Ми у Facebook
12.07.2022, 11:26

Чи працює ринок нерухомості Рівного під час війни?

Ринок нерухомості це сфера діяльності, яка досить чутлива до коливань валютного ринку та стабільності у країні та світі в цілому.
Після повномасштабного вторгнення, українці бояться планувати масштабно, це стосується і планів на придбання нерухомості. Розібратися із ситуацією на ринку нерухомості Рівного нам допоможе - Наталія Трофімчук, неТИПОВА РІЕЛТОРка, власниця Агентства нерухомості Expert Group Rivne, сертифікований ріелтор АФНУ



Ринок нерухомості під час війни



А.: Наталю, як ви можете схарактеризувати ринок нерухомості Рівного під час війни?

Н.Т.: З моменту оголошення Торгово-промисловою палатою в Україні воєнного стану, був закритий доступ до Реєстру речових прав на нерухоме майно, що унеможливило нотаріальне здійснення операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Від початку повномасштабної війни, ринок купівлі-продажу нерухомості, зупинився повністю. Ця пауза тривала орієнтовно два місяці. Ось тільки з середини травня - початок червня, розпочалися перші угоди.

Визначене коло нотаріусів, за дуже обмежених умов, отримали дозвіл на здійснення операцій купівлі-продажу. Спершу, це були квартири, згодом відкрився Державний земельний кадастр. Це дозволило розпочати продаж будинків, земельних ділянок тощо.

Що стосується клієнтів, то з огляду на те, що ринок зупинився, люди ще більше обмежили свої дії щодо нерухомості.

Багато попередніх угод було розірвано. Але все ж таки, від початку роботи державних реєстраторів та можливості нотаріальних дій з нерухомістю, деякі угоди вдалося завершити.

Отож, поступово ринок розпочав відновлюватися.

Проте, залишалося ще багато нюансів. Наприклад, донедавна було неможливим, здійснення угоди купівлі-продажу по Довіреності. Відповідно, що люди без фізичної присутності, були позбавлені змоги продавати чи купувати квартиру.
На сьогодні, вже така можливість з'явилась, Довіреності почали діяти, й нотаріуси по них посвідчують договора. Проте, до Довіреностей залишилось багато вимог. Таких як термін їхньої дії, та умови про підтвердження їх дії після короткого терміну. Виникають складнощі з прийняттям спадщини.

Ще з негативних факторів, які впливали на ринок нерухомості, додам, що не працював демографічний реєстр. В зв'язку з цим, багато угод не відбулися, або були відкладеними. Адже купувати квартиру з прописаними у ній попередніми власниками, або ж ще складніше, з прописаними неповнолітніми особами, ніхто не хотів. Тому, люди чекали на відкриття реєстрів, або шукали варіанти нерухомості без зареєстрованих мешканців.

Вже тепер, юридична можливість здійснювати угоди купівлі-продажу відновлена. Але шлях до цього, останніх кілька місяців, був досить складним.
Ще й досі, усі процеси не відновилися, до рівня до воєнного часу.


Ціни на нерухомість в умовах воєнного стану


А.: Що з цінами на нерухомість?
Н.Т.: З огляду на те, що ринок "стояв" кілька місяців, відповідно й не було аналітики вартості продажу нерухомості. Якщо говорити про вторинний ринок, вартість квартир залишилася на рівні довоєнного часу. Єдине, на що потрібно зважати, є багато власників квартир, які не бачать ринку, отже завищують ціни на своє майно. Можна бачити рекламу з завищеними цінами, але реклама не дорівнює продажу. Потрібно розрізняти ці поняття. Факти продажу такі, що ціни залишилися такими, якими були й до початку війни, а місцями й нижчими. Є ситуації, коли люди поспішають з продажем та роблять хорошу знижку на свою квартиру.

Яка нерухомість в попиті


А.: Яка нерухомість тепер має попит?

Н.Т.: Це недороге та негабаритне житло, одно та двокімнатні квартири, або бюджетні варіанти будинків.

Попит на нерухомість звісно значно знизився. Клієнти телефонують цікавляться, ходять на огляди, але до угод доходять далеко не всі. Кожна погана новина, наприклад загроза зі сторони Білорусі чи ракетний обстріл торгового центру в Кременчуці, зводить до нуля активність клієнтів на тижні два.

Але в силу хороших новин та наближення нашої Перемоги ринок буде жвавішати.

Чи відновилося будівництво у Рівному


А.: Що із забудовниками, чи відновили вони будівництво?

Н.Т.: Орієнтовно через три тижні після початку повномасштабної війни забудовники відновили будівництво. Багато з них контактували з ріелторами, зокрема зі мною, та цікавилися, чи є потенційні покупці, та в цілому ситуацією на ринку.

Людям важко даються рішення про купівлю первинної нерухомості. З мого досвіду, варіанти житла на етапі будівництва, навіть не розглядаються, лише об'єкти, які здані в експлуатацію.

Щоб залучити кошти в будівництво, забудовники змушені більше вкладати в просування, організовувати різні маркетингові заходи та запускати акції. На ринку є багато знижок на готове житло. Якщо потенційний покупець на сьогодні цікавиться первинним житлом, зданим в експлуатацію, то зараз є можливість придбати квартиру на досить привабливих умовах.

З власного досвіду, є затримки з підключенням комунікацій, та все ж, хоч і повільно, але ці процеси рухаються.

Чи купують квартири переселенці?


А.: Внутрішньо переміщені особи купують у Рівному житло?
Н.Т.: Так, купують. Як мінімум вони цікавляться. У мене є запити на купівлю житла від переселенців.

В більшості випадків розглядають повністю укомплектовані усім необхідним однокімнатні та двокімнатні квартири. Думаю що це тому, що такі об'єкти можна швидше згодом продати або здати в оренду, коли вони вирішать повернутися до своїх рідних міст.

Не можна сказати, що переселенці скуповують нерухомість у місті, але такі запити є.

Ринок нерухомості після війни


А.: Яким буде ринок нерухомості після війни?

Н.Т.: Дай Боже, щоб це сталося швидше. Давати прогнози зараз, є неправильним. Звісно, що ми маємо відкладений попит. Клієнти, які планували придбати житло, наразі, очікують якоїсь стабільності.

Єдине, що можна спрогнозувати, це здорожчання новобудов. Це мусить статися, адже суттєво підвищилась собівартість будівництва, а також вступили в дію нові вимоги до безпеки житлових будинків, це все впливатиме на вартість будівництва, й відповідно на вартість квартири до продажу. Тому, забудовники будуть змушені піднімати вартість квадратного метра.

Н.Т.: Хочу побажати рівнянам та усім українцям чим швидше омріяної Перемоги.
І прошу пам'ятати, що Ваш Дім не закінчується стінами власної оселі, наш Дім - це Україна! Додаваймо в силу можливостей їй максимум для перемоги та розквіту.





На правах реклами