Ми у Facebook
18.07.2022, 08:55

Які бувають види кави

Багато людей не уявляють свого дня без кави https://domkofe.com.ua/ua/product-category/coffee/. Тому дуже важливо, щоб вона була якісною, а її аромат та смак налаштовували на весь день.
Основою та початком всіх наших улюблених кавових напоїв є кавові зерна, смакові характеристики яких визначаються регіоном походження. Найпопулярнішими сортами кави є: арабіка та робуста.

Арабіка є найпопулярнішою у всьому світі (займає 70% всього ринку кави). Це означає, що ви завжди знайдете каву Арабіка на полицях магазинів та у кафе. На упаковці кави часто можна побачити слова «100% арабіка», що асоціюється з вищою якістю кави. При виборі кави слід дивитися на підтип цієї кави та регіон, з якого було виготовлено каву – все це дозволить виявити потенційні смакові характеристики кави.

Кавові зерна Арабіка ростуть високо в горах (починаючи з 600-800 м над рівнем моря). Ці рослини потребують тіні, ідеальна температура не вище 24 ° С градусів. Кавові дерева виростають невеликими – від 2 до 4 метрів заввишки. Кавові дерева арабіка дорожче та складніше вирощувати, ніж інші види кавових дерев.

Вибираючи каву арабіка, перевірте регіон, з якого він був виготовлений. Кава, вирощена у різних регіонах, має різні характеристики.

Більшість кави у світі надходить із Південної та Центральної Америки. Кава звідси характеризується солодкими, шоколадними, горіховими нотками. Кава з Центральної Америки легша, а кава з Південної Америки має більш насичений і тривалий смак.

Тим часом, кава з африканського регіону зазвичай легка, свіжа, фруктова, навіть чайна.

Кава з Азії має екзотичні нотки: у смаку відчуваються екзотичні прянощі, деревина, тютюн, винні нотки.

Мережа “Дім кави” пропонує наступні зерна арабіки :

• Brasil Arabica unwashed Santos NY2, screen 17/18 Cerrado
• Colombia Arabica washed Excelso Armenia / Medellin
• Guatemala Arabica washed strictly hard bean Antigua
• Peru Arabica washed high grown, European prep., Chanchamayo MCM
• Indonesia Arabica semi-washed double picked grade 1 Lintung

Blasercafe і Dom Kofe також представляє моносорти кавових зерен з власних лінійок. Купажування сортів в цих серіях не проводиться:

• ETHIOPIA Arabica washed Sidamo grade 2 Bagersh.
• JAVA washed Indonesia Robusta R / WP PTPN XII.
• COLUMBIA Arabica washed Supremo, screen 18, La Manuela, CSC.
• NEPAL Arabica washed supreme Mount Everest Kukri speciality.
• OCOA Santo Domingo.
• GALAPAGOS San Cristobal Ecuador Arabica Bourbon.
• HAWAII Kona Captain Cook Estate washed Arabica.
• JAMAICA Arabica washed grade 1, Screen 17+ Blue Mountain.

Кава робуста займає приблизно 30% кавового ринку. Цей вид кавового дерева у більшості своїй вирощується у В'єтнамі та Африці. 100% робуста рідко зустрічається у продажу. Найчастіше цей тип використовується для кавових сумішей разом з кавою Арабіка або для приготування розчинної кави.

Робуста росте досить низько (0 – 900 м), кавові дерева набагато стійкіші до прямих сонячних променів та різних шкідників.

Смак кави Робуста гіркий, але в той же час кава має вершковий смак. Ці кавові зерна багаті на кофеїн (удвічі більше, ніж арабіка). Робуста містить менше цукру. Смакова палітра набагато вже, ніж у арабіки. Серед виду робусти у нас ви зустрінете такі сорти, як:

• Indonesia Java Robusta
• India Robusta washed Parchment AB
• Cameroun Robusta DHP
• India Cherry A Robusta
• Java washed Robusta.

Кавові суміші


Хоча всі види кави сильно відрізняються один від одного, багато виробників змішують їх і створюють унікальні кавові суміші. Це можуть бути комбінації з декількох і навіть десятка сортів арабіки, або суміші арабіки та робусти. Робуста надає каві густоту та міцність.

Вибираючи каву важливо звертати увагу на ступінь обсмажування. Якщо ви хочете, щоб кава розкрилася по-справжньому, найкраще купити зерна і змолоти їх прямо перед приготуванням кави. Це означає, що кавомолка буде надзвичайно корисною вдома. Також обов'язково зверніть увагу на дату обсмаження кави. Що стосується обсмажування, то на упаковці часто можна зустріти маркування, що вказує на ступінь обсмажування кави.

Кавові зерна обсмажують за температурою 200 °C і вище. Коли зерна нагрівають, цукор у них карамелізується. Саме це надає каві його чудового аромату. Чим довше обсмажується кава, тим гіркіше вона стає. Якщо ви не любите гірку каву, вибирайте кавові зерна з легким ступенем обсмажування.

Кавові зерна світлої обсмажування залишаються світлими, смак кави м'який, фруктовий. Легкий ступінь обсмажування допомагає виявити найкращі якості кави. Кава легкої обсмажування дуже ароматна. Така кава матиме світлий, коричневий, молочно-шоколадний колір.

Кавові зерна середньої обсмажування мають збалансований смак, солодше, трохи гірше, ніж світлої обсмажування. Кава середньої обсмажування має шоколадний колір.

Зерна темної обсмажування мають інтенсивний гіркуватий смак, легкий післясмак горіхів і карамелі, що нагадує гіркий шоколад. Цей вид обсмажування кави особливо підходить для приготування еспресо.





На правах реклами