Ми у Facebook
26.09.2022, 11:00

Рівне: Волонтерам потрібні матеріали для окопних свічок

В обласному волонтерському штабі збирають парафін, залишки свічок, а також бляшанки з-під консервів, горошку, котячого корму, напоїв.
Всі ці матеріали використовуватимуть для того, щоб виготовляти бліндажні свічки для військових. Виробництво окопних свічок у Рівному розпочали нещодавно, однак, уже відправили першу партію на передову, пише Рівне:СУСПІЛЬНЕ.

"Першу партію передали на харківський напрямок. Приїхали забрали у гарячі точки для медиків, які евакуюють поранених", — розповідає волонтерка Світлана Холод.

Жінка працює на ринку. У обласний волонтерський штаб вона приходить щодня. Тут виготовляє окопні свічки, а незабаром планує долучитися до плетіння сіток та кікімор.



"Світлана — ініціювала цей процес. Вона працює у нашому штабі від початку його створення. Коли дівчата почали реалізовувати цю ініціативу, відгукнулися також мешканці Корненської та Рівненської громад", — уточнила Суспільному координаторка штабу Ольга Яковлєва.

Найкраще для свічок підходить двошаровий картон. Його волонтери розрізають та скручують відповідно до розміру банки.

Шматки парафіну, який розтоплюватимуть волонтери. Процес доволі тривалий, адже воском та парафіном заготовки заливають у кілька етапів.

Для виготовлення заготовок використовують жерстяні консерви різних розмірів, двошаровий картон, шнурки від керосинових ламп. Від розміру жерстяної банки залежить тривалість її горіння, тепловіддача та майбутнє призначення. Малі окопні свічки горять до трьох годин, найбільші — до восьми.

Військові використовують такі свічки для освітлення, приготування їжі та обігріву. На великих можна швидко закип'ятити воду та приготувати обід. Менші — мобільні, їх захисники можуть покласти до кишені, щоб потім зігрітися. Такі частіше використовують у розвідці, під час виконання бойових завдань.

Світлана Холод закликає рівнян не викидати жерстяні банки, а приносити їх волонтерам.

"Приносять нам прямо сюди до штабу на Покровську, 16. І дуже прошу, в кого є, будь-якого розміру. Як маленькі, з-під корму котячого, собачого, кукурудза, тунець... Різні форми підходять", — каже волонтерка.

У Рівному приносити матеріали можна в обласний волонтерський штаб щодня з 11:00 до 16:00.

Матеріали для свічок також збирають і в приміщенні Укртелекому. Про такий збір Суспільному розповіла й волонтерка Марина Шимарова.





На правах реклами