Ми у Facebook
26.07.2022, 12:59

На Рівненщині виявили небезпечне захворювання, привезене з-за кордону

У Рівненському районі знайшли випадок завізної тропічної малярії, жінка захворіла у Танзанії, де була в липні. Коли повернулася додому, відчула, що почувається погано й вирішила звернутися до лікарів. Обстеження показало в її крові малярійні плазмодії.
Про це інформують у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Жінці призначили специфічне лікування, зараз її стан задовільний.

Малярія – небезпечне паразитарне захворювання. Його збудники передаються людині через укус комарів роду Anopheles.

При зараженні малярією в людини з'являється лихоманка, головні болі, сильні потовиділення, порушення роботи нервової та інших систем організму. Також часто спостерігається збільшення печінки та селезінки, анемія, жовтяниця. Тяжкий перебіг хвороби може призвести до смерті людини.

Сьогоднв Рівненщина має всі передумови для розповсюдження малярії (наявність комарів роду Anopheles, швидкі зміни клімату та глобальне потепління дозволяють збуднику хвороби розвиватись у тілі переносника при теперішніх температурах повітря). Тому нам варто вживати запобіжних заходів.

Захворюванню на малярію можна запобігти, або, хоча б, полегшити його перебіг. При виїзді в країни, де є ризик зараження, варто пройти курс хіміопрофілактики протималярійними препаратами, який, згідно з рекомендаціями ВООЗ, розпочинається за тиждень до поїздки, триває протягом всього терміну перебування та упродовж 4 тижнів після повернення.

Мандруючи потрібно захистити себе від укусів комарів (перебувати у приміщенням з протимоскітними сітками, користуватись репелентами та фумігаторами). Якщо ви виявили щонайменше нездужання після повернення з ендемічної щодо малярії країни негайно йдіть в лікарню, адже своєчасна діагностика і лікування допоможуть врятувати ваше здоров’я та життя.





На правах реклами