00

Мобілізація жінок в Україні: Все, що потрібно знати

З 1 жовтня 2022 року Міноборони почне брати на військовий облік жінок. Це означає, що українки певних професій повинні прийти до Територіальних центрів комплектування, пройти медкомісію.
Чи буде мобілізація жінок до ЗСУ, чи заборонять їм виїзд за кордон і що робити тим, хто вже виїхав з країни — Суспільному пояснила юристка громадської організації "Юридична сотня" Марія Звягінцева.

Як зараз жінки стають на військовий облік і що зміниться з 1 жовтня
Зараз в Україні жінка може добровільно піти до лав ЗСУ, не важливо яку вона має професію. Далі буде так само. Але з 1 жовтня Головнокомандувач ЗСУ зобов’язаний взяти на військовий облік жінок за новим переліком спеціальностей та професій. Це визначило Міністерство оборони в наказі №313.

"Це означає, що з 1 жовтня жінки певних професій зобов’язані стати на військовий облік. Це не кінцева дата, не дедлайн: процес лише розпочнеться з 1 жовтня. Коли він закінчиться, документ не визначає", — пояснює Марія Звягінцева. Чи буде окремий, жіночий, порядок, чи буде процедура як для чоловіків — поки невідомо.

Хто з жінок має стати на військовий облік
Юристка радить орієнтуватись і на диплом, і на фактичну роботу. Міністерство оборони у квітні скоротило перелік жіночих професій з більш як сотні до лише 14 спеціальностей та 7 професій. В цьому документі є й перелік професій та спеціальностей які можуть знадобитись армії, зокрема, це спеціалістки зі:

медицини та ветеринарії,
зв'язку — телекомунікації та радіотехніки,
інженерії програмного забезпечення та метрології,
психології та фінансів,
перекладачі та кухарі,
картографії та поліграфії.

"Необхідність чи буде жінка призвана, чи ні визначає держава. Не можна говорити про те, що всі стануть на облік та отримають повістки. Жодних підстав для цього немає. Можна сказати, це фейки. Нормативно ніде підстав до загальної примусової мобілізації нема", — каже Марія Звягінцева. Коли жінка ставатиме на облік, буде визначена її придатність до військової служби та чи є підстави для відстрочки призову.

Юристка посилається на заяву замміністерки Міноборони Ганни Маляр що необхідності оголошувати мобілізацію для жінок немає.

За законом, крім армії, жінку можуть долучити до виконання робіт для забезпечення оборони держави у воєнний час. Тобто призвати не на фронт, а до якоїсь іншої, можливо, аналітичної роботи.

Чи обмежать виїзд за кордон і що робити тим українками, які після 1 жовтня будуть за кордоном
Обмеження виїзду з України, за словами юристки, регулюються таким же чином, як і щодо чоловіків. Наразі — для тих хто, не стоїть на обліку, обмежень немає.

Тим жінкам, які наразі за кордоном, але за спеціальністю підлягають військовому обліку, за словами Марії Звягінцевої, терміново повертатися в Україну до 1 жовтня не потрібно: "Зверніть увагу: кінцевої дати виконання цього обов’язку немає. Тобто казати, що жінка щось порушить, якщо вона не приїде в жовтні — ні, підстав немає. Але можуть бути уточнення".

Які є підстави для відстрочки від мобілізації для жінок
Юристка звертає увагу на цікаву деталь. Закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не ділить військовозобов’язаних за статтю.

"На всіх покладаються рівні права та обов’язки. Але ніхто не буде казати, що жінка повинна йти служити, якщо, наприклад, в неї є якісь підстави, щоб скористатися, наприклад, відстрочкою за сімейними обставинами,— каже юристка. — Це також враховується й в чоловіків. Тут жодної дискримінації".

Умови для відстрочки від мобілізації можна подивитись можна в ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Основні підстави, щоб не йти на фронт, такі:

- якщо жінка чи чоловік мають троє і більше неповнолітніх дітей;
- якщо жінка або чоловік, самостійно виховують дитину чи виховують дитину з інвалідністю;
- якщо людина має постійно доглядати за хворою дружиною чи чоловіком;
- жінки чи чоловіки, в яких один з подружжя проходить військову службу, а вони мають неповнолітню дитину.

Щодо відстрочки через вагітність, каже юристка, в законі немає жодного слова, проте вагітність може підпадати під відстрочку "за станом здоров’я".

Чи буде штраф, якщо жінка не піде до "військкомату" і не стане на облік

Юристка каже, за законом, за це передбачається адміністративна відповідальність — так само, як і у випадку з військовозобов'язаними чоловіками, які уникають служби. Але виникає колізія. Адже жінка, доки не стала на облік до Терцентру комплектування, не є військовозобов'язаною.

Таке пояснення було і від міністра оборони Олексія Резнікова: "Що стосується штрафів, то їх не можуть застосовувати до жінок, спеціальності яких передбачають постановку на облік. Військовозобов’язані — це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобов’язаним людина стає лише після постановки на військовий облік. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок які вперше стають на облік як військовозобов’язані".

А як щодо правил переміщення Україною від Міноборони та Генштабу
Марія Звягінцева звертає увагу на те, що будь-які правила щодо військовозобов’язаних — серед яких можуть бути дозволи на зміну місця перебування від Територіального центру комплектування — не стосуються жінок. Бо, поки жінка не стала не облік, не повинна мати проблем. А коли піде до "військкомату", має стежити за виконанням законів та правил.





На правах реклами