Ми у Facebook
31.10.2022, 12:55

Коли садити цибулю на зиму: сприятливі дні

Фото ілюстративне

Якщо ваша сусідка вже посадила цибулю на зиму, не переживайте, і ви встигнете. В листопаді ще можна займатись городніми справами.
Вдалим для посадки озимої цибулі можна вважати той час посадки, коли до встановлення стабільних морозів залишається приблизно місяць(30-35 днів). Якщо цибулю посадити раніше, ніж потрібно, вона почне зростати і замерзне, якщо пізніше – може не встигнути розвинути до морозів кореневу систему і згниє.

Для посадки купуйте спеціальні сорти цибулі, які можна садити на зиму. Добре підходять сорти "Центуріон" і "Штутгард". Переберіть посадковий матеріал від гнилі. Якщо цибулинки різні за розміром - розсортуйте їх в однакові групи за розміром. Озиму цибулю замочувати не потрібно - її саджають сухою.

Для садіння цибулі підготуйте борозенки глибиною до 5 сантиметрів, так, щоб відстань між борозенками була не менше 15-20 сантиметрів, ущільніть поверхню майбутніх грядок.

При настанні заморозків грядки з цибулею рекомендують замульчувати сухим листям, гіллям, сосновою хвоєю. Якщо зима буде дуже холодною, то і вкрити грядки плівкою або агроволокном. Весною, коли ґрунт прогріється, покривний матеріал забирається, а потім знімається і мульчується шар. Якщо запізнитися з прибиранням укриття та мульчі, цибуля може намокнути під плівкою, а мульча буде затримувати зростання.

За місячним календарем сприятливі дні для садіння-сіяння цибулі:

Цибуля ріпчаста
12-14, 20-22, 26-27

Цибуля на зелень, шніт-цибуля
3-4, 7-9, 26-27, 30

Часник
7, 9, 13-14, 20-22, 26-27

Цибуля порей, єгипетська, рокамболь
11, 22





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ