Ми у Facebook
03.11.2022, 14:00

Викопати чи залишити в ґрунті: Як підготувати хризантему до зими

Квіти хризантеми так пишно й яскраво квітнуть восени, але кожен садівник переживає, щоб рослина перенесла зиму й не згинула. Як підготувати до зимівлі ці квіти? Чим підживити, та чи потрібно викопувати з ґрунту?
Є кілька варіантів того, як зберегти хризантеми взимку в ґрунті:

1) Мульчування хризантем на зиму. Підходить для морозостійких сортів хризантем і сніжних зим. При цьому з настанням перших морозів рослина підгортають (беруть тирсу, стружку, компост), а при серйозних морозах вкривають ялиновим гіллям або просто – гілками і присипають сухим листям.

2) Спорудження укриття для хризантем взимку. Для цього восени навколо куща або кількох кущів хризантем ставляться опори (укладаються цеглини, наприклад), а зверху на них лягає дошка або шифер. Тепер залишається тільки покласти зверху матеріал для укриття і зафіксувати його. Можна взяти ті ж ялинові гілки. Головне – щоб укриття мало можливість провітрюватися, інакше хризантема взимку може загинути від надлишку вологи.

Викопування хризантем на зиму

Саме до цього способу радять вдаватися фахівці. Кущі хризантем, на зиму викопані з землі, формують сильний кущ, рідше хворіють, раніше зацвітають. До того ж, є можливість простежити за зберіганням хризантем взимку – не підсихають вони, не випрівають, не підгнивають, і в разі необхідності хризантеми можна полити або обробити фунгіцидом.

Правда, бувають ситуації, коли немає відповідного місця для зберігання (температура 0…+5 градусів). Це може бути погріб, підвал, веранда або гараж.

Але найчастіше квітникарі викопують свої укорочені хризантеми восени і поміщають їх на зимівлю в спеціально підготовлені скриньки. У ящиках повинна знаходитися суміш піску і торфу (1:1). І навіть після того, як хризантеми будуть викопані і поміщені в ємності, не слід відразу заносити їх в приміщення – нехай рослини побудуть на холодному повітрі до остаточних морозів.

Якщо є вибір, де зберігати хризантеми взимку, віддайте перевагу світлому приміщенню. Існує думка, що без світла за зиму хризантема виснажується, стає блідою і безсилою.

Ось і всі основні секрети, завдяки яким хризантеми взимку будуть відчувати себе чудово. Головне – стежити за перепадами температури і вологи: щоб хризантеми не перемерзли і не підсохли – з одного боку, не почали раннє пробудження із-за високої температури і не выпрели – з іншого. Якщо Ви створите правильні умови для хризантем на зиму – квіти щедро Вас віддячать.





На правах реклами