Ми у Facebook
03.08.2022, 18:54

Ціни на продукти знову ростуть: що треба знати

В Україні чекають на новий стрибок цін на продукти. Сезонні овочі та фрукти подешевшають, але вартість окремих товарів сильно зросте.
Про ситуацію на ринку говорить член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин для Радіо Трек. Чоловік зазначає, що до кінця року сильно зростуть ціни на м'ясо, молоко та хліб. Він вважає, що продукти першої необхідності здорожчають після відкриття українських портів – приблизно на 10-15%.

Голова асоціації «М'ясної галузі» Микола Бабенко каже, що вартість на м'ясні вироби тісно пов'язана з цінами на зернові, якими годують тварин. Вони зараз стали дещо дешевшими і, здавалося б, ціни на м'ясо мають зменшитися теж. Але свинина після початку війни стала дорожчою навпіл (зі 100 до 150 грн за кг).

А це той тип м'яса, від якого залежить вартість усіх інших видів.

Бабенко говорить, що ситуація для людей склалася вкрай невтішною, адже зараз бракує свиней, а відповідно і сировини. Через це і зросла вартість. У третьому кварталі дефіцит становив уже 30-40%, а до кінця 2022-го він має бути на рівні 50%.

Враховуючи падіння пропозиції, підвищений попит та девальвацію гривні, вартість сала і свинини зростатиме.

Економісти зазначають, що томатний сік, паста і помідори теж не зменшаться в ціні. Херсонщина під окупацією. Дефіциту на томати не буде лише завдяки імпорту, але ціни на завезені з-за кордону товари, звісно ж, набагато більші.





На правах реклами