Ми у Facebook
15.11.2022, 11:10

Саміт G20: Зеленський висловив своє бачення миру

Під час свого виступу на саміті G20 Президент України розповів про те, як він бачить досягнення миру в Україні.
Як інформує Hromadske з посиланням на слова Володимира Зеленського, для того, щоб звільнити українську землю від російських окупантів, доведеться воювати ще деякий час. Але ми переможемо.

Відтак Зеленський запропонував «українську формулу миру»:


Радіаційна та ядерна безпека. Зеленський каже, що росія перетворила Запорізьку АЕС на «радіаційну бомбу, яка може вибухнути в будь-який момент». Він наголосив, що росія має негайно вивести з території станції всіх своїх військових і передати її під контроль МАГАТЕ та України. Також глава держави засудив російський ядерний шантаж і закликав країни G20 тиснути в цьому питанні на рф.

Продовольча безпека. Зеленський пропонує розширити «зернову ініціативу» на інші українські порти, зокрема на Миколаїв і порт «Ольвія». Він пропонує й іншим країнам долучатися до боротьби з продовольчою кризою та запевняє, що Україна може 2022 року експортувати 45 мільйонів тонн продовольства.

Енергетична безпека. Президент згадав про російські обстріли українських енергооб'єктів та закликав запровадити обмеження ціни на російські енергоресурси: «Щоб експорт був не вищий за собівартість. Це чесно. Якщо забираєш ти, світ має право забрати в тебе».

Звільнення всіх полонених і депортованих. Глава держави каже, що зараз у російському полоні перебувають тисячі українських військових і цивільних, яких там піддають жорстоким тортурам. Також Зеленський каже, що є й політв'язні, майже 11 тисяч дітей і сотні тисяч дорослих, яких депортували до росії. Український президент закликав обʼєднатися заради звільнення полонених у форматі «всіх на всіх».

Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України. «росія повинна підтвердити територіальну цілісність України в межах відповідних резолюцій Генасамблеї ООН і відповідного масиву договірно-правових документів. Це абсолютно конкретно», — сказав Зеленський.

Виведення російських військ і припинення бойових дій. Глава держави наголосив, що Україна має відновити контроль над усіма ділянками державного кордону з росією.

Справедливість. Зеленський закликав створити спеціальний трибунал для росії та міжнародний механізм для відшкодування всіх збитків.

Потреба негайного захисту природи. Президент наголосив, що необхідно створити платформу для оцінювання збитків довкіллю від війни.

Недопущення ескалації. Глава держави заявив, що для недопущення повторення російської агресії необхідно надати Україні гарантії безпеки, які запропонував Офіс президента.

Фіксація закінчення війни. За словами Зеленського, коли всі попередні кроки реалізують, сторони мають підписати документ про фіксацію закінчення війни.





На правах реклами