Ми у Facebook
01.12.2022, 12:00

Не в соцзахист, а в пенсійний фонд: Як оформити субсидію з 1 грудня

Із 1 грудня органи соціального захисту населення вже не призначатимуть субсидії. Ця функція перейде до Пенсійного фонду України.
Зауважимо, що фонд працюватиме з усіма громадянами, які потребують державної допомоги для сплати житлово-комунальних послуг, а не лише з пенсіонерами.

Окремо звертаємо увагу, що громадяни, які станом на сьогодні не оформили субсидію або отримали відмову в призначенні соціальної допомоги з певних причин, ще мають можливість отримати таку державну допомогу за період з початку опалювального сезону 2022/2023 рр.

Допомогу Вам призначать з початку опалювального сезону, якщо до 15 грудня Ви:

подасте необхідні документи для призначення субсидії одним із визначених нижче способом.
у разі попередньої відмови від надання субсидії через наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги, що перевищує 680 грн, Ви документально підтвердите сплату такої заборгованості, або укладете договір про її реструктуризацію, або оскаржите її наявність в судовому порядку.
Нагадуємо, що громадяни, які отримували субсидії минулого опалювального сезону і нічого в такому домогосподарстві не змінилося (склад сім`ї, придбання дороговартісних речей чи оплату покупок на понад 50 тисяч грн, наявності транспортних засобів, депозитів), автоматично отримають державну допомогу і цього року без повторного звернення.

Отже, особа, яка зареєстрована (проживає) у житловому приміщенні, для оформлення субсидії має подати заяву та декларацію за встановленими формами одним із наступних способів:

1) особистим візитом до:

уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадових осіб центру надання адміністративних послуг в незалежності від місяця звернення.
сервісного центру Пенсійного фонду України в незалежності від місця проживання.
2) поштою:

до сервісного центру Пенсійного фонду України в незалежності від місця проживання (тільки з 1 грудня).
до органу соціального захисту населення за місцем проживання (до 30 листопада 2022 року).
3) в електронній формі через:

Портал Дія (https://diia.gov.ua/services/zvernennya-na-priznachennya-zhitlovih-subsidij-v-elektronnij-formi)
веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України (тільки з 1 грудня)
мобільний додаток Пенсійного фонду України (тільки з 1 грудня).
Зауважуємо, що в певних випадках до заяви та декларації для оформлення субсидії можуть бути додані і інші документи:

договір найму (оренди) житла (за наявності);
довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ);
довідку ВПО
інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути:
довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;
довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;
акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;
договори оренди житла в іншому місці тощо.
Зразок заповнення заяви про призначення та надання житлової субсидії за посиланням: https://www.msp.gov.ua/files/subsydii/z-zayava.pdf.

Зразок заповнення декларації про доходи і витрати осіб які звернулися за призначенням житлової субсидії за посиланням: https://www.msp.gov.ua/files/subsydii/z-dekl.pdf.

Нагадуємо,
що інформацію щодо призначення субсидій можна дізнатися в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій, який знаходиться у відкритому доступі на сайті: https://subsidii.ioc.gov.ua.





На правах реклами