Ми у Facebook
15.07.2022, 10:12

Ринок нерухомості Хмельницького під час війни

Нерухоме майно, відносяться до дороговартісних активів. Навіть у мирний час, рішення про купівлю нерухомості добре зважують, що й говорити про нинішню ситуацію в країні.
Чи працює ринок нерухомості під час війни, та яка ситуація з цим у Хмельницькому. За відповідями на ці запитання ми звернулися до спеціаліста з нерухомості - Олександр Романюк, директор Агенції з нерухомості "РОМАНЮК Брокер Інвест" м. Хмельницький.



А.: Що Ви можете сказати про ринок нерухомості Хмельницького під час війни?

О.Р.: Ринок купівлі-продажу нерухомості Хмельницького наразі дуже звузився. Кількість угод в місяць, порівняно з 2021 році суттєво зменшилась. Це орієнтовно третина, четвертина від об'єму угод, які були в аналогічному періоді минулого року. Більшість угод, що зараз відбувається, це розмін квартир: коли люди продають квартиру для того, щоб купити інше житло. Або ж продають нерухомість ті власники, хто виїхав за кордон, й не планують повертатися в найближчому часі.

На ринку нерухомості Хмельницького, існує така ланка, як інвестори. Це люди які вкладають кошти в будівництво, а згодом продають вже здане житло, або ж повністю укомплектовані квартири. Отож, вони в цій ситуації зайняли вичікувальну позицію. Не розпродуючи своїх квартир, але й майже не купуючи нових.

Як змінилися ціни на нерухомість


А.: Що зараз відбувається з цінами на нерухомість?

О.Р.: Ціна пропозиції при купівлі-продажу суттєво не змінилася. Але ціна реальних угод, порівняно з 2021 роком, впала у доларовому еквіваленті орієнтовно на 10 відсотків.

Вартість оренди житлової нерухомості у гривнях зросла приблизно на 50 відсотків.

По купівлі-продажу комерційної нерухомості, вона у більшості не змінилася, але угод в цьому сегменті майже немає. Вартість оренди комерційної нерухомості продовжує падати, навіть у гривневому еквіваленті.

А.: Яка нерухомість користується попитом?

О.Р.: Є стабільно високий попит на оренду житлової нерухомості. Квартири зараз здаються за кілька днів, навіть враховуючи ріст цін. Також є запити, на оренду складських приміщень.

Тенденція на сьогодні така, що клієнти більше орендують квартири і комерцію, аніж її купують. Це сказується невизначеність через війну.
Якщо говорити про житлову нерухомість, то запит йде на укомплектоване житло, куди можна одразу заїжджати та жити.

Квартири від забудовників на етапі будівництва, зараз купують досить рідко.
Ще варто відзначити, виросший попит на будинки в селах. Особливо в тих населених пунктах, де збереглися школи та є хоч якась можливість працевлаштуватися.

Серед забудовників зросли ризики банкрутства


А.: Що із забудовниками, чи відновили вони будівництво?

О.Р.: Більшість з забудовників відновили будівництво. Деякі – його взагалі майже не припиняли. Але все ж, ризики банкрутства забудовників зараз виросли. Насамперед, через різке подорожчання вартості будівельних матеріалів.

Ті компанії, які вже продали квартири по старих цінах у гривні, та не встигли придбати на ці кошти достатньої кількості будматеріалів, матимуть проблеми. У мінус майже ніхто будувати не буде. Як варіант розвитку подій, вони поставлять інвесторів перед вибором – або доплачуйте по кілька тисяч гривень за квадратний метр, або зупиняємо будівництво. Всі договори складені так, що інвестори нічим не захищені та покладаються лише на обіцянки забудовників.

А.: Переселенці купують у Хмельницькому житло?

О.Р.: Зараз шукає житло на купівлю, не більше одного відсотку внутрішньо переміщених осіб. Решта розглядають лише варіант оренди. В більшості людей, просто немає грошей на це. Коли почнуть виплачувати компенсації за зруйновані будинки, або давати пільгові кредити, то бажаючих купити буде трохи більше.

А.: Яким буде ринок нерухомості після війни?

О.Р.: Цього точно ніхто не знає. Все буде залежати від успіхів ЗСУ та від того, наскільки активно Україні будуть допомагати наші західні партнери. Якщо гривня й надалі буде девальвувати, то ціна квартир в доларовому еквіваленті мусить знижуватися. З іншого боку, в Хмельницький приїхали кілька десятків тисяч нових жителів, значна частина з них захоче тут залишитися. Ще попит залежатиме від того, чи буде цим людям куди повертатися та чи матимуть вони можливість виїхати за кордон. Скоріш за все, ціна на купівлю житла в доларовому еквіваленті трохи знизиться.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра