Ми у Facebook
05.12.2022, 21:20

Кожен воює на своєму фронті: українські учні за кордоном

Еміграція українців за кордон сім’ями – явище не нове. Але сьогодні це обумовлено не економічними чи політичними причинами. Війна – це те, що вигнало жінок та їх діток з рідних домівок. Тимчасове перебування за кордоном триває для когось кілька тижнів, а для когось кілька місяців.
Традиційним у такій ситуації є що? Батьки несуть відповідальність за те, щоб дитина навчалася, здобувала початкову та середню освіту. Для цього вони записують своїх дітей до шкіл тих країн, де вони оселилися.

Але що унікального зараз відбувається, що не було у дітей українських емігрантів довоєнного періоду? Багато дітей продовжують навчання в українській школі або дистанційно, або у рамках домашньої освіти. Для дитини – це можливість не втратити зв’язок із Батьківщиною, зберегти свою українську ідентичність. І звичайно, – це впевненість у поверненні до України.

Але є одне але. Більшість цих дітей одночасно навчаються у школі тієї країни, де вони та їх батьки оселилися. Тому для дитини це створює додаткове навантаження і стрес. Частина мам вагається у тому, чи варто на цьому етапі повністю розривати зв’язки і контакти з Україною для дітей. Попри це, на думку багатьох батьків, відвідування місцевої школи й спілкування з однолітками допомагає дітям швидше впоратися з травмою. І таким чином сформувалася група таких дітей, які одночасно здобувають освіту в українській та місцевій (іноземній) школах. І таких учнів є досить багато. Наше дослідження, яке проводилося у Польщі у Поморському воєводстві, показало, що таких дітей шкільного віку є 55,8 %.

На питання «Чому дитина навчається у двох школах одночасно?» батьки відповідали таким чином. Хтось вказував, що очікують на швидке повернення до України, інші – щоб не забути рідної мови, не втратити українське коріння; щоб не відстати від української програми. Часто батьки звертають увагу на те, що дитина отримує задоволення від спілкування із своїми українськими вчителями; або, що дитина не хотіла розлучатися із своїм українським класом, не хотіла втратити друзів.
Цікавим є, чий це вибір, – навчатися у двох школах одночасно. 75 % мам вказали, що це було спільне рішення з дитиною. У свою чергу, серед дітей більша кількість (47,1 %) тих, хто впевнений, що сам (-а) приймав (-ла) рішення про навчання у двох школах.

Отже, молоде покоління українців – це патріоти, які не бояться труднощів, готові витрачати багато зусиль, аби здобути українську освіту, незважаючи на перешкоди.

Інна Шостак,
кандидат історичних наук, доцент кафедри національної безпеки та політології Національного університету «Острозька академія» (м. Острог, Україна)





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ