Ми у Facebook
03.08.2022, 19:08

Ненормально жити буденним життям, бо війна - це про кожного

Психолог Катерина Даниляк про те, як пригадує події війни, про те, з чим у воєнний час найчастіше звертаються люди та про те, що війна точно стосується кожного. Ексклюзивно для сайту "ОГО"...

1. Чи пригадуєте перший день повномасштабної війни, які були емоції, відчуття?

Світанок холодного 24 лютого розпочався для мене з вибухів, які лунали над всією територією України. Це був моторошний ранок, коли я відчула себе в небезпеці. Вибухи лунали один за одним, на той момент я перебувала в Києві. Перше почуття яке тоді виникло – це страх, страх невідомого. Страх що вибухи поруч, під тобою, над тобою. Тоді перше що я зробила – відкрила інтернет і вже було оголошення про напад рф на нашу землю. Звісно, я не могла повірити що це можливо в сьогоднішні часи, але факт залишився фактом. З Києва я виїхала на 16 день після повномасштабного вторгнення до Рівного і на даний момент залишаюся тут.

2. Чи виникало бажання поїхати за кордон?

Була така пропозиція від моїх друзів, які виїхали до Німеччини і наразі перебувають там. Але коли в житті ти маєш місію – бути підтримкою, опорою, надією для українського народу то думки про виїзд відпадають самі собою. Я точно знаю що хочу нашу ПЕРЕМОГУ святкувати на рідній землі і хочу бути ближче до людей, які зараз переживають негативні почуття як паніку, страх, тривогу, злість, хтось з них заблукав в пошуку свого призначення, а хтось вагається чи розлучатися… Хочу бути тільки на території України тому думки про виїзд мені не властиві. А в планах багато мрій про подорожі, просто зараз вони не на часі. Зараз є фронт, на якому я потрібна – це здоровий психологічний стан українців і я залишаюсь на своєму фронті і всі свої знання, навики, уміння, техніки використовую для цього.

3. Як змінилася ваша робота в період воєнного стану?

Скажу відверто, перші два місяці роботи взагалі не було. Я підтримувала кожного словами, хто звертався по допомогу – словами, думками, молитвами, іноді приємними спогадами, порадами. Але це була робота безоплатна. Потім люди все частіше почалися записувати на індивідуальні консультації і станом на сьогоднішній день – це 14-17 консультацій в тиждень .

4. З якими проблемами, запитами найчастіше звертаються люди?

Основний мій напрямок роботи – це робота з сімейними парами які проживаю кризові моменти в сім’ї – сварки, непорозуміння, розлучення і моя робота – щоб сім’я вийшла на новий рівень розвитку і зберегла ці відносини, щоб люди не розлучалися. Бо розлучення – це дуже болісно, це завжди травматичний процес як для обох дорослих так і для дітей. З новими знаннями і усвідомленнями по новому і дивишся на людину яка поруч тому мій напрямок роботи – це сімейна психологія та психотерапія. Я працюю як з жінками так і з чоловіками. Останні 4 місяці окрім того що я працюю в індивідуальному кабінеті я ще працюю в МІСЬКІЙ ЛІКАРНІ №2 психологом.

5. Який формат більше затребуваний: онлайн чи офлайн?
Мій досвід роботи за останні три роки в психології ( а це понад 3000 консультацій) показав що головне – це бажання людини відвідати психолога. Я зараз працюю і в кабінеті і в лікарні і по скайпу і по телефону. Всі формати мають місце бути. Звісно, найкраще – це офлайн формат коли ти бачиш людину, переживаєш з нею її емоції, бачиш реакцію на ту чи іншу терапію, коли іноді тільки обнімеш людину і їй вже стане легше. А легкість – це основна задача психолога. Знаєте Як зрозуміти що психолог підходить людині? Вона відчуває що їй стало легше.

6. Зараз люди в постійному стресі перебувають, як порадите перемикатись?

Я маю декілька порад – 1. Зрозуміти що ваше життя тільки у ваших руках і тільки сама людина відповідає за свій емоційний стан і за все що відбувається у її житті
2. оточити себе тими людьми які для вас є максимальною підтримкою – це батьки, сестри, друзі, куми, психолог, колега. Які говорять вам те що вам приємно чути, те, що вас підсилює як людину. 3. Вірити, дуже сильно вірити і молотися за наших воїнів і нашу країну. У нас точно є сили вистояти, витримати цю війну і достойно боротися. Сьогодні Україна у всіх на вустах. Наші відвага і наша сміливість закарбована в наших генах. Ми гідні ПЕРЕМОГИ і обов’язково ПЕРЕМОЖЕМО. Не сумніватися, а вірити – щоденно, щосекундно. 4. Не силувати себе до того, що вам не хочеться. Я часто чую що зараз у людей є апатія – до спорту, до книг, до звичних справ які раніше людини. Не силуйте себе. Як з’явиться бажання – тоді і робіть те, що вам хочеться. Усьому своє місце і свій час.

7. Чи нормально, коли поруч з подіями війни люди радіють та намагаються жити звичним життям?

Ні, це не нормально. Війна стосується кожного українця. І забувати про війну ми не маємо права. Зараз ми бачимо, що люди менш гучно святкують якісь події в житті. Звісно події ніхто не відміняв – дні народження, весілля, хрестини і т. п. але те що люди святкують скромніше – це факт.

8. Що би ви хотіли побажати нашим читачам сьогодні?

Сьогодні кожному українцю я хочу побажати здорового душевного стану. Ми точно ПЕРЕМОЖЕМО, ми станемо ще сильнішими, ми розквітнемо небаченими ще барвами бо Україна одна. Наша територія буде нашою. Наша ціль – жити у вільній мирній країні і так і буде. Кожному, хто потребує помочі, підтримки – не боятися переступати поріг психолога і отримувати цю підтримку. Бо наша сила у єдності. Разом до ПЕРЕМОГИ.



ПСИХОЛОГ ПРАЦЮЄ З НАСТУПНИМИ ЗАПИТАМИ:
» Cмерть близької людини
» Конфлікти в сім’ї,
розлучення, розставання
» Вихід з самотності
» Травми, панічні атаки,
тривожність, страх
» Призначення людини
» Робота на розширення
фінансового потоку та інші


м. Рівне
вул. Перший Промінь, 7Б/4
Тел. +3 8 067 313 16 11
katya_danyliak






На правах реклами